El Casal de les Dones de Salou ha acollit un tast especial en el qual diferents vins elaborats amb varietats tradicionals recuperades a la seva àrea d’influència han estat els veritables protagonistes. Recordem que l’Ajuntament de Salou, conjuntament amb la col·laboració de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, va iniciar quatre anys enrere un projecte de recuperació i difusió del passat agrícola del municipi on el món del vi hi té un paper molt destacat, concretament en la recuperació de les varietats Pàmpol Girat i Esquitxagós o Escanyagós.

En aquest sentit -i fruit d’una intensa recerca- diversos departaments municipals han treballat en la plantació d’una primera fase del Pàmpol Girat en una vinya ubicada a la zona del Pla de Maset. Una varietat que es va localitzar anys enrere al centre experimental d’El Encín (Alcalà de Henares) i que a partir de la col·laboració de l’Incavi es van poder plantar prop de 200 peus que enguany han donat ja els seus primers raïms i que s’espera fer la primera vinificació l’any vinent. Pel que fa a la segona varietat, l’Esquitxagós, el projecte contempla la possibilitat de fer-ne una primera plantació l’any vinent, a partir del treball d’investigació portat a terme per tècnics de la URV i de l’INCAVI.

El citat tast -dirigit per la sommelier vallenca Anna Casabona- va comptar també amb la presència i participació del Rector de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Pallarés- que va destacar “aquesta tasca de recuperació de les varietats tradicionals antigues i va mostrar la voluntat decidida de la Facultat d’Enologia de continuar participant en aquest projecte“. Aquest tast va comptar també amb la presència del director general de l’Incavi -Institut Català del Vi i la Vinya- Joan Gené qui va “explicar la diversitat de projectes d’investigació que aquest organisme porta realitzant des de fa temps per tal de recuperar varietats històriques i el suport que durant aquests anys s’ha donat a viticultors i denominacions d’origen catalanes en aquest camp”. L’alcalde de Salou, Pere Granados, va mostrar “l’interès municipal en aquesta recuperació del passat agrícola del municipi salouenc i el bagatge històric que guarda Salou i va posar com a exemple la Cala Vinya o el jaciment de Barenys“.

Pel que fa al tast pròpiament dit, els assistents van poder seguir les explicacions de l’esmentada sommelier Anna Casabona (segona millor sommelier de Catalunya i de l’Estat Espanyol) i dels elaboradors dels diferents vins. Les varietats recuperades darrerament van ser:

NEGRES:

Garrut, amb el Vi de fang 2021 elaborat a la Conca de Barberà pel Celler Rendé Masdéu. La seva propietària i enòloga Mariona Rendé va explicar les motivacions que van impulsar el celler a fer-ne un monovarietal, tot just en uns moments complicats pel celler com a conseqüència de la forta riudada de l’any 2019 que malauradament va esborrar totes les instal·lacions. Randé va explicat que a l’Espluga de Francolí, seu del seu celler, antigament aquesta varietat es deia Mataró. “Els meus -explicava la Mariona Rendé- avis sempre em diem que qui surt del Mataró surt de la raó perquè era un vi molt amable i molt fàcil de vinificar. Amb els anys moltes vinyes es van substituir per la varietat trepat, la més coneguda avui en dia a la Conca de Barberà”.

El Templari 2022. Un vi monovarietal elaborat amb la varietat morenillo pel celler Bàrbara Forés de Gandesa. La seva propietària, Carmen Ferrer va comentar “les peculiaritats d’aquesta varietat que va tenir una gran presència a les vinyes de la Terra Alta“. De fet, Bàrbara Forés va ser un dels primers cellers de la Terra Alta en recuperar aquesta varietat. Actualment també n’elaboren un ancestral amb morenillo.

Salsenc 2022. Un vi elaborat amb la varietat Salsenc d’unes vinyes antigues recuperades a la població de Masroig, a la zona del Montsant i embotellat fa pocs dies. El seu elaborador, Joan Asens, va explicar que “és una varietat que nosaltres la teníem en alguna vinya de carinyena i que ara n’hem fet una plantació d’uns cent ceps. És tracta d’un raïm més petit que la carinyena, fa una mica menys de grau, té una mica menys de color, i després de la fil·loxera els pagesos van considerar que no era mass atractiva per plantar. En tot cas, crec que en podem destacar els aromes, molt més subtils com a fruits vermells“.

BLANCS:

Ancestral Trobat Puigcerver 2025. Elaborat amb la varietat Trobat Blanc amb raïm de la zona de la Ribera d’Ebre al Celler Mas del Botó de Josep Maria Llauradó, ubicat al terme municipal d’Alforja. Llauradó va explicar que “després de diverses proves va determinar elaborar un escumós amb aquest raïm pel mètode ancestral -primer amb una producció limitada en honor de l’ermita de Puigcerver- i després tenim la voluntat d’ampliar la producció donada la bona acceptació que ha tingut“.

Escanya-vella 2023. Un vi elaborat per l’enòleg Marc Ripoll al seu celler Cal Batllet al terme municipal de Gratallops i sota l’aixopluc de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Ripoll fa uns quants anys que elabora un monovarietal amb escanyavella, un dels vins que ha esdevingut insígnia del seu celler. Un nom que se li ha atorgat històricament per tenir un gra de raïm amb una pell més doble que en menjar-la podria ocasionar aquest ‘escanyament‘. Cal Batllet en fa una elaboració limitada amb poc més de 800 ampolles.

Verdiell Les Sentius 2023. Elaborat amb la varietat verdiell al celler Giol Porrera per Jonàs Macip. Al seu celler, ubicat a la població de Porrera, Macip va destacar “la importància d’aquest procés de recuperació ‘aquestes varietats com a homenatge a la història d’un territori i de les diferents generacions que han treballat per preservar-lo“.

Clot de Mallafré 2025. Un vi que el seu elaborador, Joaquim Auqué, ha embotellat tot just aquests dies per tal de poder-lo compartir en aquest Tast de Varietats Tradicionals Recuperades. Joaquim Auqué és enòleg i propietari del Celler Mas Amfres, ubicat entre els termes municipals de Reus i Riudoms (Baix Camp). En aquest cas, està elaborat amb la varietat esquitxagós, una de les dues varietats que haurien esdevingut històriques al passat agrícola de Salou i que com comentava el seu alcalde, Pere Granados, serà replantat l’any vinent a la zona del Pla de Maset. Clot de Mallafré “està fet amb un raïm procedent d’un sobre empeltat de cabernet sauvignon
plantat l’any 2015 dins un projecte de recuperació de varietats pròpies del territori“. Auqué n’ha elaborat enguany 100 ampolles.

Aquest tast va comptar també amb la presència -entre d’altres- de Glòria Tibau -delegada territorial dels serveis de Ramaderia, Agricultura i Pesca de la Generalitat de Catalunya-, de Pere Campos, president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, Enric Nart, responsable de l’Area d’Anàlisi Sensorial del Parc Tecnològic Vitec de Falset, de representants de les denominacions d’origen de Tarragona, Montsant, Conca de Barberà i Catalunya, de Manuel Suárez, degà de la Facultat d’Enologia de la URV, Francesca Fort, professora Titular i Investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, així com una àmplia representació d’enòlegs i sommeliers del territori.

La trobada va finalitzar amb un maridatge dels citats vins amb una proposta de formatges elaborada pel xef Pep Moreno, Estrella Michelin amb el seu restaurant Deliranto.

Fotos: Helder Moya, Joan Nievas, Llúcia Castaño i Joan Carrion.