L’any passat, la collita de raïm a la finca de Mas dels Frares, el celler experimental de la Facultat d’Enologia de la URV, es va veure afectada per la sequera, de manera que la producció de vi va baixar sensiblement. Aquest any, gràcies a les pluges de la primavera, que han permès compensar l’excés de calor de l’agost, la verema, que s’ha acabat aquesta setmana, presenta uns millors números, ja que, a l’espera de tancar les xifres definitives, estarà per sobre tant dels 17.000 kg de les varietats blanques com dels 8.000 kg de les varietats negres de l’any passat.

Nicolas Rozès, enòleg i responsable del celler i el camp experimental, apunta, a més, “que també ha millorat la qualitat del raïm, amb més color en el cas de les varietats negres i més aromàtic en el cas de les blanques. Això permetrà elaborar millors vins”, afirma. A Mas dels Frares es cullen les varietats de chardonnay, xarel·lo, parellada, macabeu i dues de moscatell, pel que fa a les blanques, i garnatxa negre, sirah, cavernet sauvignon, merlot i ull de llebre pel que fa a les negres. Amb aquestes varietats s’elaboren els dos vins escumosos, el blanc i els tres negres (jove, criança i reserva) que produeix la URV.

De totes maneres, aquest curs només es faran vins joves, ja que l’edifici del celler serà objecte d’unes obres, entre el gener i el juny, per reforçar-ne l’estructura i que el mantindran inutilitzat durant aquest període. La rehabilitació, però, no afectarà la verema de l’estiu que ve.

Últims raïms collits en la verema d’aquest estiu a la finca de Mas dels Frares.

En qualsevol cas, la finalitat principal del celler de Mas dels Frares, tal i com recorda el degà de la Facultat d’Enologia, Manuel Suárez Recio, no és la producció de vi, sinó que tot el procés d’elaboració serveixi per a la docència en el marc del grau en Enologia i del Màster internacional en Innovació en Enoturisme (Wintour) i per a la investigació dels diferents grups de recerca, com és el cas del de Tecnologia Enològica, que aquests dies ja comencen a experimentar amb additius per tal de millorar el procés de vinificació. “Aquesta triple finalitat, la docència, la recerca i la producció, està plenament consolidada i es manté en bon equilibri després de més de tres dècades d’experiència en els àmbits de l’Enologia i la Biotecnologia”, afirma Suárez.

De fet, tot l’estudiantat contribueix al procés d’elaboració del vi, ja que el celler i els camps experimentals del Mas dels Frares són una eina essencial per a l’aprenentatge. D’aquesta manera posen en pràctica els coneixements de viticultura i vinificació i analitzen aspectes claus a la vinya, com ara l’efecte del marc de plantació, l’estrès hídric i l’ús del reg controlat en diferents varietats de raïm. Un cop feta la verema veuen com totes aquestes qüestions tenen repercussió en el procés de vinificació al celler. De fet, bona part de la trentena d’estudiants d’arreu del món del Màster Wintour, els que tenen una formació més relacionada amb el turisme que amb l’enologia, han tingut aquests dies de verema un primer contacte real amb un celler.