Aquests són dies de molta feina a les vinyes i als cellers del nostre territori per tal de collir, triar i emmagatzemar els raïms que seran la base i els protagonistes de l’anyada 2020. Aquesta és, per desgràcia -i en general- una verema molt complicada on la pluja, les humitats desbocades i l’afectació del míldiu han produït estralls als ceps i, per tant, al seu rendiment. A partir d’avui volem apropar-vos diverses experiències d’enòlegs i viticultors amb l’objectiu de conèixer algunes de les vivències d’aquesta verema tan complexa per la gran majoria de cellers.

Núria Altés – Herència Altés – DO Terra Alta – Gandesa
“Aquest serà una verema complicada i, sobretot, atípica. Primer perquè venim d’una primavera-hivern molt plujoses. A la Terra Alta tenim habitualment una pluviometria d’uns 300 litres/any i -enguany- en portem quasi 900, hem triplicat la xifra”, explica Núria Altés. “Les complicacions sanitàries a causa del míldiu ens ha agafat una mica desprevinguts i poc acostumats, ja que feia més de 35 anys que no teníem una afectació com aquesta a la Terra Alta. Nosaltres, com a Herència Altés, no sé si perquè tenim les terres o les vinyes més altes (tampoc ho acabes d’entendre del tot) ens ha afectat de manera molt irregular i tindrem una minva d’entre un 10 i un 15 per cent. Un any de tot -reflexiona- … no sé si les plantes o els humans emmalaltim al mateix temps… és molta casualitat”.
Pel que fa a la verema d’aquest any, “l’hem avançat moltíssim. A Batea es veremava per la Festa Major que era el 27 de setembre, per sant Miquel. Les festes majors s’han canviat tres cops… ara són el dia 1 d’agost. Enguany hem començat a collir el 20 d’agost. Ara ens trobem amb el fet que madura tot alhora. Les maduracions ens estan atrapant. Per sort la qualitat del raïm que ens ha quedat és molt bona i el que estem entrant, és molt sa”.

Albert Costa – Celler Vall Llach – DOQ Priorat – Porrera
Albert Costa, coopropietari i enòleg del Celler Vall Llach, ens explica que “la verema d’enguany és molt complicada en el sentit que els veremadors han de triar molt a la vinya per culpa del míldiu, i també s’ha de triar molt a les cintes de selecció perquè en un mateix raïm hi pot haver diferents afectacions. Això fa que sigui una verema molt més lenta i que hem hagut d’avançar uns deu dies per culpa també de la calor. Per exemple a Torroja vam arribar a 35 graus i això va fer que els graus alcohòlics pugessin ràpidament, sobretot a la garnatxa i al syrah”.
“Any també complicat -continua Albert Costa- per la gran quantitat de pluja que hem tingut i amb humitats molt altes com a conseqüència que, aquí al Priorat, el seré enguany ha bufat ben pocs dies. Una llàstima perquè l’any pintava molt bé: va ploure a primers d’any, les plantes tenien reserves d’aigua, però el que no esperàvem és que els mesos de març i abril fossin tan plujosos i no tinguéssim aquest seré que assequés la humitat. Tot això ha fet que tinguem una afectació molt gran de míldiu en pobles com Poboleda i Porrera”. Segons explica Albert Costa, l’afectació del míldiu provocarà una minva de prop d’un 50 per cent a la verema d’enguany.
L’any passat a dia d’avui a Porrera “ens havien plogut 130 litres i ara en portem 800”. Costa fa diverses reflexions sobre les conseqüències d’aquesta situació: “està clar que els enòlegs ens hem d’habituar d’alguna manera a aquest canvi climàtic que comporta aquest escalfament global però també aquests extrems de sequera i de pluja que són molt difícils de pair per a les plantes. Una planta que està acostumada a la sequera d’altres anys, si ara li poses 800 litres i doncs li pot passar tot això”.
Pel que fa al començament de la verema, ens diu que “nosaltres vam començar l’1 de setembre a veremar. A Vall Llach mai havíem començat en aquestes dates, tan aviat. Mirat en perspectiva, estem collint les garnatxes un mes abans que fa deu anys. I tot i collir tants dies abans, el grau ha pujat gairebé un punt”. Finalment, i tall de reflexió comenta que “ens haurem d’habituar. Una verema complicada i trista però la paraula clau és la resiliència i ens haurem d’acostumar a conviure amb tot això”.

