En aquesta edició Cava Meeting ha volgut destacar, amb els seus Premis, la trajectòria de diverses persones i empreses que han contribuït a potenciar la imatge de prestigi i excel•lència del Cava. Compromís amb el territori, responsabilitat socioeconòmica i aposta pel prestigi en la segona edició del Cava Meeting. Javier Pagés, president de la DO CAVA, reafirma el futur del Cava: “Serem molt més si anem units i treballem sense parar. El cava no ha de tenir por”.  S’han tastat més de 200 referències de Cava de Guarda Superior, el cim de la piràmide d’excel·lència del Cava, pertanyents als 65 cellers presents a la trobada.

La segona edició del congrés internacional Cava Meeting de la D.O. CAVA ha reunit, durant dues jornades exitoses, els prescriptors mundials del vi més influents, en una trobada que s’assenta com la cita ineludible de l’escumós de qualitat.

Així, entre les vinyes del Cava, en el marc incomparable de la Font de la Canya, a pocs metres del jaciment arqueològic ibèric que és el bressol de la vitivinicultura a Catalunya, un centenar de selectes convidats, vinguts d’arreu del món, han realitzat una autèntica immersió en el món de l’excel·lència dels Caves de Guarda Superior, el cim de la piràmide qualitativa del Cava, a través de tastos inèdits, ponències i taules rodones de primer nivell, a més de la visita a destacats elaboradors.

Com assenyala el president del Consell Regulador, Javier Pagés, el Cava és un “vi històric, amb 150 veremes a les seves espatlles”, vinculat al territori, a les tradicions i a les varietats locals, així com a un mètode, el mètode tradicional, exclusiu de molt poques regions del món. Pagés ha ressaltat la “importància de comunicar el cim de la piràmide de qualitat de la D.O. CAVA, els Caves de Guarda Superior que protagonitzen aquesta trobada, i de mostrar un camí en què, sense perdre identitat, es mira cap al futur però mantenint les arrels, i que és sens dubte un fidel representant d’aquest estil de vida mediterrani que tan bé ens defineix“.

S’han tastat més de 200 referències de les 65 cellers presents a la trobada, s’han servit prop de 5.000 copes, i s’han visitat 26 caves i les seves vinyes.  En total, 28 ponents, referents en les seves disciplines, han exposat les seves últimes recerques i han compartit, durant dos dies intensos, la seva visió del present i del futur del Cava. A més, Cava Meeting ha comptat amb un espectacular showroom de 66 elaboradors, que han pogut mostrar l’excel·lència dels seus Caves de Guarda Superior, per tant, tots ells amb més de 18 mesos de criança.

Destacar la importància del mètode tradicional, utilitzat per molt poques regions del món, juntament amb potenciar i donar protagonisme als Caves de llargues criances, els Caves de vinya i als Elaboradors Integrals (segell que ja suma 16 cellers) han estat els eixos en què s’han centrat els debats i tastos de Cava Meeting, que ha reunit els millors prescriptors mundials, procedents de mercats tan rellevants com Estats Units, Japó, Regne Unit, Singapur, Brasil, Austràlia, la Xina o Hong Kong, entre d’altres, a més d’Espanya.

El congrés internacional ha estat dissenyat per un comitè assessor format pels Master of Wine Sarah Jane Evans i Pedro Ballesteros, el sommelier Ferran Centelles, el periodista especialitzat, sommelier i formador en Cava Ramon Francàs i María Naranjo, directora de la Indústria Alimentària ICEX Espanya Exportació i Inversions. Les jornades, organitzades per D.O. CAVA, han estat conduïdes per la periodista Yolanda Ortiz de Arri.

