L’antic Mas de Sant Marcell en procés de restauració, un projecte impressionant de celler a mig construir i una finca de 62 hectàrees malauradament abandonada des de feia més de 10 anys, és el que una família del Maresme -enamorada del Priorat-  es va trobar l’any 2018. Després de mesos de tràmits i de gestions van aconseguir ser-ne el nous propietaris i començar un ambiciós -i valent- projecte de recuperació integral del tot el conjunt on, el ressuscitar les vinyes i les oliveres, en són la seva màxima prioritat

“El Priorat era ja una zona que ens agradava molt, a part de tot el tema vins, els seus paisatges són únics i des de sempre ens havia estirat molt. I a més del paisatge, també ens havíem sentit molt ben acollits per la seva gent. Una gent que encara que en un primer moment et pugui semblar més reservada, nosaltres sempre hi hem trobat una mà estesa i una gran acollida”, explica Ramon Oliver.

En Ramon i la Neus fa temps que volien donar un gir al seu dia a dia i buscaven des de feia temps un indret per fer-ho possible. “Durant força anys vam mirar una bona pila de llocs fins que vam arribar al Mas de Sant Marcell, ens va enganxar des del primer moment, ens va impressionar moltíssim”, comenta en Ramon Oliver. “I també ens va fer decidir la relació del preu amb totes les possibilitats que podia tenir, havíem vist altres coses que valien el mateix amb menys coses, total que vam decidir comprar-ho el juny de l’any 2018 i, després d’un any d’espera, va ser possible signar la compra de manera definitiva”.

Des d’aquell moment, el fill, l’Àlex Oliver, va decidir sumar-se a l’aventura. Durant aquest primer any, ha centrat la seva prioritat en el treball a la vinya i de les oliveres. Actualment Mas de Sant Marcell conrea un total de 24 hectàrees de ceps de diverses varietats, més quatre hectàrees d’olives. Pel que fa a la vinya, 22 hectàrees es troben incloses dins la DO Monsant (al terme de Cornudella) i 2 a la DOQ Priorat (a la Morera del Montsant).

Sant Marcell es troba situat a pocs quilòmetres de Poboleda i pertany als termes de Cornudella i la Morera del Monsant.

Recordem que el projecte inicial de Sant Marcell va ser impulsar fa prop de 15 anys per l’empresari barceloní Antonio Casado qui- juntament amb Joan Manel Serrat- van invertir també en el macro-celler Mas Perinet, a tocar de Poboleda. Però la crisi econòmica que a finals de 2007 va començar a colpir el sector de la construcció va comportar també que aquella inversió quedés abandonada a mig executar. Si bé Mas Perinet va aconseguir amb el pas dels anys trobar inversors que acabessin el celler i la recuperació de les seves vinyes (el Celler Perinet actual), la zona del Mas de Sant Marcell va quedar abandonada totalment.

Una inversió progressiva de 2,5 milions d’euros

Ramon Oliver i el seu fill Àlex expliquen que “de moment hem establert un calendari de prioritats que comença per seguir el que hem fet aquest any tan complicat, com és la recuperació de les vinyes. Una feina que no ha estat gens fàcil perquè després de més de 10 anys sense conrear, sense podar, sense tractat, molts ceps estaven molt malament i en d’altres part de la finca era ben difícil de fer-hi res perquè era molt complicat accedir-hi”.

Paral·lelament treballen en la finalització de les obres del celler i del seu equipament. “Un projecte que també té la seva complexitat perquè parlem de 3.500 metres quadrats, la major part d’ells soterrats”, expliquen. Una visita a la part construïda dóna una idea de la magnitud del projecte inicial i de la inversió necessària per acabar de condicionar-lo per a l’elaboració de vi. En aquesta part construïda per sota del nivell hi està prevista la “sala de fermentació, la sala de bótes i dues sales més, una per guardar-hi maquinària diversa i al fons una sala de guarda”, comenta Ramon Oliver.

L’espai soterrat projectat per acollir una part del celler ocupa bona part dels 3500 metres quadrats del total/ J. Carrion

Vinyes, oliveres i celler són doncs la prioritat del projecte. Més endavant contemplen la idea de recuperar i adaptar la zona que en un principi s’havia previst com a espai hoteler. “A la casa petita que hi ha a l’entrada, en el projecte inicial es volia fer un ressort, hi també anava un restaurant i una dotzena d’habitacions, però ara mateix l’important és el conreu de la vinya i l’elaboració de vi. De fet -expliquen- un hotelet sense celler pensem que no tindria sentit”. I finalment dins aquest calendari d’inversions, “voldríem arreglar la vivenda del mas, perquè ens vam enamorar d’aquest terreny i somiàvem en venir aquí a viure un cop estigui arreglada la masia i aconseguim tornar-la als seus orígens”.

Els primers cups de ciment que es van instal.lat fan prop de 15 anys al sotarreni del futur celler/ J.C.

La vinya i les varietats

Pel que fa referència a les de varietats que s’estan recuperant en les citades 24 hectàrees de vinya, Àlex Oliver en destaca “les carinyenes, les garnatxes, syrah, cabernet, merlot, pedro ximenez, hem trobar una mica de marselan i també tenim una mica de garnatxa blanca”. “També tenim una vinya que podríem definir com a experimental on hi ha varietats diverses com per exemple la gewüztraminer”.

El pare i el fill Oliver es mostren també molt agraïts pel suport que durant aquest any de treball a Sant Marcell han rebut de l’entorn vitivinícola de l’entorn pagès. “Al començament vam fer un estudi amb un grup d’enginyers, però també vam anar buscant informació de gent del territori perquè ens pogués aconsellar. A banda d’un informe més tècnic buscàvem l’opinió de viticultors i pagesos de la zona. Entre d’altres, voldríem destacar el suport que hem rebut durant aquest primer any dels cellers Mas Alta, de Mas Sinén, del Celler Masroig o de la Cooperativa”, manifesta Ramon Oliver. “Nosaltres volem anar poc a poc, som novells i anem aprenent amb l’ajuda de la gent del territori”.

Tipologia dels futurs vins del celler Mas de Sant Marcell

Expliquen que “encara és prematur concretar quina mena de vins farem, dependrà evidentment del que ens diguin les vinyes”. “Seguint el que tenim plantat i anem recuperant, farem un 80 per cent de vi negre i un 20 per cent de vi blanc”. Com a curiositat, l’any passat van fer la primera verema del raïm que “vam poder collir en aquells ceps que era fàcil accedir-hi. Vam poder vinificar prop de 300 litres amb cupatge de les diverses varietats (30% garnatxa, 20% carinyena i la resta amb syrah, ull de llebre i cabernet franc). Un vi que hem anomenat ‘salvatge’ per les dificultats que van tenir per arribar als ceps”.

El que va ser doncs un dels projectes més comentats i que aleshores va deixar més de 60 hectàrees sensibles de territori sense destí ara té un projecte alternatiu on la filosofia que el pot definir és “tocar de peus a terra”. Bé, per ser més exactes “tocar de peus a la vinya”. I aquesta sembla que és la millora manera de començar.

L’entorn del Mas de Sant Marcell acollirà avui la primera activitat del Festival Terrer Priorat/J.C.

Festival Terrer Priorat

Després de molts anys de solitud, l’entorn del Mas de Sant Marcell acollirà aquesta nit la primera activitat del Festival Terrer Priorat. Més informació a:

Núria Graham i Súper Gegant obren el Festival Terrer Priorat a Sant Marcell