Vicenç Ferrer – Celler Mas Vicenç – DO Tarragona – Cabra del Camp
Parlem ara de la DO Tarragona amb Vicenç Ferrer, del Celler Mas Vicenç i també president de la citada denominació d’origen. “La verema a la DO Tarragona -explica- ha començat amb una bona maduració, amb un grau alcohòlic mitjà, amb uns bons sucres, amb una acidesa mitjana alta, cosa que ens dóna una frescor als vins blancs i rosats. De cara als negres no s’ha fet res que no sigui algun ull de llebre o algun pinot. Durant les primeres setmanes s’ha veremat moscatell i chardonnay. També ha començat a entrar algun macabeu per les zones més primerenques tocant a mar com ara Ribera d’Ebre i Alt Camp”.
Ferrer comenta també que donada la situació i l’afectació del míldiu, la verema s’ha hagut de començar quinze dies abans dels que havíem previst inicialment, sobretot pel que fa a les varietats blanques. “Pel que fa a nivell de quantitat, podem dir que és molt irregular, depèn de cada finca, de cada varietat, de cada viticultor. Els que han pogut parar el míldiu tenen una molt bona collita amb unes bones maduracions, ja que no ha plogut ni al juliol ni a l’agost. Els que s’han vist afectats pel míldiu hi ha hagut pèrdues de fins a un 70 o un 100 per cent en algunes finques”, sentència.

Mariona Rendé – Celler Rendé Masdéu – DO Conca de Barberà – Espluga de Francolí
Divendres passat van començar a veremar les primeres vinyes de les 14 hectàrees que el celler conrea a la Conca de Barberà. “Hem començat amb garnatxa blanca i el macabeu per elaborar la Nimfa 2020”, explica Mariona Rendé. Aquest és per Rendé Masdéu, una verema molt especial després que el 23 d’octubre de l’any passat, una brutal riuada s’emportés l’antic celler ubicat tot just a l’entrada de l’Espluga de Francolí. Onze mesos després d’aquell malson Rendé Masdéu va poder adquirir les antigues instal·lacions de les caves Simó de Palau, on aquestes darreres setmanes s’hi ha instal·lat la nova maquinària per aquests verema 2020.
A més de l’esforç familiar, la solidaritat del món del vi ha estat decisiva per sortir de la desgràcia patida ara farà un any. Afortunadament, “la vinya no s’ha vist tan afectada com en altres llocs i el míldiu ocasionarà una pèrdua aproximada d’un 15 per cent de la producció esperada. En aquest cas hem estat de sort”, explica la Mariona Rendé.

Patri Murillo – Celler Comunica – DO Montsant – Mas d’en Cosme (Falset)
Patri Murillo ens explica que “aquest ha estat un any molt complicat fins arribar al moment de començar a veremar, però nosaltres estem contents perquè la vinya ens ha donat una molt bona recompensa”. L’any tampoc ha estat fàcil per aquest celler “malgrat aquesta sensació actual, per nosaltres aquest serà -sens dubte- l’any més difícil si mirem enrere i recordem els 23 anys d’experiència que portem a les espatlles”. Per sort però, l’afectació del míldiu ha estat molt poca. “Durant les setmanes precedents hem arribat a fer fins a nou tractaments a la vinya i també molta feina al cep per afavorir la ventil·lació matinal de la garbinada”.
Murillo -que comparteix celler amb Pep Aguilar- comenta que “al final tindrem una producció similar a un any normal, amb unes garnatxes que han fet una maduració més avançada que en altres veremes, però la que entrem aquests dies és un raïm molt fruitós amb una molt bona acidesa. Som conscients que hem estat de molta sort perquè coneixem casos amb pèrdues de prop d’un 70 per cent del raïm”.