Les jornades gastronòmiques se celebraran del 15 al 30 d’octubre a Cambrils i de l’1 al 15 de desembre a la Vall d’Aran. La iniciativa connecta 6 xefs cambrilencs amb 6 xefs aranesos per dialogar sobre la cuina de producte i donar a conèixer la gastronomia catalana. Durant la seva quinzena, el restaurant amfitrió oferirà el plat estrella del seu homònim i un plat de mar i muntanya creat conjuntament
 
La primera edició del Festival Mar i Muntanya unirà 6 xefs aranesos amb 6 xefs cambrilencs per dialogar sobre la cuina de producte en dues jornades gastronòmiques. A la primera, del 15 al 30 d’octubre, la Val d’Aran visitarà Cambrils, i a la segona, de l’1 al 15 de desembre, el viatge a la inversa portarà la cuina de Cambrils a la Val d’Aran.
Aquesta festa que celebra la connexió i la tradició està pensada per al gaudi del comensal. Durant la seva quinzena, el restaurant amfitrió  tindrà en carta, fora de carta o menú degustació, el plat estrella del seu homònim, a més d’un plat de mar i muntanya creat conjuntament, convidant així a clients fidels i visitants curiosos a descobrir l’essència de la tradició de la gastronomia catalana.
La connexió entre els territoris catalans en l’àmbit gastronòmic és forta. El popular “mar i muntanya” és una singularitat del receptari en la qual els ingredients es cuinen junts: el peix o el marisc per a representar la mar i, generalment, la carn per a representar la muntanya. Aquesta cocció conjunta genera sabors i textures úniques que, després de moltes generacions, els catalans percebem com a sabors de confort, de llar i de tradició.
El Festival Mar i Muntanya, precisament, honra aquesta particularitat de la cuina catalana, sigui amb focus en la tradició, en la creació d’autor o en la revisió, perquè en el que els creadors i creadores gastronòmiques coincideixen, és en destacar que Catalunya és terra de producte.
Aquesta primera edició, impulsada pel departament de Turisme del Conselh Generau d’Aran i el Patronat de Turisme de Cambrils, uneix Catalunya de nord a sud, connectant dos territoris (Cambrils com a mar i Val d’Aran com a muntanya) que històricament han estat agermanats, amb intercanvi de les seves poblacions per raons d’oci i d’estació.
Els 12 xefs agermanats
Les jornades vinculen dos territoris a través del producte agermanant 6 xefs aranesos amb 6 xefs cambrilencs: Rubén Campos (Rincón de Diego, Cambrils) amb Josep Gregorio (El Portalet, Bossòst), Sergi Palacín (Hiu, Cambrils) amb César Mory (És Arraïtzes, Garòs), Xavi Martí (Casa Macarrilla 1966, Cambrils) amb Marc Nus (Era Coquèla, Vielha), Llorenç Blasco (Denver, Cambrils) amb Montse Solà (Casa Turnay, Escuñau), Damià Capafonts (Calç Tendre, Cambrils) amb Pere Graupera (Casa Irene, Arties) i Joan Llaberia (L’Original, Cambrils) amb Pere Tenllado (Casa Rufus, Gessa).
Les 6 propostes gastronòmiques inèdites
Les propostes creades conjuntament reflecteixen l’essència del mar i la muntanya, unint en un plat productes de totes dues terres: carn de caça, vedella, conill, carabassa o embotit de la Val d’Aran amb l’excel·lent peix i marisc provinent de la llotja de Cambrils com el rap, el llobarro, les gambes o els escamarlans.
El resultat de l’intercanvi és un moll de l’os de vedella amb gamba blanca de Cambrils (Casa Macarrilla 1966 – Era Coquèla), un calamar amb peus de porc (Denver – Casa Turnay), el llobarro amb carabassa, safrà, cumquat i mandonguilles de sépia i botifarra negra (Rincón de Diego – El Portalet), un cebiche “perú-thai” de cérvol i gamba (Hiu, És Arraïtzes) un conill farcit de caragols amb llom de rap i suc del seu rostit (Calç Tendre – Casa Irene) i un caneló de cua de toro amb escamarlans (L’Original – Casa Rufus).