Jona Gené i Albesa va ser nomenat com a nou director de l’Incavi el dia 8 d’octubre de l’any passat. Nascut a Vilabella l’any 1959, és enginyer tècnic agrícola per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Agrícola de Barcelona, enginyer agrònom per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida (ETSEA), i té el Programa de Direcció General de l’Escola de Negocis de la Universitat de Mondragón (MONE). Fins l’octubre passat, Gené era director-gerent del Consorci d’Inspecció i Control de cellers amb denominació d’origen de Catalunya, consorci encarregat de les auditories de l’ISSO 17.065 de certificació de producte emparat per les 11 DO’s vitivinícoles de Catalunya.
Del seu ampli currículum també destaca que ha treballat al Gabinet Tècnic de la Secretaria General del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, en el període 1991 i 1992; a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), des de 1993 fins el 2007, amb diverses responsabilitats executives inclosa la de director, de 1999 a 2007, i on també va ser cap de l’àrea d’Assessorament Tècnic. Va ser també director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat (juliol de 2007 – desembre de 2010), membre del consell d’administració de Mercabarna i de l’IRTA (2007-2010), de març de 2008 a gener de 2011 va ser president de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA), i president de l’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen (AREPO), organització adscrita al Comitè de les Regions, amb 28 regions membres de tota Europa amb productes DOP i IGP.
Projectes centrals del seu mandat
En aquest primer tema extret de la conversa amb Vinassos.cat que publiquem, el nou responsable de l’INCAVI fa menció especial de les qüestions generals que actualment centren la major part de la seva feina en tres camps fonamentals: “un primer en el que els esforços es dediquen a tot allò que fa referència al canvi climàtic, amb un protagonisme especial pel tema de l’aigua i tot el que això vol dir pel sector vitivinícola“, apunta.

“El segon tema que em preocupa més està relacionat amb aquesta onada que ve amb la demonització del món vi perquè des de diferents fronts s’estan posant en tot el tema alcohol. Jo crec que la clau es basa en beure amb moderació i no pas eliminar-lo. Aquí hem de reforçar la feina que destaqui la notorietat del món del vi, que el vi és cultura, lligar el vi a la gastronomia… jo sempre dic que no m’imagino un fricandó amb aigua.. estem dins la dieta mediterrània…“, afegeix Genè.
Una altra de les tasques en les que s’està treballant en aquesta nova fase de l’INCAVI sota la batuta de Joan Gené consisteix en “propiciar i ajudar a la millora i excel.lència de les denominacions d’origen catalanes i millorar el consum del vi català“. A l’horitzó de Gené també s’hi troba el desplegament i aplicació de la Llei Catalana del vi, aprovada pel Parlament l’any 2020 amb el compromís de donar-hi un important impuls durant aquesta legislatura.
L’Incavi com a mediador a la DO Terra Alta
Analitzant ja temes més concrets, preguntem a Gené sobre la tibantor que s’ha viscut setmanes enrere dins el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta. Gené comenta que “a la Do Terra Alta hi ha hagut un conflicte intern, estem intermediant entre les parts i el que hem fet és encarregar una auditoria de gestió i econòmica des de l’INCAVI sobre els anys 2022 i 2023 que s’està fent ara”. Recordem que la publicació dels resultats d’una primera auditoria sobre l’any 2022 encarregada per l’anterior president de la DO Joan Arrufí, va provocar un enfrontament entre dos sectors del nou Consell -escollit l’any 2023- i en el que Pere Bové va accedir a la presidència d’aquest organisme.
“De fet -continua Gené- va ser el primer tema del que em vaig ocupar quan em van nomenar, vaig anar a parlar amb ells, amb una part i amb l’altra i també amb el secretari. Jo penso que una Denominació d’Origen aglutina gent amb interessos diferents: hi ha la producció, el sector de les cooperatives, els cellers particulars (grans, petits, etc), els que venen vi a dojo, entre d’altres… per tant, el que hem de mirar és potenciar en el que coincideixen. El que m’he trobat a la DO Terra Alta és que -potser- han mirat més allò en el que discrepen”.
“El que farem des de l’INCAVI és veure que és el que es pot parlar des de la taula de la DO i que estigui a favor del bé general d’aquest organisme i, si hi ha gent que té interessos particulars, doncs seran particulars. Volem treure llenya al foc i intentar trobar una sortida a la situació. De tota manera la sortida l’han de trobar ells, nosaltres fem de mediadors. La qüestió bàsica és que -hi hagi el que hi hagi- cal trobar punts d’entesa. A la DO Terra Alta s’han fet coses molt bones com per exemple la qüestió de les garnatxes blanques, doncs aquest és un projecte que li va bé a tothom i cal potenciar”.
Vins de baixa graduació
Parlant encara de la DO Terra Alta, és notícia aquests dies la presentació dins el marc de la Barcelona Wine Week 2025 del primer vi graduació baixa (9 graus) no desalcoholitzat de l’Estat Espanyol. En concret es tracta d’una parellada elaborada per l’Agrícola Corbera d’Ebre a partir d’un projecte d’Andrea Miró, del Celler Jordi Miró. Gené explica que “hi ha una tendència mundial a baixar la graduació, a fer vins més suaus.. estem en aquesta línia… veurem com va de cara al futur… és possible que veiem coses amb menys graduació que ja no li podrem dir vi, però és evident que el low alcochols com a beguda, estan creixent. També es dóna el cas que hi ha 0,0 que no li podem dir vi… Aquests vins de tanta baixa graduació ara per ara tenen molt demanda -per exemple- a EEUU. Hi ha gent que pensa que pot ser un bon producte per al sector més jove de la població. Veurem com evoluciona“.