Els i les artistes convidades en aquesta edició 2021 són:
Les Traversées Baroques, Eva Fernádez, Lucia Fumero, Pau Puig & Cati Plana, Pep Gimeno Botifarra, Alba Carmona, Marala, Cocanha, Chicuelo, MuOm, Corrandes són Corrandes & Jaume Arnella, Enric Casasses & Don Simón y Telefunken, Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach, Rondalla de Guardet & Sílvia Ampolla i Clara Peya

El 22 d’agost s’inaugura del Festival Terrer Priorat 2021 a la Cartoixa d’Escaladei amb un concert de música barroca de la prestigiosa formació de Dijon Les Traversées Baroques que marcarà l’inici d’una extensa programació que s’allarga tota la tardor. “Ens hem esforçat per fer una programació delicada i de qualitat seguint la filosofia del festival en les darreres edicions. La proposta artística es configura amb concerts sincers, de petit format i en espais escollits; seguint una línia discursiva que dóna sentit al to humanista i espiritual que el festival té des dels seus orígens. Al Terrer no hi ha caps de cartell ni teloners, tots els artistes que programem són en el seu estil primeres espases de l’escena musical al nostre país i països veïns. Aquest segell de qualitat és l’excel·lència que el Priorat per història, distinció i bellesa mereix” explica Blai Rosés codirector del festival.

El festival, en un format expandit des de finals d’estiu fins a les portes de l’hivern, “es fusionarà amb els territoris de les denominacions d’origen patrocinadores DOQ Priorat, DO Montsant i DOP Siurana. El Terrer no és només música, cada concert va acompanyant d’un programa de tast de vins i olis de les DO patrocinadores. Una any més, volem fer del Terrer un espai cultural i gastronòmic distingit i de preeminència de l’escena nacional. I pensem que aquest és alhora un impecable aparador de la comarca del Priorat, on el paisatge, l’arquitectura dels espais i el plaer d’un bon vi i de l’oli extra verge arbequí ens porten a un món de somni. Venir al Priorat i al Terrer és un viatge per als sentits i és aliment per l’ànima” afegeix Rosés.

La cinquena edició

El Festival Terrer Priorat arriba a la cinquena edició “amb força renovada i una programació escollida, variada i exquisida. Un programa ric en estils, desenfadat i emotiu, transcendent i un punt subversiu. En un context general de retrobament amb la vida i l’alegria, Festival Terrer Priorat esdevé un espai per a la cultura i la descoberta d’un territori únic, vital i encisador. Un relligam amb la natura i la condició d’éssers sensibles a través de la música, l’experiència del vi i el paisatge

El cartell d’aquesta edició ha estat obra de l’artista conceptual Antonio Ortega, una obra que reflexiona sobre el paisatge de vinyes i la lògica contemporània de la representació: “Pel que fa a estructurar racionalment la natura, convindrem que són els francesos amb els seus jardins versallescos els que destaquen per sobre de la resta. Així, pel que fa a la vinya, a aquesta distribució ortogonal, quasi hipnòtica, de les vinyes ocupant el terreny com si aquest fos un full quadriculat, sumem el rigor d’algunes formes de poda importades de França. Aquest és el cas de les vinyes que vaig triar per a fer les intervencions, podades segons el mètode de poda Royat que pren el nom de la població de Royat al departament de Puy-de-Dôme”, comenten fonts de l’organització.

De la poda Royat, que evidentment té una raó funcional -continua Rosés- no podem deixar d’apreciar la seva estricta imposició formal sobre la vinya. Tant és així que la vinya passa de tres dimensions a dues. La vinya podada seguint la tècnica Royat és tan plana com un dibuix. Si demanem a un nen que faci un dibuix hi ha moltes possibilitats que aparegui un sol, una casa, un arbre i un núvol. I, tornant a Hernández Pijuan, en els seus quadres de l’època més madura, apareixien dibuixats de forma rudimentària l’arbre, el núvol i la casa”, explica Ortega. D’aquesta manera, aquestes joves vinyes, recalçades sobre el pla de les espatlleres, projectant les primes branques cap a dalt, permeten, cordant-les i conduint-les, fer dibuixos. En aquest cas unes formes que suggereixen una cabana. Em demano quin efecte tindria en el vi fer una poda segons una decisió formal i estètica, deslligada de la lògica i la tutela de la funció” afegeix.

Si voleu consultar el programa:

Resum Programa Festival Terrer Priorat 2021-1