Les ponències i tastos van començar tractant l’excel·lència del Mètode Tradicional, les seves novetats i reptes de futur. Una xerrada multidisciplinària en què ciència, enologia i gaudi van anar de la mà. La part més científica ha estat a càrrec del professor de Bioquímica, Biofísica Molecular i Neurociència Charles Zuker (Universitat de Columbia) i del neurobiòleg Gabriel Lepousez (Institut Pasteur), que van aprofundir en les connexions del sentit del gust amb el nostre cervell, a través d’accions i comportaments, d’una banda, i, de l’altra, de com l’envelliment prolongat sobre mares desenvolupa una rica complexitat vinculada amb la sensació umami. Pere Pons Mercadé, professor de la Universitat Rovira i Virgili i enòleg de Cava Miquel Pons, s’ha centrat, per la seva banda, en tots els processos que succeeixen durant l’envelliment del Cava i en com es tradueixen aquests canvis a nivell organolèptic.

Sara Jane Evans, Master of Wine.

Finalment, Cristina Mercuri, fundadora de Mercuri Wine Club (Itàlia), ha descobert l’univers i l’evolució de l’escumós Franciacorta, aportant una perspectiva internacional i analitzant els punts forts i les oportunitats que podrien servir d’inspiració als productors de cava.

El primer dels tastos de Cava Meeting es va centrar en els Grans Caves de vinya i en el terroir. Així, de la mà de Sarah Jane Evans MW, contributing editor per a la revista Decanter, i de Roberto Durán MS, head sommelier de 67 Pall Mall Singapur, es va fer un viatge líquid a través de la diversitat i riquesa de terroirs que podem trobar en les vinyes més especials de la D.O. CAVA.

Així es van poder tastar els singulars: L’Era del Celdoni Guarda Superior Gran Reserva 2016 (Carles Andreu); Vinyes de Can Sala Guarda Superior Paraje Calificado 2015 (Can Sala); Mirgin OPUS Guarda Superior Paraje Calificado Vallcirera 2020 (Art Laietà D´Alta Alella); Tharsys X Guarda Superior Gran Reserva 2019 (Pago de Tharsys); Pere Ventura Gran Vintage Guarda Superior Paraje Calificado Can Bas 2016 (Pere Ventura); Claror Guarda Superior Paraje Calificado Can Prats 2019 (Vins El Cep); Núria Claverol Homenatge Guarda Superior Gran Reserva 2016 (Sumarroca); Vilarnau Fermentado en castaño Guarda Superior Gran Reserva 2016 (Vilarnau); La Ticota Guarda Superior Gran Reserva 2017 (Avinyó); Bassegues Guarda Superior Gran Reserva 2010 (Parés Baltà); Ars Collecta El Tros Nou Guarda Superior Paraje Calificado 2011 (Codorníu) I La Capella Guarda Superior Paraje Calificado 2012 (Juvé & Camps).

I d’un espectacular tast, a una Taula rodona on es va debatre sobre el costat més econòmic del Cava. El negoci del Cava, amb María Naranjo, directora de la Indústria Alimentària ICEX Espanya Exportació i Inversions com a moderadora, i amb la presència de Xavier Ybargüengoitia, (ex-president Director General d’Estates & Wines, The Moët-Hennessy Wine Division, Espanya); Jordi Paronella (Wine director José Andrés Group, Estats Units); Laura Williamson MS (propietària de Unlock Your Palate Inc i sòcia de RingIT Inc, Estats Units) i Harriet Kininmonth (compradora per a Espanya a The Wine Society, Regne Unit), va aprofundir en la perspectiva d’inversió i en la situació actual del vi en general i del Cava en particular als mercats internacionals.

S’ha assenyalat així la necessitat d’una narrativa específica, de “crear un codi QR que traslladi el consumidor a la vinya, amb paraules clau com sec, de baixa graduació o ecològic, que encaixen amb la seva percepció de la salut” –ha remarcat Williamson. Al mateix temps, s’està elevant el missatge del Cava, motiu pel qual cal “educar i comunicar-lo” –ha subratllat Kininmonth. Paronella, per la seva banda, ha destacat la “versatilitat del Cava per harmonitzar amb múltiples cuines”, així com l’aposta que fan al José Andrés Group per la mixologia del Cava, sense oblidar que “el mètode tradicional és un element clau”.

