Actualment el celler Josep Foraster de Montblanc treu al mercat prop de 160 mil ampolles i compta amb un total d’11 registres diferents de vi i caves. Conrea prop de 25 hectàrees de vinya, la majoria a l’entorn del celler –a tocar del municipi- i d’altres situades prop de Prenafeta, a la Serra de Miramar, entre d’altres ubicacions. En Ricard Sebastià Foraster n’és l’enòleg i representa la quarta generació de la família.

Afortunadament, aquesta és una d’aquelles situacions que contradiuen amb força -i amb multitud d’arguments- aquella sentència que explica que per tirar endavant una iniciativa econòmica, cultural o social a casa teva, no sempre acostuma a ser possible. El Ricard Sebastià, del celler Josep Foraster, no ho ha tingut gens fàcil. Ha hagut de conviure amb el pes i la responsabilitat d’assumir les regnes d’un projecte que es va complicar tot just quan semblava que venien anys fàcils.

Quan una iniciativa com aquesta malauradament perd un dels seus principals impulsors sembla que tot pot anar-se’n en orris. Quan després d’uns anys de lluita els avis aconsegueixen recuperar la major part de la Finca Mas Foraster (perduda durant la Guerra Civil) i el seu tiet Josep Foraster Civit es posa al capdavant de l’aventura vitivinícola familiar, una llarga malaltia l’estronca. És en aquest moment quan la mare del Ricard, la Julieta Foraster Civit es posa al capdavant del projecte, agafa el relleu i ben aviat començarà a comptar amb el suport del nou enòleg jove a la família. és l’any 2005.

Hem volgut fer aquest àmplia introducció perquè ens sembla imprescindible per entendre la gènesi i la realitat del celler Josep Foraster, ubicat a Montblanc en un espai certament privilegiat. De fet, el Ricard contextualitza amb orgull aquest bagatge familiar en diversos moments de la conversa. Un dels seus vins, el Julieta està dedicat a la mare i a la seva filla. El seu pare entra i surt del celler amb un somriure etern. “Ell i la mare han aconseguit implementar amb èxit la nostra proposta enoturista”, explica. Una activitat afectada momentàniament per la maleïda pandèmia.

Ricard Sebastià Foraster, a la sala de bótes del seu celler montblanquí/Foto: Vinassos.

“Des del primer moment tenia molt clar que la nostra feina fonamental era la de mantenir, conservar i millorar el llegat que ens havien deixat, els molts anys d’història de la finca (on hi ha vinya documentada des de l’any 1828) i l’esforç dels avis i del tiet i dels pares”. Confessa que les circumstàncies l’han portat “a prendre -en algun moment- alguna decisió enmig d’una certa solitud i pot ser m’hauria agradat haver-la consensuat, però has de mirar endavant”.

Però hem de ser positius –continua- i tenim la sort que el moment actual del celler és força bo, tot i la situació que vivim. Crec que entre tots plegats hem sabut trobar una personalitat concreta, hem aconseguit fer una certa diferenciació dels nostres vins tant a nivell d’elaboració, de concepció, com de comercialització”.

Actualment el celler Josep Foraster treu al mercat prop de 160 mil ampolles i compta amb un total d’11 registres diferents de vi. La gamma dels Nanos (Els Nanos collita, Els Nanos blanc del Coster i Els Nanos Rosat Trepat) amb raïm procedent tot de vinya pròpia, ecològica, amb llevats autòctons i amb poc sulfurós, és un producte més assequible i adreçat a grans botigues. “Gràcies als Nanos hem pogut elaborat una altra gamma de vins amb la varietat del trepat com a gran protagonista. És com si el celler tingués dues cares però en el nostre cas crec que té molt de sentit: una gamma de vins ens ha permès elaborar-ne una altra, poder conrear d’altres vinyes i treure el màxim profit amb el trepat per fer determinats negres i rosats o aprofitar vinyes de macabeu per fer uns blancs que ens agraden moltíssim. Aquest és un procés que no ha estat gens fàcil, aconseguir la seguretat del dia a dia ens ha costat prop de dues dècades però ara estem en un moment més estabilitzat”, comenta Ricard Sebastià.

El celler conrea prop de 25 hectàrees de vinya, la majoria a l’entorn del celler –a tocar de la població de Montblanc- i d’altres ubicades prop de Prenafeta, a la Serra de Miramar….

Actualment vinifica prop d’11 registres, entre vins i caves/ Foto: Vinassos.

El trepat i la macabeu

El trepat és la varietat que marca la nostra personalitat, és diferent de la resta de varietats mediterrànies, té molta més estructura, molta més potència”. Sebastià explica que la feina que s’ha fet a la zona amb grans vins d’aquesta varietat i amb la tasca divulgativa des de la DO Conca de Barberà, té molt a dir en aquesta progressió vitivinícola de la zona. “És més fàcil donar a conèixer una varietat quan aquesta té una personalitat tan definida. Duran molts anys s’havia utilitzar per fer escumosos i rosats però quan es van fer els primers negres es va veure que tenia moltíssimes possibilitats. El trepat és un gran company gastronòmic ja que potencia els plats, però no els emmascara”. Confessa que en algun moment li ha donat algun disgust “és una varietat que no és fàcil de treballar, s’ha de mimar molt a la vinya”.

Per darrere del trepat, el celler Josep Foraster elabora un gran vi blanc amb la varietat macabeu: el Brisat del Coster, és una de les màximes expressions d’aquesta línia també monovarietal, natural i ecològic. “També ens va costar força afinar amb la gamma de rosats, volíem que fos expressiu, que no fos només com una piruleta, vam haver de fer moltes proves a la vinya”. Si voleu conèixer amb detall tots els seus vins i caves podeu consultar el web www.josepforaster.com. A banda del mercat català, els vins del celler Josep Foraster viatgen cap a Estats Units, Suècia, Dinamarca, b`legica, Holanda i poc a poc cap al Japó o la Xina.

A la recàmara un nou vi: un trepat 100% en rapa, de vinyes a 600 metres d’alçada amb sòls d’alabastre. “Que potenciï encara més la varietat, que li doni un toc cruixent, llarg, profund i amb molta fruita”. Esperarem, consti però que fer-ho no serà fàcil.

Vi solidari: Les Gallinets

Cupatge de trepat, garnatxa i syrah

L’entitat social APRODISCA (Associació Pro Persones amb Disminució Psíquica de la Conca de Barberà) i el Celler Josep Foraster tenen signat un conveni de col·laboració, pel qual el Celler elabora aquest vi amb una etiqueta dissenyada per un dels nois del servei ocupacional. Per cada ampolla comercialitzada el celler fa una aportació econòmica a l’entitat.