Un projecte iniciat recentment pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat -en col·laboració amb l’Institut Català del Vi- ha començat un estudi-assaig de les varietats: carinyena blanca i monestrell, amb l’objectiu d’ampliar el coneixement tècnic i científic, a més d’analitzar l’arrelament a les vinyes d’aquesta denominació d’origen. L’acord, que ha estat aprovat en la darrera sessió plenària del citat Consell, permetrà que, durant els propers tres anys, es porti a terme un estudi per determinar quina és  l’adaptació agronòmica d’aquestes dues varietats així com també la seva acceptació enològica i si finalment podran ser reconegudes o no en aquest àmbit vitivinícola.

Varietats acceptades actualment a la DOQ Priorat

A dia d’avui, a les vinyes que es conreen sota el segell de la DOQ Priorat, s’hi poden trobar les següents varietats de raïm:

  • Varietats negres recomanades: garnatxa negra i carinyena.
  •  Varietats negres autoritzades: garnatxa peluda, ull de llebre, picapoll negre, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, merlot i syrah.
  •  Varietats blanques: garnatxa blanca, macabeu, Pedro Ximénez, chenin, moscatell d’Alexandria, moscatell de gra petit, pansal, picapoll blanc i viognier.

Carinyena blanca:

Aquesta varietat no va ser reconeguda oficialment a l’Estat Espanyol fins a la tardor de l’any 2018. Segons explica l’enginyer agrícola i doctor en història Josep M. Puiggròs Jové, es va començar a parlar de la carinyena blanca l’any 1900 com una mutació de raïms de color blanc de la carinyena. Actualment és una de les varietats més antigues a les vinyes de l’Alt Empordà i al Llenguadoc-Roselló, si bé també hi ha diversos cellers que estan en procés d’estudi i de recuperació al Penedès i també, en diverses vinyes al Priorat (com per exemple Vall LLach i el celler Família Nin Ortiz a Porrera i Mas Alta a la Vilella Alta).

Monestrell:

La varietat monestrell (coneguda també com a garrut) prové d’un cep originari de l’Empordà força ben adaptat a climes secs. Es tracta d’un raïm negre de maduració tardana, petit i compacte, amb grans mitjans i amb una pell gruixuda. Destaca també pel seu color morat.

Comença la verema de les varietats més primerenques 

Un total de 34 cellers de la DOQ Priorat han iniciat la verema 2020 tot començant per les varietats més primerenques, que són majoritàriament les blanques. Tot i que també ha començat la recol·lecció en algunes parcel·les amb varietats negres, cultivades a les zones més càlides de la DOQ.

La collita, fent una estimació orientativa, aquest any es veurà reduïda entre un 30% i un 40% de mitjana, a causa del míldiu. Malgrat que l’afectació és molt irregular per viles i per viticultors. Després de les pluges de l’hivern i la primavera i de l’estiu sec i assolellat, els ceps han disposat, durant el cicle vegetatiu, de la reserva hídrica necessària que ha permès garantir una bona qualitat amb sucres i acidesa. La verema és previst que s’allargui fins a mitjans del proper mes d’octubre. Donat que el descens de producció farà que la recol·lecció dels raïms finalitzi una mica abans que les temporades anteriors.