Cava & Jerez. La màgia biològica i calcària va ser el segon tast de la jornada

Un tast inèdit d’agermanament entre la D.O. CAVA i els vins del Marc de Jerez, de la mà dels mestres Ferran Centelles (Drinks Manager d’elBulliFoundation. Espanya) i Robert Tetas (sommelier del restaurant sevillà Sobretablas), en la part vínica, i d’Albert Tomás (CEO de les pernileries Enrique Tomás) com a gran expert en el pernil ibèric.  Durant el tast s’han mostrat les principals diferències entre els tres talls més característics del pernil ibèric i com cada tall ofereix una experiència sensorial diferent, harmonitzant amb diversos perfils de vi. La Maza, caracteritzada pel seu equilibri, suavitat i suculència, s’harmonitzà amb el Cava Carles Andreu Magnum Guarda Superior Gran Reserva 2017 i amb la manzanilla pasada en rama Solear Saca Estacional de Otoño 2025. La Babilla, de sabor curat i bona intensitat, es va conjugar amb el Cava Tantum Ergo Exclusive Guarda Superior Gran Reserva 2014 (Hispano Suizas), i el Torre de Marchanudo Fino 2025 (Fundador). I finalment, la Punta, de gran potència aromàtica i profunditat de sabor, es va maridar en harmonia amb l’Amontillado en Rama 2010 de Williams & Humbert i el Cava Reserva de la Propietat Guarda Superior Gran Reserva 2016 (Oriol Rosell).  “El Xerès amb el pernil és una harmonia d’història i tradició, mentre que el Cava i el pernil és el matrimoni ideal. Em podria passar tota una vida bevent Cava i menjant pernil ibèric” –ha conclòs Centelles.

La jornada vespertina del primer dia de Cava Meeting va començar amb una potent Taula rodona que va voler respondre a la pregunta: La D.O. CAVA és només un negoci o també un compromís? Moderada per Pedro Ballesteros MW, va ser una doble taula en què elaboradors com Jordi Amell, CEO Castell d’Or; Sergio Fuster, CEO de Raventós Codorníu; Luciano García-Carrión Corujo, vicepresident i cinquena generació de García Carrión; Josep Palau, CTO de Grupo Freixenet; Pere Ventura, fundador de Pere Ventura Family Wine Estates; Marta Vidal, CEO de Vallformosa; Marta Casas, enòloga de Parés Baltà; Pere Guilera, president de Cava Guilera; Josep Maria Pujol-Busquets, fundador i enòleg de Art Laietà D’Alta Alella; Mireia Tetas, tercera generació de Bodegas Pinord, Jaume Vial, director comercial de Mestres i Javier Pagés, president de la D.O. Cava, van debatre sobre les perspectives i compromisos de futur.

Durant la taula rodona s’ha volgut destacar la importància de les cooperatives, motor vital de moltes zones rurals, remarcant el vessant històric i familiar de moltes d’aquestes
cases cavistes i el moment crucial que viu el Cava, a més de reivindicar el paper de la dona en el món del Cava a través d’algunes de les seves enòlogues. Finalment, Javier Pagés, president de la DO CAVA, ha volgut assenyalar “l’entusiasme que hi estan posant tots els cellers”, destacant que “l’oportunitat per al Cava existeix: l’escumós creix, el consumidor té moltes alternatives i cadascú ha de lluitar per elles. El Cava té una base increïble, tenim una joia i una posició excel·lent, tenim identitat, és mediterrani i té el mètode tradicional. Cal arribar amb emoció, amb experiències, i per això la comunicació és clau. Serem molt més si anem units i treballem sense parar. El cava no ha de tenir por”.

