En un simposi celebrat a Perelada han destacat la riquesa i diversitat d’un mapa del vi dibuixat entorn del Mare Nostrum i la seva cultura davant de més de 200 assistents, entre els que destaquen una desena de Master of Wines, més de 40 sommeliers, 100 prescriptors nacionals i internacionals. Vint cellers de la conca mediterrània i un distingit programa de tastos i ponències inèdites consoliden el Mediterrani com un destí autèntic que conjuga una proposta enològica de primer nivell, clima, cultura, gastronomia i oci
Amb el ferm propòsit de posar en valor la qualitat, tradició i singularitat dels vins del Mediterrani, el I Simposi de Vins Mediterranis va reunir ahir dilluns, a una vintena de cellers de la conca mediterrània en una trobada sense precedents que ha convertit, durant un dia, a Perelada en la capital del vi mediterrani.
Així, gràcies a l’obstinació personal del seu comitè assessor, dirigit per Juancho Asenjo (membre de l’Acadèmia Internacional del Vi i Cavaliere dell Ordine della Stella per la República Italiana per la seva divulgació del vi italià) i format per Josep Roca (sommelier del reconegut Celler de Ca Roca), Yiannis Karakasis (Màster of Wine, Grècia), Gabriele Gorelli (Màster of Wine, Itàlia), Gaston Hochar (director general del celler Château Musar, Líban), Maria Snoussi (professora de la Facultat de Ciències de la Universitat Mohamed V del Marroc) i Delfí Sanahuja (director d’enologia de Perelada), ha sorgit aquest congrés de cultures del vi mediterrani, l’objectiu del qual no és un altre que ser un punt de trobada i debat per a, compartint coneixement i experiència, definir i afrontar els desafiaments i oportunitats del sector, sempre des d’una aposta clara per la recerca i la formació.

La inauguració del simposi va tenir lloc en la històrica església del Carme del Castell Perelada. La sommelier i periodista Ruth Troyano, mestra de cerimònies del congrés, va donar la benvinguda a aquesta trobada ressaltant la voluntat de “promocionar una herència compartida i manifestar públicament el compromís dels presents de preservar-la”. Després d’ella, Borja Suqué, cinquena generació de Perelada, va voler agrair especialment i personalment als cellers la seva participació en aquest congrés, que és “un lloc on començar a treballar junts”, apostant per un territori “transcontinental” ple de capes de cultures i d’història, i va instar a deixar-se portar pel romanticisme de sentir-se un Ulisses que s’enamora del Mediterrani.
El showroom del Vi Mediterrani
L’esdeveniment va reunir grans cellers de la conca mediterrània, demostrant una cohesió i sintonia entre elles realment encomiables. Des de Màlaga fins al Marroc, passant per Itàlia, Grècia, Xipre, Turquia i Líban, els cellers van configurar un complet mosaic de la “filosofia mediterrània” d’entendre la vida i, per tant el vi, mostrant al Mediterrani com una única regió, origen de totes les cultures que sorgim d’ell.
Al costat de Perelada, hi han participat: 4Kilos (Mallorca), Casa Gran de Siurana (Bellmunt del Priorat), Gutiérrez de la Vega i Victoria Ordóñez, d’Espanya; Artemis Karamolegos, Lyrarakis, Mikra Thira i Troupis Winery, de Grècia; Masseria Li Veli, Petra, Planeta i San Salvatore 1988, d’Itàlia; Château du Pibarnon i Mas Amiel, de França; Domaine Vicomte De Noue Marinic (Eslovènia), Château Musar (Líban), Château Roslane (el Marroc), Corvus (Turquia) i Vouni Panayia (Xipre).
El showroom, a la disposició dels assistents durant la jornada, va ser una oportunitat única, tant de realitzar una “instantània” del Mediterrani fet vi, com de tastar referències de cellers i vins que no es troben en els portafolis de les distribuïdores europees.
Els assistents al Simposi van poder gaudir, a més, d’un programa de tastos i ponències inèdites, centrades en el Mediterrani com a generador, al llarg de la història, d’una riquesa cultural i gastronòmica sense igual. Una identitat pròpia, nascuda entorn del Mare Nostrum, sens dubte la nostra “mar del vi”, que s’ha transmès al llarg dels segles, mantenint un llegat en el qual el respecte i amor pel territori són el punt de partida per a elaborar vins de qualitat amb una personalitat única.
Les conferències mediterrànies
El congrés va comptar amb un excepcional programa que, gràcies a l’ardu treball de ponents i assessors, va crear una visió completa del Mediterrani passat, present i futur. Així, Josep Roca va impartir una esclaridora masterclass sobre l’alta cuina i els vins mediterranis, destacant el paper vertebrador de la gastronomia en la cultura mediterrània. Josep també va voler deixar clara la seva posició respecte als vins desalcoholitzats, reivindicant el vi més autèntic enfront del tecnològic i apostant per un vi que s’expressi a través del sòl i de la identitat del Mediterrani, amb història, essència i una mínima intervenció, enfront dels vins zero o baixos en alcohol.

