Dies de nervis. Llargues jornades. Mirades temoroses cap el cel. Dies d’esperança. Dies de recollida del fruit d’un any de treball a les vinyes i als cellers. Amb la gran part de les varietats blanques ja als dipòsits dins cellers, pagesos i pageses, viticultores i viticultors, enòlegs i enòlegues protagonitzen llarguíssimes jornades per recollir els raïms en l’estat més òptim. Aquest serà una bona verema si el temps no ho esgarria aquests dies. Creuen els dits. Després de quatre anys on la planta ha patit intensament els efectes del que coneixem com a canvi climàtic, toca respirar una mica i recuperar poc a poc la normalitat. Aquests dies, hem parlat amb diversos cellers per conèixer les seves sensacions i previsions.

Joaquim Auqué. Celler Mas Amfres. Reus/Riudoms. DO Tarragona

Cogul ens comenta que “nosaltres vam començar aquesta verema 2025 a mitjans d’agost, tot collint la garnatxa blanca, una garnatxa afectada per molta pressió de tudons i de senglars i per això sempre és la primera que collim i correspon a la garnatxa amb la qual elaborem l’Odisseu. En aquest cas ja puc dic que hem veremat el triple de producció que l’any passat, tot i que és la finca menys productiva de les que tenim.

Joaquim Auqué. Mas Amfres.

Després hem esperat que acabessin les calors de dies enrere per continuar collint. Aquests dies passats. amb les calors només podíem veremar fins a les 10 del matí. A partir d’aquesta hora el raïm ja estava massa calent. Aquesta calor ens dificultava la part agrícola i la part industrial. El pròxim que farem després serà el nostre macabeu per elaborar L’arquitecte, i després -suposo- que amb temperatures més baixes, ja començarem a fer tota la garnatxa negra per elaborar el rosat. Aquest final de setmana farem l’esquitxagós i el picapoll blanc. Estem molt contents perquè el raïm ha pogut madurar bé, amb més quantitat que anys enrere, i sobretot, un raïm saníssim.

Malgrat tot això sí que cal dir que enguany hem hagut de lluitar molt contra el míldiu. En zones de l’Estat ha provocat pèrdues de producció d’un 50 %. Nosaltres estem molt alerta i l’hem pogut aturar. Hem hagut de tractar també la cendrosa, també tenim mosquit verd, una plaga que està fent molt de mal també. Hem tingut molta feina,però ho hem salvat i podem dir que farem una collita rècord. Un any en el que no hem fet cap adobament. Penso que tot plegat és conseqüència d’aquesta agricultura regenerativa que estem fent a Mas Amfres i que va molt bé per aprofitar l’aigua que va caure a la primavera“.

Mas Amfres, ha repetit per tercer any un reconeixement que realitza el Departament d’Agricultura com a primera explotació vitivinícola que detecta el míldiu.

Patri Morillo i Pep Aguilar. Celler Comunica.

Patri Murillo. Celler Comunica. Falset. DO Montsant.

A Comunica vam estar mirant les finques aquests dies enrere i vam determinar que començaríem el dilluns passat. Primer hem veremat l’ull de llebre que tenim, seguirem amb el sirà, els nostres raïms blancs… la collita d’enguany és certament bona… i si cauen quatre gotes de manera tranquil·la aquests dies ja seria genial… hem tingut una primavera magnífica, i ara el raïm està aguantant molt bé, però bé, sempre esperes la perfecció i amb una mica de pluja aniria molt per les plantes que tenim aquí. Va madurant bé, els raïms tenen bon calibre, bon rendiment, les fulles estan bé… i si durant els propers dies baixa la temperatura a les nits, això ajudarà molt“.

Maria Rosa Blanch. Cellers Blanch. Puigpelat. Presidenta DO Tarragona

Des de la Denominació d’Origen Tarragona -explica Maria Rosa Blanch- vam començar a veremar alguns dies a mitjans d’agost per collir el moscatell i el chardonnay. Per la resta de varietats hem estat atents -evidentment- a la maduració i per citar algun cas concert, per exemple el xarel·lo que tenim aquí al Camp de Tarragona sembla que va més avançat que el macabeu. I això fins ara no passava mai. I també avança molt bé en la maduració el negre, l’ull de llebre.

Maria Rosa Blanch. Cellers Blanch.

Ara aquests dies són dies de certa tranquil·litat però estem tots molt pendents de les maduracions amb cellers i equips ja preparats per rebre tot el raïm paulatinament. Segur que amb el pas dels dies, s’aniran acumulant algunes varietats. Molt força per a tothom. Estem molt contents perquè el raïm està espectacular, molt sa. De quantitats en parlarem més endavant, però sis tot va com ara podrem parlar d’un 20 o un 25 % de recuperació en relació a anys passats complicats“.

Eduard Sanromà. Celler Sanromà. Vila-rodona

Jo enguany he anat una mica tard… fa una setmaneta que vam començar a collir. Anem aquesta verema una mica alt de grau. Pel que fa a la producció nostra, com que tenim molt d’estoc segurament que tirarem per produir molt poc vi, el mercat està com a estrany i prefereixo no sobrecarregar-me de vi. D’altra banda, sí que cal destacar que la vinya està brutal, crec que és serà la millor verema dels darrers quatre anys. Les pluges de la primavera van anar molt bé. Al juny va fer calor però també va ploure una miqueta amb uns 30 o 40 litres que van ser genials. Aquests dies amb aquestes llengües de calor la planta ha pogut aprofitar fons d’aigua per sobreviure relativament bé.

