La superfície conreada dedicada a la viticultura compresa dins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat ha guanyat durant els darrers sis anys 123 hectàrees noves de vinya fins a sumar les 2040 ha. de l’actualitat. Un creixement progressiu que queda reflectit de la següent manera:
2014: 1917 ha.
2015: 1930 ha.
2016: 1962 ha.
2017: 1980 ha.
2018: 2010 ha.
2019: 2040 ha.
El Consell Rector de la citada DOQP té redactat, des de l’any 2004, un compendi d’indicacions de com s’han de realitzar les noves plantacions de vinya, per tal d’unificar criteris. Aquests en són els principals aspectes:
-En les noves terrasses, l’altura màxima dels talussos dels abancalaments ha de ser de 2,5 metres, mentre que l’amplada no té cap limitació, sempre que el talús desenvolupat no superi els 2,5 m. En cada cas s’estudia quina serà la millor manera d’assolir el millor resultat que s’ajusti a les indicacions i que no suposi cap risc ni perjudici per al pagès.
-En general, en cada rompuda de terreny forestal cal deixar un mínim del 10% sense rompre, amb l’objectiu de mantenir un mosaic agro-forestal que afavoreixi la biodiversitat, la regeneració i el manteniment del paisatge divers que té el Priorat.
-Hi ha zones específiques en les que no es pot plantar vinya, ja que són espais en els que mai n’hi ha hagut o que ambientalment no resultaria factible (per exemple al voltant de la zona mineres de Bellmunt i el Molar, en alguns terrenys extremadament pedregosos i també en tota la part de dalt de la Serra de Montsant)
-Hi ha determinades zones on només es pot plantar en coster tradicional, per tal garantir la major inalterabilitat de l’entorn (zones al voltant de l’Ermita de Gratallops, al terme de Porrera, a Poboleda, a l’entorn de la Cartoixa d’Scaladei i en altres indrets per qüestions paisatgístiques o de tipologia de pendent).
-També hi ha directrius clares en determinades zones boscoses i que són considerades de gran importància ambiental: en aquests espais agrícoles, s’han de mantenir forestals i no és permès rompre el total de la forest (hi ha zones on només es pot rompre un 20% màxim i zones on només es pot rompre el 60% màxim).
Com a dada molt significativa, cal dir que als termes municipals que conformaven la zona del Priorat abans de l’arribada de la fil.loxera el conreu de la vinya ocupava prop d’11.000 mil hectàrees (Bellmunt, Gratallops, Lloar, La Morera, Poboleda, Porrera, Torroja, Vilella Alta i Vilella Baixa). En aquesta zona, el 2019 hi havia 1857,3 ha. que, sumades les dels termes de Falset i d’El Molar, sumen les 2.040 ha. comentades anteriorment.
La notícia està il.lustrada amb una imatge de la partida de les Planes a Torroja del Priorat, on fa poques setmanes el propietari i enòleg del Celler Aixalà Alcait, Jordi Aixalà, va iniciar la plantació de garnatxes, en concret a la finca de l’Alzineret. Dels seus raïms, en sortirà d’aquí uns anys les noves anyades d’un dels seus vins més característics: el Destrankis.