També es va tractar el repte del canvi climàtic, amb la participació de Maria Snoussi, membre del comitè i professora en la Facultat de Ciències de la Universitat Mohamed V del Marroc, i Nathalie Ollat, investigadora en l’Institut Nacional per a la Recerca Agronòmica de França i directora de LACCAVE (el projecte francès que va estudiar l’adaptació de les vinyes al canvi climàtic). Totes dues ponents van destacar que només comprenent els sòls i recuperant la seva activitat microbiòtica, al mateix temps que triant els ceps que millor s’adaptin al clima, podrà haver-hi futur al Mediterrani. Maria i Nathalie també van assenyalar l’important que serà definir estratègies d’adaptació en conjunt a nivell local.
Els assistents van poder submergir-se en la història i evolució del vi en les diferents civilitzacions mediterrànies, amb Romina Ribera, CEO de Glops d’Història, encarregant-se de la part relativa a la tradició vinícola de l’Empordà i Gaston Hochar explicant la seva evolució.
Però, com es veuen des de fora els vins mediterranis? en què pensa el consumidor quan “pensa” en un vi mediterrani? David Allen MW, Wine Director de Wine-Searcher, va explicar com es perceben els vins mediterranis i quins reptes han de superar en el futur més immediat, destacant l’infinit ventall de varietats autòctones que hi ha al Mediterrani i la riquesa i varietat de vins únics i diferents que s’han anat elaborant, mantenint la tradició, des de fa molts segles en el marc mediterrani.
Els tastos mediterranis
Les sessions de tast, que pel seu aforament limitat havien de reservar-se, van ser un èxit rotund, penjant el “sold out” en menys de 24 hores des que es van posar a la disposició dels assistents. Delfí Sanahuja va realitzar un complet recorregut del celler amfitrió a través d’un gran tast, en la qual van poder tastar-se cinc vins, cinc varietats, 5 collites, que engloben les principals apostes de Perelada al’Empordà i que conjuguen els 5 valors essencials per a Delfí en el vi mediterrani: clima, terrer, varietats, territori i l’essencial factor humà.
Toni Gerez, maître i sommelier del restaurant del Castell Perelada, va oferir una experiència enogastronòmica a través de formatges i vins mediterranis, mentre que Juancho Asenjo ens va acostar a la identitat del raïm malvasia de les costes mediterrànies.

Victoria Ordóñez, propietària del celler malagueny homònim, va realitzar un recorregut per les varietats més destacades de la conca mediterrània a la recerca dels punts en comú que tenen els vins mediterranis, erradicant tòpics com la seva suposada calidesa. Victoria també va destacar que el Mediterrani és “el bressol del vi, connexió d’Orient i Occident i que fins i tot connecta amb Amèrica” i que el vi mediterrani “és un llegat, que es beu en cada glop”.
Juancho Asenjo, director del comitè tècnic del Simposi, va crear un recorregut històric i geogràfic per la Malvesia, des de Càndia i la mar Adriàtica fins a l’oceà Atlàntic, començant per aclarir que “el Mediterrani mai ha estat monovarietal, sempre ha estat policultiu i la Malvasia no anava a ser l’excepció”, assenyalant que “malvasia ha estat un tipus de vi que s’ha desenvolupat secularment al Mediterrani” i que a l’origen era un vi dolç passificat.
Gabriele Gorelli MW i Yiannis Karakasis MW, van oferir una masterclass sobre les regions destacades dels seus respectius països, Itàlia i Grècia, descobrint els seus paisatges en un recorregut molt complet i didàctic sobre les seves diverses i riques regions, varietals locals i estils diversos de vins.
Convertit des de la seva primera edició en un referent per a la projecció dels vins mediterranis, l’èxit i la voluntat de continuar construint un futur en comú queda assegurat amb una segona edició d’aquest Simposi de Vins Mediterranis. Així ho va assenyalar Borja Suqué, que va cedir el testimoni durant l’acte de clausura del simposi a Andrea Lonardi MW, del celler Petra, a la Toscana, que serà l’amfitriona de la pròxima edició.