Eduard Sanromà. Celler Sanromà.

Si m’ho haguéssin preguntat setmanes enrere hauria dit que començaríem més cap a finals d’agost, però per la situació que vam veure la setmana passada, vam determinar comencar abans a collir. La previsió de quilos està clar que serà molt millor que altres anys, però quedi clar que no recuperarem la producció d’altres anys. Serà important mantenir el tema aigua perquè sinó tornarem a caure, les plantes van quedar molt tocades. A nivell sanitari, el raïm està perfecte -amb algun petit repunt de míldiu que hem pogut aturar!!”.

Joan Asens. Orto Vins. Masroig. DO Montsant.

Després de dos anys d’extrema sequera, enguany tenim un any de pluviometria normal, encara que aquí al Priorat els pantans estan bastant buits encara i no s’ha recuperat l’aigua que ens falta, l’estat de la vinya és bo. Estem acabant de passar aquesta segona ona de calor que ha apretat tant, però espectacularment les vinyes estan aguantant, pràcticament no hi ha fulles seques i la collira -podríem dir- que és mitjana alta.

Joan Asens. Orto Vins.

Cal recordar també que aquí al Masroig hem tingut dos anys amb només un 30% de collita ara estaríem amb una producció del 80 o 90 per cent i això sempre és bo. Pel que fa a la qualitat, estem a l’inici de la maduració de les varietats negres hi ha frescor, hi ha gust, hi ha potència, per tant ens podem trobar amb un bon any, diria jo. Per tant, beveu vi català, beveu vi del Montsant i visca la vinya i el vi”.

Jordi Miró. Celler Jordi Miró. Corbera d’Ebre. DO Terra Alta.

Al nostre celler hem començat a veremar al voltant del dia 22 d’aquest mes i cap al vint hem començat amb el tema dels peus de cuba. La vinya enguany -ha plogut força- fa molt bona cara. Pel que fa a la producció de les nostres vinyes, pensem que segurament tindrem un 20% més que l’any passat. El 2024 va ser un any certament patètic, per desgràcia. Hem passat aquestes temperatures tan altes amb aquesta ona de calor de finals de juny.  Tot i amb això sembla que les plantes han aguantat força bé gràcies a les pluges de mesos enrere.

Andrea, Aïda i Jordi Miró. Celler Jordi Miró.

Dies enrere va tocar una mica de pedra per la nostra zona, però per sort crec que el raïm serà millor que el de l’any passat. L’aigua farà que el raïm sigui més equilibrat. Un amic meu enòleg em comentava fa anys que les plantes son com les persones, que no passa res si fa calor i suen, però ha de poder beure i ara estem amb aquesta tessitura. Fa calor però hi ha aigua“.

Imma Soler. Celler Mas de la Pansa. Barberà de la Conca. DO Conca de Barberà

Aquest any treballarem una millor verema a nivell de producció ja que aquests darrers anys cada vegada havia anat a menys. Veiem que els ceps tenen bons raïms, que la vegetació està verda, sí que és veritat però que aquestes dues setmanes hem experimentat un canvi de tendència en la maduració i han començat a madurar bastant bruscament.

Imma Soler. Celler Mas de la Pansa.

Les varietats que jo treballo són més tardanes i de moment no ens fan patir, però anirem veient si continua la fresca d’aquests dies o torna a venir una onada de calor i ens fa córrer. Hem d’estar pendents del temps com sempre. Ara tenim un bon estat sanitari però si canvia el temps veurem. Ai hi hagués una pluja intensa podríem patir. Estem contents perquè hi ha més raïm, i ens dona ganes de seguir.A veure com serà aquest most, com fermentarà i com els mercats absorbirà aquests vins que es un altre tema important“.

Jordi Aixalà. Celler Aixalà Alcait. Torroja. DOQ Priorat

Tenim al davant un any que té darrere dues sequeres molt fortes i tenim una xifra molt altra de baixes a les vinyes. Algunes han rebrotat, però no ha fet raïms. Jo calculo que tindrem un 80 per cent del que hauria de ser una collita normal. En aquest cas haurem perdut ‘només’ un 20 per cent. Bàsicament el gran problema d’aquestes setmanes ha estat aquestes fortes calors que patint sense poder tenir aigua.

Jordi Aixalà. Celler Aixalà Alcait.

Això fa que s’aguditzi el problema de les maduracions primerenques. Esperem, però que si hi ha d’haver pluges que aquestes siguin tranquil·les que ens ajudi a normalitzar les maduracions sense puntes fora del normal. El que queda clar és que la comarca del Priorat necessita aigua perquè el canvi climàtic el tenim aquí a sobre i ho tenim aigua per fer rec en moments puntuals de molta calor o la vinya (i l’olivera) té els dies bastant comptats“.

Salvador Burgos. Celler Burgos Porta. Poboleda. DOQ Priorat

Enguany les coses pinten bé però hem de tenir en compte que serà una verema de recuperació de la planta. Un any que ha fet sarments, ha fet una bona brostada, però de raïm no n’hi ha molt.

Salvador Burgos. Celler Burgos Porta.

La qualitat és bona o molt bona per ara, tot i que dies enrere pel tema de la calor s’ha precipitat la graduació i no sé si ens tocarà córrer, a veure com va el temps aquests dies propers. Però vaja, al menys -tot plegat- és molt millor que l’any passat. En poc dies estarem collint a tope“.