Unió de Pagesos calcula que les pèrdues mitjanes de collita d’oliva d’enguany se situaran en el 80% a Catalunya. La sequera ha estat la principal causa de la davallada de producció en l’oliverar de secà a totes les zones. Tot i les pluges d’abans d’iniciar la campanya, l’oliva no havia sortit als arbres i, per tant, no va contribuir a millorar la situació. En el cas de les Terres de l’Ebre, a les comarques del Montsià i Baix Ebre, a més de la davallada que ja es preveia, una part important de la poca oliva que va quedar als arbres va caure a terra a causa de les ventades d’abans de Nadal.
Aquestes qüestions les han explicat a Tortosa, Jordi Pascual, responsable de l’Oli d’Unió de Pagesos; Carlos Sanz, membre de l’Executiva de l’Oli i coordinador comarcal del Baix Ebre d’Unió de Pagesos; Josep Maria Barrull, membre de l’Executiva de l’Oli d’Unió de Pagesos i responsable de l’Oli d’Unió d’Unions, i Núria Brull, coordinadora territorial de les Terres de l’Ebre d’Unió de Pagesos.
“En general, la collita, com es preveia, ha estat reduïda arreu del territori. Per tant, aquesta nova campanya continua situant el sector en una situació delicada, així com la viabilitat de les explotacions, que han de suportar uns costos fixos insostenibles per la manca d’ingressos“, comenten. Pel que fa a les produccions, el Montsià estaria al voltant del 90% de pèrdua, i el Baix Ebre, en el 85%. A la Terra Alta, el secà gairebé hauria perdut tota la collita. A la zona de reg de suport de Riudecanyes ha estat pràcticament nul·la. Al secà del Camp de Tarragona els valors han estat inferiors a la mitjana de producció. A la Plana de Lleida, en secà, un 80% de pèrdua, i en reg de suport, un 50% de pèrdua aproximadament. A les comarques centrals, un 60% de pèrdues, i al Baix Empordà, entre el 60% i el 70%.
Un altre factor que ha jugat en contra en aquesta campanya “és el baix rendiment de l’oliva, que amb prou feina arriben al 13%-14% de mitjana. Això suposa que, per elaborar un litre d’oli cal, com a mínim, 10 quilos d’olives quan en èpoques normals els rendiments estaven al voltant del 20%, és a dir, per 1 litre d’oli, 4-5 quilos d’olives. El problema del baix rendiment de les olives no és només una situació que es dona a Catalunya sinó a la resta de l’Estat, especialment a Andalusia, on, tot i la gran producció que es preveu, els rendiments estan sent especialment baixos“, expliques des del citat Sindicat.
“Al Baix Ebre i el Montsià cal afegir el problema dels efectes que provoquen els estornells, que arrasen les olives, tant si estan a l’arbre com a terra, amb uns danys que poden arribar als 40.000 quilos al dia“. Enguany, els danys que ha provocat aquesta espècie han estat importants. Unió de Pagesos adverteix de la falta d’eines per foragitar aquests estols i exigeix a les administracions solucions a aquesta situació.
L’altre factor que incideix en aquesta campanya és l’especulació que es fa amb el preu de l’oli a través d’operacions que podrien ser fictícies. L’expectativa d’una gran collita en altres parts d’Espanya, entre altres factors, està provocant una desestabilització en el preu al mercat. Això implica que es vengui ràpidament i generi un descens general del preu en origen, en molts casos per operacions especulatives que provoquen un descens general del preu, fins i tot per sota els costos de producció.
Com a referència en l’evolució del preu de l’oli, tot i no ser un registre oficial, es pren el Sistema POOLred, que registra les vendes d’oli d’oliva a granel a Espanya, les quals defineixen la seva cotització en funció del tipus d’oli. Durant el període del 7 al 19 de desembre de 2024, el preu de l’oli d’oliva va evolucionar des dels 4,90 €/kg a menys de 4€/kg, un descens de més del 18% en poc temps. En aquest sentit, cal millorar l’objectivitat i la transparència per evitar distorsió en el mercat.
Respecte al preu, cal recordar que el cost de la molturació de les olives per obtenir 1 litre d’oli actualment ja està sobre dels 3 euros. El cost de producció d’un litre oli està al voltant dels 8 euros el litre. D’altra banda, el sindicat exigeix a l’Administració que l’ajut de la sequera quedi exempte de tributació a l’IRPF.