La família Pujol-Busquets inicia una nova etapa i imatge sota el nom d’Art Laietà, un homenatge al territori i a la tradició vitivinícola dels laietans. El celler celebra una verema 2025 excepcional, de rècord, tant en qualitat com en quantitat, a més de sumar 20 veremes sense sulfits, una aposta pionera reconeguda amb el Premi a la Millor Iniciativa Jove als Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles 2025. El projecte consolida la seva aposta amb més de 80 hectàrees de vinya pròpia previstes pel 2028, reafirmant el seu compromís per l’agricultura ecològica

Després de més de tres dècades de trajectòria familiar, el celler d’Alella impulsat per la família Pujol-Busquets Guillén inicia una nova etapa sota el nom Art Laietà. El projecte neix amb la voluntat de posar en valor l’art de fer vi com a ofici i el vincle profund amb el territori, recollint l’essència dels vins i caves elaborats des del 1991. “El vi és cultura, paisatge i emoció. Art Laietà és un homenatge al territori que ens ha vist créixer i a les generacions que ens han precedit: els laietans ja conreaven vinyes en aquestes terres fa més de 2000 anys”, explica la Mireia Pujol-Busquets, segona generació i directora adjunta del celler. “És també una manera d’expressar la nostra forma d’entendre el vi: amb responsabilitat i compromís amb la terra.”

Artesania i origen com a eixos identitaris
El canvi de nom és una evolució natural en la història del celler. “No és un punt i a part, sinó la continuïtat d’una manera de fer basada en la personalitat, la sostenibilitat i l’autenticitat”, destaca en Josep Maria Pujol-Busquets, el seu fundador. La nova marca agrupa sota un mateix paraigua tots els vins i escumosos elaborats a la finca: des dels vins emparats per la DO Alella i la DO Cava fins als vins naturals del Celler de les Aus, un projecte pioner en la producció de vins sense sulfits i de mínima intervenció.

Nova identitat visual
El nou logotip d’Art Laietà marca el pas natural del projecte familiar cap a una identitat més autèntica, artesanal i arrelada a l’origen. Sota els conceptes “Artesania i origen”, el celler vol posa en valor “la creativitat, l’ofici i el territori que donen sentit a cada vi“. Les noves etiquetes, inspirades en diferents llenguatges artístics (aquarel·la, gravat o il·lustració), expressen la mirada personal sobre les vinyes, el mar i el sauló. Una nova etapa que entén el vi com una forma d’expressió cultural.

2025, una verema de rècord en qualitat i quantitat
Després dels últims anys marcats per la sequera, la verema 2025 ha arribat com una recompensa. Una primavera generosa en pluges i un estiu sec i saludable han permès un desenvolupament òptim del cep i del raïm, amb una maduració homogènia i aromes concentrats. Els resultats apunten a una anyada excepcional, tant per volum com per expressió i equilibri dels vins.

20 veremes de revolució sense sulfits
L’any 2006, el celler va elaborar el Bruant, el primer cava sense sulfits de la DO Cava. Des de llavors, aquesta filosofia s’ha convertit en un dels pilars de la casa. Aquest 2025, la família celebra 20 anys de veremes sense sulfits, una fita reconeguda amb el premi Millor Iniciativa Jove als Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, atorgat per un jurat format pel BBVA i El Celler de Can Roca. “Fer vins sense sulfits va ser una aposta arriscada, però creiem que el futur del vi passa per la transparència i la mínima intervenció”, recorda la Mireia. “Avui, aquests vins són el millor reflex de la nostra manera de treballar i del nostre territori”.

Un compromís real amb el territori
Ubicat al cor del Parc Natural de la Serralada de Marina, a pocs quilòmetres de Barcelona i amb vistes al Mediterrani, Art Laietà consolida el seu model de viticultura ecològica i sostenible. El 2023 va anunciar una inversió de 2,5 milions d’euros en el desenvolupament de la seva activitat vitivinícola, destinats principalment a l’adquisició de noves hectàrees de cultiu a Alella i Tiana.
Actualment compta amb 68 hectàrees de vinyes pròpies i preveu arribar a més de 80 hectàrees el 2028, amb una inversió continuada en la recuperació de vinyes històriques i varietats tradicionals com la Pansa Blanca (Xarel·lo) i la Mataró (Monastrell). Les noves plantacions permetran augmentar els estocs de llargues criances del celler, reforçant la qualitat i el futur dels seus vins i caves.

“Cada nova vinya que plantem és una manera de garantir el futur de la viticultura”, subratlla en Josep Maria. La Mireia conclou: “Els viticultors cultivem la terra, la cuidem i l’ordenem: tenim aquesta responsabilitat social i ambiental. Les nostres vinyes actuen com a tallafocs naturals, protegint l’entorn i preservant la biodiversitat que dona vida i identitat al nostre paisatge”.

ART LAIETÀ d’Alta Alella, artesania i origen
Al bell mig del Parc Natural de la Serralada de Marina, a tocar del Mediterrani i a comptats quilòmetres de Barcelona, hi trobem Art Laietà, el projecte familiar iniciat l’any 1991 per en Josep Maria Pujol-Busquets juntament amb la seva dona, la Cristina Guillén, i que ara continua amb la seva filla Mireia. La família ha treballat sempre sota els principis de l’agricultura ecològica, recuperant vinyes velles de més de 65 anys i preservant varietats tradicionals com la Pansa Blanca (Xarel·lo) i la Mataró (Monastrell). Les vinyes, plantades en costers i terrasses, estan situades a Alella, Teià i Tiana, bressol del cava de qualitat des de principis del segle XX. Actualment, el celler cuida 68 hectàrees de vinyes pròpies i arribarà a més de 80 hectàrees en producció el 2028. Un model basat en el control de tot el procés, el respecte pel territori i el compromís amb la sostenibilitat.

L’any 2017, Vallcirera va ser reconegut com a Paratge Qualificat pel CR de la DO Cava, “distinció i recompensa a una feina de molts anys elaborant caves d’alta qualitat, amb personalitat pròpia i lligats al territori“. Es tracta, a més, de l’únic Paratge Qualificat ecològic des dels seus orígens i situat en un parc natural. Un reconeixement a la zona vinícola d’Alella per les seves excepcionals i singulars característiques edàfiques, climàtiques, orogràfiques i històriques. El 2022 també va ser clau pel celler, ja que la DO Cava va atorgar-li el segell d’Elaborador Integral –garantia de traçabilitat i origen–, certificant el caràcter diferencial del territori Serra de Mar. Amb aquesta nova zonificació i la inclusió del celler a Grandes Pagos de España el 2024, es posa en valor el llegat i la singularitat de l’entorn d’Art Laietà.

Paral·lelament, com a primer elaborador de cava sense sulfits del Consell Regulador (des de la verema del 2006), la família continua ferma en el seu objectiu d’oferir els millors vins naturals amb la línia del Celler de les Aus. Actualment, és la Mireia Pujol-Busquets, segona generació i directora adjunta, qui impulsa l’aposta del celler per la sostenibilitat. El 2025, amb la celebració de 20 veremes sense sulfits, aquesta trajectòria ha estat reconeguda amb el premi a la Millor Iniciativa Jove dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, atorgat per un jurat format pel BBVA i El Celler de Can Roca.