A casa antigament es feia i es venia vi a doll elaborat amb els raïms d’unes vinyes que els avis i els pares van mimar amb el pas del temps. És com una història d’amor que ha unit les generacions de la nostra família amb el territori on els ha vist néixer i créixer“. Són paraules de Janina Saumell que -juntament amb el seu germà- estan assumint dia a dia el relleu d’una explotació pagesa ubicada al terme municipal de Rodonyà.

A casa, anys enrere s’elaborava i es venia pràcticament tot el vi a doll però a poc a poc vam voler fer realitat tenir un vi, tenir un producte més cuidat per embotellar-lo. La influència que la dinàmica que hi havia al Penedès i, fins i tot, del coneixement dels vins francesos, va esperonar el pare a fer realitat aquest projecte. Les vinyes que la família teníem a casa en aquell moment érem sobretot amb ceps de xarel·lo, macabeu i parellada“, explica.

El pare però, mogut per la inqueitud provocada per l’entorn d’un sector que en aquell temps començava una transformació molt gran a tot nivells va determinar experimentar amb d’altres varietats com per exemple amb el cabernet sauvignon. “Va ser tot just l’any 1989, quan jo vaig néixer, que va determinar fer les primeres plantacions d’aquest raïm i, cinc anys més tard, embotellava el primer vi“.  Actualment ja no fan vi a doll i tot el que elaboren es comercialitza en prop de 25 mil ampolles. L’embotellatment de les varietats autòctones el va iniciar l’any 1992, amb els xare·l.los de les vinyes heretades i plantades pels seus avis.

Janina Saumell mentre explica l’evolució d’aquest projecte familiar reitera la importància fonamental que el pare ha tingut en aquest procés, si bé afegeix també el paper clau que les dones de la seva família han tingut aquests anys d’evolució. “Vull destacar una part del procés que massa sovint no és comenta en la història de moltes explotacions agràries: el paper que hi ha tingut la dona. I és que el seu rol ha estat cabdal en molts casos. Casa meva no s’escapa d’aquesta dinàmica i tant el paper de la meva àvia -propietària també de les vinyes de casa- com d’una tia del meu pare, van dedicar molts anys de la seva vida a tenir cura del conreu de les nostres vinyes, estant cada dia al peu del canó. Reivindico el treball realitzat per totes elles i algun dia haurem de pensar en fer-los-hi un homenatge per ser peces claus en el manteniment de les vinyes al nostre territori”.

Parlàvem fa un moment del pare de la Janina, el Josep Maria Saumell, biòleg de formació. “La seva formació i la seva sensibilitat va fer que les nostres vinyes i el nostre projecte s’endinsés decididament en el conreu ecològic, tant les vinyes més velles de més de 70 anys com les que porten plantades prop de tres dècades”. “Aquell conreu tradicional “on fer coses noves amb bones intencions perquè les feien a la vora o perquè de vegades manava la lluna va anar evolucionant fins buscar que aquells productes que utilitzéssim no tinguessin afectacions als nostres sòls i al  medi ambient en el sentit ampli de la paraula“, comenta Janine Saumell. “Nosaltres hem conviscut amb el convenciment dels pares per deixar als seus fills una explotació que vetlli per un conreu ecològic i deixi de banda el protagonisme dels productes químics“.

Parlant dels capítols de vins que s’elaboren des del celler Vinya Janine “vull destacar que n’elaborem dos models molts concrets. Un de primer de vins varietals com per exemple un Sauvignon blanc, un Syrah (el SHY), el Miscel·lània de negres  amb un cupatge de Merlot i Cabernet Sauvignon i finalment el Vinya Janine Rosat, elaborat amb la varietat Merlot

En un altre capítol de vins “que actualment estan en procés de revisió” la Janine Saumell destaca el que s’elabora amb xarel·lo. “Estem en procés de fer un canvi de nom i aviat es dirà La Rabassa del Carlets. Es tracta de recuperar històries i emocions que ens vinculen a la terra i al conreu. En aquest cas concret parlem d’un vi que es fa amb unes vinyes d’una partida que un avantpassat nostre va llogar amb un pagès de Montferri (el Carlets) amb un contracte propi d’aquell temps. És una història molt bonica per explicar a través d’una ampolla de vi“. Seguint amb la gamma de vins, trobem la Petita Júlia, “un Summoll amb una mica de Syrah que elaborem en homenatge a la meva filla Júlia, nascuda l’octubre de 2019“.

En aquests moments també, Vinya Janine treballa en dos projectes nous. Per una banda en l’elaboració d’un escumós amb mètode ancestral i amb un altre que tindrà el nom de La Tieta. “En homenatge a la tieta que encara és propietària d’algunes de les vinyes del celler i que tota la vida ha fet el possible per ajudar-nos a tirar endavant. Serà un cupatge de Sumoll i Syrah. Li volem fer un reconeixement en vida”“.

Un altre dels conceptes que Vinya Janine ha impulsat al llarg dels darrers anys, ha estat el de l’enoturisme. “Va ser curiós perquè a la nostra zona, on temps enrere majoritàriament el pes del vi era protagonitzar només pel món cooperatiu, l’enoturisme no estava massa arrelat. Per sort les coses ara han canviat i les propostes que les Cooperatives fan actualment en aquest camp, són magnífiques. Nosaltres, com a celler familiar vam tenir clar que -encara que fos a nivell més petit- volíem fer el possible per apropar aquest món a la gent i propiciar que vinguessin a visitar-nos. És una manera més de posar en valor el nostre territori“. Actualment, d’entre diferents propostes, el celler organitza un talle de sushi amb pàmpols de la vinya. “Estem molt contents de la resposta que hem tingut durant aquests anys. Anem a les vinyes, expliquem el procés d’elaboració de vi i qui ens visita agafa pàmpols que després s’utilitzaran per fer sushi amb arròs del Delta, anxoves de l’Escala i hortalisses de la nostra zona. És una experiència sensorial fantàstica“.