Aquest monovarietal de l’anyada 2023 és el novè exponent de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, del que únicament s’han produït 3.007 ampolles, i és un dels pocs vins elaborats amb aquesta varietat autoritzada per la DO Penedès. Amb MO-23, Jean Leon culmina el projecte de vins experimentals, que va començar el 2016 amb l’objectiu de crear vins efímers i artesanals, de producció molt limitada i de només una anyada. En aquesta ocasió, Mireia Torres, directora de Jean Leon, i l’enòloga Montse Escoté han volgut “experimentar amb la moneu, una varietat prefil·loxèrica ben adaptada al Penedès i als reptes del canvi climàtic“.

De cicle vegetatiu llarg, aquesta varietat negra produeix vins aromàtics, amb notes intenses de fruita fresca i perfumada, i llaminers en boca, amb una marcada acidesa, bona concentració i tanints equilibrats“, expliquen fonts del citat celler. Recuperada per Família Torres com a part del projecte de varietats ancestrals que va engegar als anys vuitanta, Jean Leon va plantar moneu a la seva finca el 2020, concretament a la vinya La Serra, un terreny de sòl argilós d’1,5 hectàrees, que ha conreat de manera ecològica.

L’anyada 2023 va estar marcada per la sequera i les altes temperatures, que van fer que la verema fos una de les més primerenques dels últims anys. La moneu es va collir a mà el 7 de setembre, i després de fermentar en acer inoxidable, el vi va reposar onze mesos en botes de roure francès de 225 litres i en fudres de 2.200 litres. “El resultat és un vi intens, que destaca per la seva fruita negra i notes especiades, amb una entrada llaminera en boca, bona concentració i un final fresc i elegant“, diu la nota de tast del celler.

MO-23 és el nou exponent de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, i l’últim de la gamma. Aquesta col·lecció de monovarietals, alguns de ceps autòctons (xarel·lo, sumoll, malvasia de Sitges i forcada) i d’altres de varietats franceses (chenin blanc, cabernet franc, chenin blanc i petit verdot), ret homenatge a la versió més intuïtiva i decidida del seu fundador. Cada any, des del 2016, el celler del Penedès ha presentat un d’aquests vins al mercat, batejant-los amb les inicials de la varietat i l’anyada: X-16, CF-15, SM-16, MS-18, CB-19, PV-20, GB-21, FO-22 i el nou MO-23.

Sobre Jean Leon

Jean Leon és un petit celler del Penedès, fundat el 1963 pel càntabre Jean Leon (nascut com a Ceferino Carrión), un visionari que va materialitzar els seus dos grans somnis: obrir el restaurant més luxós de Hollywood i elaborar un vi exclusiu per delectar la seva selecta clientela. El celler, propietat de la Família Torres des del 1994 i dirigit des del 2010 per Mireia Torres, va ser el primer a elaborar un vi monovarietal de cabernet sauvignon a Espanya i a obtenir el reconeixement de ‘Vi de Finca Qualificada’ al Penedès per a quatre dels seus vins, la màxima distinció que atorga la Generalitat de Catalunya. Amb 65 hectàrees de vinya en propietat, tots els seus vins estan certificats com a ecològics des de l’anyada 2012 i s’exporten a més de 40 països.