Sentiments i emocions acumulades avui a les noves instal·lacions de Rendé Masdéu a l’Espluga de Francolí: quasi al punt d’arribar als 300 dies en que una fatídica i virulenta riuada es va endur el celler creat el 1994, a primera hora del matí ha obert portes la nova botiga del nou celler. Tot just entrar, hi destaquen algunes de les sis mil ampolles (#videfang) que molts voluntaris van aconseguir rescatar poques hores després d’entre les muntanyes de fang que l’aigua va deixar enrere.

Darrere d’un mostrador confeccionat amb diverses franges d’ampolles de vidre, la Mariona Rendé ha anat rebent la visita escalonada d’un grapat de veïns de l’Espluga de Francolí en el que suposa una important notícia socioeconòmica pel municipi. “Nosaltres ens en vam assabentar gràcies al pregó municipal que durant la tarda d’ahir van escoltar pels carrers del poble”, explicava una de les veïnes que han arribat a la nova botiga.

El nou celler, en un antic molí fariner del segle XIV

Mentre uns operaris acabaven de col·locar el nou cartell del celler a la tanca d’entrada del complex que anys enrere havia acollit les antigues caves Simó Palau, la resta del nou celler viu una frenètica activitat per tal de deixar-lo a punt per rebre la verema d’aquest any 2020 que, segons explica la Mariona Rendé, “començarem d’aquí tres o quatre setmanes ja que afortunadament podem dir que la pràctica totalitat de les nostres vinyes no s’ha vist afectada per les malalties que han fet tant de mal en altres zones”.

Les noves instal·lacions, recuperen un espai simbòlic de la zona, el conegut com a Molí de Poca, un molí fariner establert el segle XIV per la comunitat de monjos de Santes Creus. Una làpida funerària en una de les parets d’un dels edificis, n’és testimoni històric d’aquesta vinculació.

El nou rètol que dóna la benvinguda al nou celler, a la carretera de Montblanc a l’Espluga de Francolí.

Deu mesos després de la tragèdia del passat 22 d’octubre, els propietaris del celler expliquen que “evidentment hem hagut de treballar moltíssim aquest temps i que els primers dies van ser certament desesperants al veure que l’aigua s’ho havia emportat tot riera avall, però si avui estrenem aquestes noves instal·lacions és, sobretot, gràcies al suport i a la solidaritat que hem rebut de tanta i tanta gent des d’aquell dia”.

Inauguració oficial de les noves instal.lacions, l’octubre vinent

La llista que explica Rendé és llarga: la gent de l’Espluga de Francolí, i d’altres municipis de la zona, la resta de cellers de la Denominació d’Origen Conca de Barberà que van fer possible la venda solidària de 10.000 ampolles #alvostrecostat, d’altres cellers com ara quinze vinaters de la DO Montsant que també van fer donació del “vi solidari” perquè Rendé Masdeu pogués comercialitzar prop de 2.000 ampolles, “és que fins i tot hem rebut donacions de gent anònima, en un procés que ens ha superat en força ocasions. També vull destacar el suport rebut per tot un seguit de gent relacionada amb el món del vi, prescriptors, sommeliers, botigues, entre d’altres. La resposta ha estat increïble”. El nou Celler Rendé Masdéu celebrarà el seu acte d’inauguració oficial el proper 23 d’octubre, un any després de la riuada, i comptarà amb la presència de Pitu Roca, “una persona que ens ha ajudat moltíssim durant aquests mesos”, comenta la Mariona.

Pel que fa al suport públic, la propietària del celler explica que hi ha institucions que “han fet el que han pogut donades les circumstàncies actuals com ara l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí o fins i tot la Diputació de Tarragona”. Per contra, es mostra molt crítica “amb la Generalitat de Catalunya o l’Estat. D’ells -comenta- només hem tingut bones paraules i alguna visita puntual, però a l’hora de la veritat no hem rebut res. Estem molt decebuts”.

Un espai museístic i una àmplia sala de tast

L’antic celler ubicat a l’entrada de l’Espluga tenia una superfícies aproximada d’uns 600 metres quadrats. Ara aquesta xifra pràcticament s’ha multiplicat per dos ja que en aquest nou espai, s’hi han de sumar diverses sales multifuncionals que havien acollit esdeveniments socials com ara banquets. Mariona Rendé mentre fa el recorregut per les noves instal.lacions comenta que tenen damunt la taula altres projectes com ara “poder habilitar algun petit espai per destinar-lo a allotjament o aprofitar dues sales que antigament havien acollit dos grans cups. En una l’habilitarem com a espai museístic i l’altra com a sala de tast”. De fet, l’oferta enoturística ha estat sempre una de les grans apostes de Rendé Masdéu.

Els antics grans cups, acolliran una sala per ajudar a explicar el projecte vitivinícola, i l’altra serà destinada a sala de tast.

El Celler Rendé Masdéu conrea actualment 14 hectàrees de vinya amb certificació ecològica i produeix prop de 50 mil ampolles. Fa un parell de setmanes es podia llegir a les seves xarxes socials “Ara si!! Ara ja podem dir que tenim NOU CELLER. Després de tants mesos d’incertesa i mala sort, per fi s’obre una escletxa de llum que no hagués estat possible sense l’ajuda incondicional de tots vosaltres”.

Amb l’obertura de la nova botiga, aquesta escletxa s’ha fet realitat. De ben segur que a l’horitzó n’hi hauran moltes més.