“Aquest és un projecte que va sorgir d’una manera força peculiar, ja que en un primer moment tot va començar amb un encàrrec d’uns clients que volien garnatxes nostres per submergir-les en aigües del Mar Cantàbric”, explica l’enòloga responsable del Celler Batea, Judith Folch. “Al cap de poc temps, coneguda i analitzada aquesta iniciativa -continua- vam pensar que podria ser interessant d’experimentar-la també des del nostre celler, en aquest cas en aigües del Mediterrani, i l’any 2018, vam submergir 90 ampolles de garnatxa blanca i 90 de garnatxa negra gràcies a la col·laboració de l’empresa que gestiona les muscleres del Mirador Badia, prop de l’Ampolla”.

En concret van ser 180 ampolles (la meitat de garnatxa blanca de la verema de 2017 i l’altra de garnatxa negra de la verema de 2016), enterrades dins el mar a una fondària aproximada de 3 metres- i ara fa pocs dies van decidir extreure’n alguna d’elles amb l’objectiu de comprovar “com havia anat l’experiment” i “tastar” quina havia estat la seva evolució. Judit Folch explica que van fer un primer tast el juliol de 2019 “tastades les dues garnatxes, la veritat és que ens va sorprendre molt positivament la garnatxa blanca, amb una frescor en boca fantàstica. Una evolució que no va ser tan diferent pel que fa a la negra. Aleshores vam determinar mantenir-les un any mes i fa pocs dies les hem tornat a tastar. Després de dos anys sota l’aigua, vam poder comprovar que l’evolució ha estat increïble”, explica l’enòloga, qui no amaga que “en un moment determinat, vam pensar que potser no trobaríem res per culpa de l’afectació del Glòria, a finals d’any passat”.

Un moment de l’extracció de les ampolles, a tocar del Mirador Badia.

Folch destacar la influència de les aigües “que han sigut ideals gràcies a la perfecta temperatura que ofereixen durant tot l’any”. El celler, ubicat a la DO Terra Alta, pensa ja a fer un pas més enllà i “submergir pròximament 100 noves ampolles d’altres anyades, algunes de les quals seran de vi sense sulfurós, per anar experimentant amb altres coses. Pensem també a fer una immersió a més metres de profunditat”. De moment el celler no contempla la possibilitat de posar-les a la venda. Es tracta d’experimentar, tastar i veure en cada cas quina evolució fan dins l’ampolla i quina influència té l’aigua que les acull des de fa prop de dos anys.