Un cop passada la Venta d’en Pubill, en direcció a Poboleda i al marge dret de la carretera, s’erigeixen les noves instal·lacions del celler de Mas Doix. Un nou espai del que no perceps la seva màxima expressió fins que entres a la sala de tastos i et trobes de cara amb la majestuosa Serra del Montsant. La imatge que il·lustra aquest article és prou significativa.

Lligats a la viticultura des de fa cinc generacions, Mas Doix és un celler creat per les famílies Doix i Llagostera el 1998, reprenent l’elaboració de vins, iniciada el 1850 i interrompuda per la fil·loxera a finals de segle XIX.  El 1902, després d’aquesta malaltia, es van plantar de nou garnatxes i carinyenes, que s’entraven a la cooperativa de Poboleda, fins que es va reiniciar el procés d’elaboració al 1999 en el propi celler, ubicat històricament a l’entrada del municipi.

Situació privilegiada

“De forma tradicional, els pobles del Priorat van anar creixent en el seu moment com a pobles físicament tancats, amb carrers estrets, amb cases amb poques finestres. Evidentment l’orografia del terreny hi tenia molta cosa a veure”, explica Valentí Llagostera. “Anys enrere, quan la gent ens venia a veure, la portàvem bàsicament a la vinya perquè molts dels cellers eren sales petites dins els mateixos pobles. Per això, quan van posar sobre la taula el projecte de construcció d’un nou celler vam tenir clar que era fonamental bastir un nou espai que donés el principal valor al lloc on som, al nostre entorn, als nostres costers, a les nostres vinyes velles i tot això als peus d’aquest Montsant tan preciós i tan important per al Priorat i que dona a Poboleda i a Mas Doix aquesta situació tan privilegiada”, continua Llagostera.

Prop de 400 metres d’alçada sobre el nivell del mar

Un nou celler que ja va rebre bona part de la verema de l’any passat, si bé va quedar del tot enllestit a finals del passat mes de febrer. Ubicat a la partida de les Foreses, a 380 metres d’alçada sobre el nivell del mar, disposa d’una superfície construïda de 1200 metres quadrats. “Vam adquirir l’espai al voltant de l’any 1999 -explica Valentí LLagostera- i poc a poc vam anar plantant vinyes perquè tot això eren terrenys diguem-ne perduts. Primer vam plantar Syrah a la part que dona a la carretera i progressivament vam anar preparant el terreny i plantant garnatxes i macabeus. Són -bàsicament- els costers que envolten el celler”.

El propietari de Mas Doix posa èmfasi en que “ens trobem a l’abric del Monsant, a la vall del riu Siurana, a la part nord-est, amb aquesta temperatura mitjana tan característica, la més baixa del Priorat i també amb aquesta pluviometria també la més elevada que la mitjana de la zona i que, amb tot plegat, ens dóna aquesta frescor, aquest punt d’acidesa i que identifica de manera significativa els nostres vins”.

Finestres obertes a la Serra del Montsant

Llagostera resumeix les idees clares del projecte de la següent manera:

  • Volíem la mínima intervenció pel que fa a l’orografia de la zona. Hem donat protagonisme i hem utilitzat la pedra pròpia que ens envolta: la licorella.
  • Des del punt de vista arquitectònic, no hi ha pràcticament cap línia ornamental, tot és molt funcional.
  • Pel que fa al disseny, hem donat valor màxim a la funcionalitat, des de la part de l’entrada del raïm fins la sortida de les ampolles a la planta de baix.
  • Hem volgut donar molta rellevància a l’espai per poder atendre els visitants, que puguin observar i puguin (que puguem) treballar immersos en el paisatge. Aquest és un element clau de la proposta. De fet, explica Llagostera, des de qualsevol punt del celler (tret de la sala de barriques i del magatzem) veus on estàs ubicat, sempre hi ha obertures que ens connecten amb aquest exterior tan excepcional.

 

Mas Doix elabora actualment sis vins:

Vi                                                Anyada al mercat                                Producció

Les Crestes                                          2018                                                  40.000 ampolles

Salanques                                           2016                                                   16.000 ampolles

Doix                                                     2016                                                     5.000 ampolles

1902                                                    2017                                                         900 ampolles

1903                                                    2018                                                         300 ampolles

Murmuri (blanc)                              2019                                                      5.000 ampolles

 

Un blanc de guarda, el nou projecte de Mas Doix

A banda del gruix de negres que ha destacat i donat prestigi al celler, Valentí Llagostera es mostra molt satisfet del vi blanc Murmuri i de l’acollida que ha rebut dins el mercat. Als sis vins actuals, Mas Doix fa temps que està treballant en un nou projecte: l’elaboració d’un blanc de guarda. “Darrerament hem volgut sortir amb aquest perfil innovador al Priorat que seria aquest blanc fresc, fermentat en innox i en lies tres mesos, sense pas per fusta. A banda però, estem treballant en un blanc més tradicional, serà de garnatxes més velles i passat per fusta. Tindrà també una mica de macabeu i de Pedro Ximenes, i  volem que mantingui el codi genètic de Mas Doix, frescor i acidesa, hi estem treballant, ja veurem. Una part la tenim en barrica i una altra ja en ampolla”.

Noves oportunitats

És evident que la situació dels darrers mesos ha trasbalsat els cellers de casa nostra i Mas Doix també ho ha patit. “Han estat mesos molt complicats però n’hem de treure conclusions per afrontar el nostre futur -explica Llagostera-. Per exemple, nosaltres des de sempre ens havíem enfocat cap a la restauració i la botiga de vins molt especialitzada. Amb la crisi sanitària, l’activitat ha caigut en picat. El que volem fer ara és també intensificar el contacte directe amb el consumidor final”.

El propietari de Mas Doix explica també que l’impacte de les noves tecnologies “s’ha de saber articular cada dia més. Durant els darrers mesos hem potenciat un sistema de tastos i consultes diferents i crec que han estat molt productius. Hem fet tastos per vídeoconferència tot tenint la mateixa ampolla a cada banda de pantalla i en faig un balanç molt positiu. He de repensar moltes coses, ara és el moment”.

Mas Doix ha recuperar ja les activitats pròpies de l’enoturisme. “Estem oberts, estem aquí i hem adaptat les experiències a les noves normes sanitàries”, conclou Llagostera.

Més informació:

www.masdoix.com