La Denominació d’Origen Tarragona i la IGP del Calçot de Valls han donat a conèixer a un grup de prescriptors gastronòmics la versatilitat gastronòmica que ofereix al calçot de Valls en harmonia amb els vins d’aquesta DO. La proposta gastronòmica s’emmarca dins del programa de la distinció que ha rebut Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. L’acte ha estat presidit per l’alcalde de Torredembarra, Vale Pino, la directora dels Serveis Territorials del DARPA a Tarragona, Glòria Tribau, el director  general de l’INCAVI, Joan Gené, el president de la IGP Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, i la presidenta de la DO Tarragona, Maria Rosa Blanch.

Els assistents han pogut descobrir a través d’una ruta turística quines són les particularitats d’aquests dos productes gastronòmics tan arrelats a la zona, i la multitud d’opcions culinàries que se’n poden aplicar.

Versatilitat gastronòmica
Durant aquesta activitat promocional, s’han presentat un conjunt d’harmonies gastronòmiques del calçot de l’IGP de Valls amb vins de la DO Tarragona al restaurant Portal 22 de Valls. Entre l’oferta de propostes s’han presentat i degustat receptes tradicionals com d’altres més innovadores, des d’un carpaccio de presa amb pesto de calçot, fins a truita desconstruïda amb calçot; passant per una coca de pop amb calçot caramel·litzat i cansalada ibèrica, totes elles maridades amb una diversitat de vins de la DO Tarragona. Allà, Dalmaci Clofent, president de la IGP Calçot de Valls, ha remarcat “l’orgull que suposa poder plasmar la versatilitat gastronòmica del calçot a la cuina del territori, i l’oportunitat que dona la Regió Mundial de la Gastronomia 2025 per poder demostrar: el que som, el que volem ser i el que sabem fer” i destacat “els 8,5 milions d’unitats de calçot certificades que es van vendre l’any 2024”.

Visita a una plantació de calçots i a una de les catedrals del vi
La jornada s’ha iniciat a Torredembarra a la plantació d’Horta Torrenca, on els prescriptors han descobert les característiques que defineixen al calçot, producte característic de la zona i s’ha fet una demostració del calçat tradicional. Dani Rovira, productor d’Horta Torrenca de la IGP Calçot de Valls, ha destacat “les garanties de qualitat que ofereix el segell de denominació d’origen al consumidor, ja que tots els calçots que compten amb aquest reconeixement han de complir amb uns estàndards de mida, forma i mida concrets”.

Seguidament, l’expedició s’ha traslladat fins a la localitat de Nulles on els assistents han visitat Vinícola de Nulles, una de les catedrals del vi de Tarragona obra de Cèsar Martinell, i on a més de descobrir la història arquitectònica de l’emplaçament, s’ha pogut degustar vins de la DO Tarragona. La presidenta de la DO Tarragona, Maria Rosa Blanch, ha remarcat “la importància de la feina d’investigació juntament amb l’INCAVI de la varietat emblema de la DO Tarragona, el macabeu, mitjançant diversos estudis que ajuden a conèixer el comportament de la vinya en una situació d’estrès hídric” i “la diversitat de vins que ofereix la DO i que el consumidor pot conèixer amb més detall a les més de 30 activitats enoturístiques de la Ruta del Vi de la DO Tarragona”.