S’impulsen les primeres jornades gastronòmiques de la Cuina del Paisatge del Priorat, una iniciativa que vol posicionar la gastronomia prioratina com a patrimoni cultural i emocional. Sota el lema “La cuina del Priorat és paisatge a taula”, el programa uneix cuina, tradició i identitat col·lectiva.

Més de 20 establiments de restauració de la comarca oferiran plats elaborats, menús o tapes amb producte local, receptes tradicionals i reinterpretacions contemporànies. Una proposta que posa en valor la transmissió oral i l’herència culinària femenina.

Les jornades són també un homenatge als productors i cuiners del Priorat: des de les cooperatives que elaboren vins, olis i fruits secs fins a les petites fleques de poble i els productors de formatges artesans de temporada. La proposta de la cuina del paisatge agrupa cuiners tradicionals, que mantenen viu l’ADN de la comarca, i restauradors amb noves tendències que recuperen i reinventen el patrimoni culinari per fer-lo atractiu a nous públics. Així es reconeix la cuina, els productes i el paper fonamental de les persones que hi ha al darrere.

Les jornades s’emmarquen dins el projecte de turisme sostenible Priorat-Montsant-Siurana, mosaic agrari mediterrani, que ha rebut el finançament del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico del govern espanyol.

Aquestes jornades són promogudes pel Consell Comarcal del Priorat, juntament amb la DOQ Priorat, la DO Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, el Parc Natural de la Serra de Montsant, Priorat Enoturisme, Prioritat i Pimec.

Des de l’octubre al desembre

Aquestes jornades gastronòmiques tindran lloc de l’11 d’octubre al 8 de desembre en diversos municipis del Priorat. Paral·lelament a les jornades, hi ha altres actes destacats com el Tasta Porrera, la Festa del Vi Novell del Celler Masroig, la Fira de Sant Andreu de Falset i les Festes de l’oli nou de la Bisbal de Montsant, la Serra d’Almos i la Fira de l’oli Baronia de Cabacés.

L’objectiu de les jornades és reconèixer i donar visibilitat a la cuina del Priorat, sincera, humil, arrelada al territori i fidel al calendari del camp. La gastronomia del Priorat neix del paisatge i acaba al plat: amb l’oli com a pilar fonamental, amb plats tradicionals que han passat de mares a filles i amb productes que s’han trobat sempre al rebost de casa.

Són dies -expliquen- per reivindicar els plats de memòria (truita amb suc, conill amb cargols, potaco, pa amb vi i sucre) i de la seva vigència avui. També s’hi dóna protagonisme a la rebosteria conventual, els fruits secs i els vins rancis o dolços com a trets distintius”. Parlar del que mengem és parlar de qui som i d’on venim. La cuina és el fil que cus paisatge, història i comunitat,” assenyala l’organització.

Activitats complementàries

A més de les jornades, la comarca acull durant aquests mesos altres cites relacionades amb la gastronomia i la cultura, que reforcen els motius per visitar el Priorat en aquesta temporada.

Principis d’octubre – Tallers professionals per a cuiners i restauradors de la comarca del Priorat. Sessions dedicades a la cuina de tardor, especialment a la carn de caça, amb reflexió sobre temporalitat, sostenibilitat i cuina de foc lent.

25 d’octubre – Tasta Porrera

Mostra de vins de la vila acompanyats d’alguns plats, embotits i postres de la cuina del paisatge.

15 de novembre – Festa del Vi Novell del Celler Masroig

Celebració del “primer vi” de la temporada, amb ressò a la tradició vinícola de la comarca.

29 i 30 de novembre – Fira de Sant Andreu i Mostra de Vins Rancis i Dolços (Falset)

Una cita històrica que reivindica els rancis i dolços com a essència de la identitat enogastronòmica del Priorat.

29 de novembre – Tast de Santa Bàrbara (Bellmunt del Priorat)

Mostra i degustació de vins locals, en el marc de la festivitat patronal dels miners, amb protagonisme del producte local i la cuina de paisatge.

Novembre – desembre – Festes de l’Oli Nou

Fira de l’Oli Baronia de Cabacés, Festa de l’oli nou de la Bisbal de Montsant i Festa de l’oli nou de la Serra d’Almos: exaltació de l’or líquid com a columna vertebral de la cuina prioratina amb esmorzars populars, tastos d’oli i visites als molins.

Una experiència cultural i sensorial

La cuina del Priorat vol parlar “d’aprofitament i d’enginy, de terra costeruda i de cultius mil·lenaris. És producte, paisatge, tradició i emoció. Les jornades conviden ciutadania, visitants i professionals a descobrir el Priorat a través dels seus sabors: una immersió amb arrels a la terra i projecció de futur“.