Torelló Viticultors ha començat a comercialitzat una edició especial de l’escumós Costa Daurada, en concret de la verema 2016, amb una criança de 26 mesos en ampolla. Amb un cupatge elaborat amb les varietats xarel·lo (44%), macabeu (37%), chardonnay (12%) i parellada (8%), totes procedents de la finca ecològica de Can Martí, ubicada a Gelida, a l’Alt Penedès.

Cal destacar que l’any 2016 va ser una de les veremes marcades per la sequera, amb una primavera i un inici d’estiu molt secs. Només una tempesta de 25 litres per metre quadrat -durant la tercera setmana del mes de juliol- va amortir molt lleugerament aquest déficit hídric. Aquesta minva de precipitacions va suposar una menor producció, “però un excel·lent estat sanitari de les vinyes, amb una verema que va començar l’11 d’agost i que va finalitzar el 13 de setembre”, expliquen fonts del celler.

Pel que fa a la seva elaboració, “cada varietat de raïm, collida el 100% a mà i en el punt òptim de maduració, es transporta fins a les premses ràpidament per tal d’evitar-ne la seva oxidació. Previ pas de tot el raïm per la taula de selecció, el premsatge de cada varietat es realitza per separat, de manera suau, aprofitant només la primera premsada, el seu most flor“. El celler ha incorporat a la seves premses la tecnologia Inertys, un sistema que “protegeix el most de l’oxidació durant la fase del premsatge“. Segona fermentació en ampolla.

Pel que fa a la criança, aquesta supera el 36 mesos en ampolla i cada any es porta a terme l’agitació en ampolla (poignettage) que provoca que els llevats tornin a barrejar-se amb el vi, “potenciant que l’escumós s’enriqueixi en aromes i sabors“.

A l’etiqueta hi apareix una escòrpora (o cap-roig) i segons explica el celler -que elabora escumosos sota el segell de Corpinnat- a les seves xarxes socials aquest és nostre escumós homenatge a aquestes meravelloses platges i poblacions… un escumós ecològic ideal per a aquests dies de sol“. A les espines del peix s’hi pot llegir el noms de les poblacions de la Costa Daurada.

Pel que fa a la nota de tast:

– Color groc or nou, amb reflexos gris daurats. Net i transparent, amb formació de rosari constant.

– En nas aporta aromes llaminers i verds, que porte al camp: com l’ametlla, l’argila seca i la flor dels marges. Després notes fresques de menta i fonoll, conjuntament amb fruita confitada de coca, brioix i llevats, sobre un subtil aroma mineral.

– Entrada en boca amb nervi, frescor i un pas ràpid. Notes llamineres. I una gran estructura.