L’últim tast, a càrrec de l’experta en vins escumosos Essi Avellan MW i el periodista i sommelier Ramon Francàs, es va centrar en aquelles joies que són els Caves amb més de cent mesos de criança. Sota el suggerent títol de Caves del més enllà, va ser un tast realment únic amb, com va assenyalar Francàs, “caves d’una altra dimensió, que mostren el gran potencial d’envelliment d’un dels escumosos elaborats seguint el mètode tradicional més venuts del món”. Ordenats segons els mesos de criança en rima es va poder gaudir dels següents Caves: Claror Guarda Superior Paraje Calificado Can Prats 2016 (Vins el Cep); Masía Segle XV Guarda Superior Gran Reserva 2016 (Rovellats); Ensayo Parellada Guarda Superior Gran Reserva 2014 (Codorníu); Teresa Blancher Gran Reserva de la Tieta Guarda Superior Gran Reserva 2014 (Blancher); Alta Alella 10 Guarda Superior Gran Reserva 2014 (Art Laietà D´Alta Alella); Can Sala Guarda Superior Paraje Calificado 2013 (Can Sala); Tantum Ergo Exclusive Magnum Guarda Superior Gran Reserva 2014 (Hispano Suizas); V36 Reserva de la Familia Guarda Superior Gran Reserva 2009 (Juvé & Camps); Agosarat Brut Nature Guarda Superior Gran Reserva 2006 (Guilera); Cavateca Mas Via Magnum Guarda Superior Gran Reserva 2005 (Mestres).

Durant l’acte de clausura, en que va participar, juntament amb Javier Pagés, Òscar Ordeig i Molist, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, qui va assenyalar que “no es pot entendre la història ni l’economia de Catalunya sense el Cava. Catalunya no és res sense el Cava, ni el Cava sense Catalunya”.

Premis Cava Meeting 2025
En aquesta segona edició de Cava Meeting, la DO CAVA ha volgut celebrar, en una nit realment especial, la trajectòria d’aquelles persones i empreses que han contribuït a
portar el nom del Cava a tots els racons del món, potenciant-ne la imatge de prestigi i excel·lència.
Els premis han comptat amb la presència de la secretària general de Recursos Agraris i Seguretat Alimentària del MAPA Ana Rodríguez Castaño, i han estat lliurats pel president de la DO CAVA Javier Pagés i pels membres del comitè assessor de Cava Meeting: Sarah Jane Evans MW, Pedro Ballesteros MW, el sommelier Ferran Centelles, el periodista especialitzat, sommelier i formador en Cava Ramon Francàs i María Naranjo, directora de la Indústria Alimentària ICEX Espanya Exportació i Inversions, han recaigut en:
Premi a la Jove Promesa per a Marta Torné, de Caves Torné i Bel, nova generació d’aquest celler familiar, que impulsa amb passió i coneixement el futur del Cava.
Premi Restauració, que reconeix aquells restaurants que dediquen una especial atenció al Cava, per a José Andrés Group, per la seva encomiable tasca de suport al vi espanyol i al Cava en concret. Va recollir el premi Jordi Paronella, Wine Director del grup.
Premi al sommelier de Cava per a Josep Roca, per la seva apassionada tasca de difusió i el seu amor incondicional pel Cava.
Premi al Celler Històric per a Mestres. Fundat el 1861, són els creadors del Brut Nature i les seves arrels vitivinícoles es remunten al segle XIV.
Premi a la Trajectòria per a Josep Buján. Buján va ser l’ànima enològica de Freixenet, un gran mestre que, des de la humilitat, ha escrit les pàgines daurades del Cava, sent referent per a molts dels grans enòlegs actuals del Cava. Ja jubilat, ha estat la persona del món que més ampolles d’escumosos seguint el mètode tradicional ha elaborat.

Una segona edició d’aqest Cava Meeting 2025 que ha demostrat, l’extraordinari moment de qualitat, l’empenta i l’interès que desperta el Cava a nivell mundial, mostrant al món el camí cap a l’excel·lència que està marcant amb fermesa, a través de cuidades i llargues criances, fixant la mirada en el paisatge i en la preservació d’un llegat i una trajectòria de segles que teixeix la vida social i econòmica de tot un territori.

D.O. CAVA, compromís amb l’origen, la terra i la sostenibilitat
Amb més d’un 70% de vendes internacionals, CAVA és la D.O. espanyola que més exporta. Reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i més de 6.200 viticultors. Els seus 349 cellers associats són presents en més de 100 països. El CAVA, harmonia universal per a la gastronomia, s’elabora pel mètode tradicional amb un estricte compromís amb l’origen, la terra i la sostenibilitat.