Ho explicàvem a la primera part d’aquests Dies de verema. Les dificultats amb les que la majoria de cellers, enòlegs i viticultors han hagut de fer front a las respectives veremes d’aquest 2020 han estat -per desgràcia- extremes. Una pluviometria absolutament inusual, unes calors del tot impròpies dels mesos previs a la collita del raïm i -sobretot- la greu afectació d’un fong que ha fet veritables estralls a les nostres vinyes, han deixat un panorama -tret d’afortunades exempcions- certament desolador a nivell productiu, amb pèrdues que han arribat a un 80 o fins i tot en un 90 per cent en determinades vinyes. Sobretot en aquelles vinyes conreades amb la voluntat i el segell ecològic. Tot i amb això, els cellers han fet el cor fort i volen mirar el futur amb il·lusió i esperança, empentats en bona part per la més que bona qualitat del raïm que han pogut entrar al llarg d’aquestes llargues setmanes

Joan Asens – Orto Vins (Masroig)  – DO Montsant

“La collita de 2020 a Catalunya -i a moltes zones de l’estat espanyol-  la recordarem marcada per una baixa producció com a conseqüència del míldiu. Vam començar l’any amb els efectes del temporal Glòria que, del 18 al 24 de gener, va portar al Masroig 222 litres d’aigua, amb un abril i mag també molt plujosos –amb 226 litres més- i amb temperatures més altes del normal. Tot això -continua Joan Asens– va facilitar una afectació de míldiu mai vista. Només els més vells del poble recordaven que a finals de 1940, el Priorat també va perdre la collita per culpa d’aquest fong. A més a més, hem tingut un estiu sec i continuat amb unes temperatures molt altes tot afavorint la formació de sucres i aleshores vam haver d’avançar la verema uns 10 o 20 dies. Els tanins vibrants i cruixents donaran vins amb necessitats de criances llargues que, gràcies a les acideses també altes donaran vins de llarga vida en ampolla”.

Imma Solé LLop – Cellers Tarroné  (Batea) – DO Terra Alta

L’ Imma Solé ens explica que aquesta ha estat una verema certament complexa i no exempta de problemes però en la conversa amb ella repeteix diverses vegades que, malgrat tot, el celler treballa amb “moltes ganes, molta il·lusió i amb un grapat de projectes nous en marxa”. Han hagut d’avançar la verema -com en la gran majoria de vinyes de la Terra Alta-, han hagut de córrer perquè les maduracions han anat molt ràpid i en algunes finques han tingut alguna afectació –molt desigual- de míldiu. Del raïm que ha entrat al celler, l’Imma en destaca la gran qualitat. No amaga que durant aquests mesos “hem hagut de superat moment d’incertesa i –perquè no dir-ho- també una mica de por per tot plegat”. Però insisteix “les ganes i les il·lusions no ens les acabaran mai”

Salvador Burgos – Mas Sinén (Poboleda) – DOQ Priorat

“Hem afrontat una verema molt atípica, molt diferent i jo que he dedicat tota la meva vida a la viticultura, com a pagès, com a viticultor, com a productor, tant el temps que vaig dedicar a la Cooperativa de Poboleda com durant els 17 anys de Mas Sinén, he de dir que un any tan complicat i tan difícil com enguany no l’havíem viscut mai”, ens explica Salvador Burgos. “El perquè d’aquesta verema tan atípica? -comenta- primer, per haver de començar la verema tan aviat. Hi ha cellers a Poboleda que ja han acabat i nosaltres portem més de la meitat. Això és degut per l’excés de pluja els primers sis mesos, després una sequera extrema els darrers tres mesos, maduracions accelerades, sucres amunt, amb unes pells que no estaven prou bé. I, sobretot, per l’afectació del míldiu que ha fet estralls als que fem agricultura ecològica des de fa molts anys”

Una situació que és ben visible en les seves vinyes on en Salvador confirma que “en algunes vinyes hem patit una reducció d’un 50 per cent, fins i tot en alguna vinya no podrem veremar res. Però, malgrat tot, recollirem el que tenim i tenim la gran sort de que tot el que hem entrat al celler té una gran qualitat”. I finalment ens destaca que “com malgrat la situació complicada que viu la nostra societat hem rebut moltes visites i molt suport de la gent de proximitat i també d’arreu de Catalunya. Això ens permet continuar transmetent aquests valors de paisatge, territori, ecologia… i continuem explicant i compartint els nostres vins”.”Esperem que l’any vinent sigui millor. L’esperança, les ganes i la il·lusió no ens les acabaran. Salut, força i bon vi!”.

Eva Vega Aixalà – Celler Vega Aixalà (Vilanova de Prades)

Foto: @carlosriaualvarez

L’Eva, del Celler Vega Aixalà de Vilanova de Prades es troba immersa en els dies forts de verema. L’any 2003 va recuperar una vinya vella del seu avi, en la que s’havia elaborat vi de forma tradicional. Ens explica que “Ja estem a la recta final. La verema, tal i com els últims anys ha anat passant, tota de cop, molt ràpida, degut als estius tan calorosos que estem tenint últimament. El raïm -a la foto, la garnatxa negra- una mica afectat pel míldiu, menys quantitat, però molt sa i de bona qualitat.

Marc Ripoll – Cal Batllet (Gratallops) – DOQ Priorat


“Aquí a Gratallops, vam començar la verema a primers de setembre i quan vam començar a tastar coses vam descobrir ràpidament que hi havia coses molt xules. Entenc que hi hagués o hi hagi un gran desànim general, però, per exemple, jo trobo que les garnatxes estan molt, molt bé. M’he trobat que malgrat alguna afectació, alguns ceps que altres anys no produïen res, enguany sí que ho han fet. Sí que veiem que tot va molt més avançat i que les maduracions són més ràpides que altres anyades”, explica el Marc Ripoll.

“Els raïms -continua el Marc- han agafat molt de gust i vull destacar per exemple l’escanyavella que té uns raïms molt xulos i no s’han vist afectats pel míldiu, i els ha hagut de veremar més aviat que altres anys. On ha afectat més ha estat a les Carinyenes de costers. De fet ja venien afectades dels cops de calor de l’any passat i, a més, en llocs de complicat accés per fer tractaments, el raïm ha sofert més. Les que hi ha estan molt bé, és possible que n’hi hagi menys, però seran molt bones.”

Maria Sangenís – Celler Sangenís Vaqué (Porrera) – DOQ Priorat

La Maria Sangenís, del Celler Sangenís Vaqué de Porrera ens atén des d’una de les vinyes més simbòliques del celler: La Cometa. “Encara que la quantitat de verema -ens explica- serà molt reduïda degut al míldiu, tot i amb això, la qualitat del raïm restant és molt bona. És la verema més primerenca de la nostra història. Vam començar el 2 de setembre amb la varietat de Garnatxa Negra”.