L’alcalde Pere Granados, acompanyat del regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez; i el president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria (AEH) Salou, Pep Moreno; ha presentat el calendari tot explicant que ‘l’objectiu globla d’aquest programa és la desestacionalització de la temporada; així com la sostenibilitat econòmica i laboral, perquè el sector de la restauració pugui tenir activitat, tot l’any’. La Gastro Wine & Music i la primera edició de la SALOU MEDITERRANEAN WINE WEEK tindran com a protagonistes els vins de les diferents DO’S del territori.

L’alcalde, Pere Granados, ha fet referència a l’aposta decidida que va fer Salou, en el seu moment, per convertir-se en un referent gastronòmic, no només a la província, sinó també a Catalunya, Espanya i internacionalment. En aquest sentit, “gràcies als empresaris, a la seva implicació, emprenedoria, coneixements i tècnica ha estat possible que Salou assoleixi un bon impuls en la gastronomia, així com una oferta variada”; circumstàncies que l’alcalde ha agraït a tots els professionals de la cuina i, en especial, al president de l’AEH Salou, el xef Pep Moreno, a qui ha qualificat com un “geni”.

Pere Granados, Alcalde de Salou.

Així mateix, ha destacat l’Estrella Michelin del Restaurant Deliranto revalidada enguany per Moreno. “La represa del calendari gastronòmic aportarà un valor afegit a l’activitat turística de la destinació. L’objectiu final és la desestacionalització de la temporada, és a dir, que Salou es converteixi en una plaça forta, a nivell de turisme gastronòmic, durant tot l’any; així com la sostenibilitat, en termes generals; i la sostenibilitat, també, econòmica i laboral, en particular, amb la finalitat que el sector de la restauració pugui tenir activitat tot l’any“, han explicat.

L’alcalde ha recordat que el tret de sortida potent que va tenir Salou al 2020 amb la presentació de l’oferta gastronòmica a Madrid, en el marc de Fitur, es reprendrà enguany escollint, en aquesta ocasió, Barcelona, “una ciutat que pot aportar molts visitants i turistes”, ha assenyalat.

El president de l’AEH Salou, Pep Moreno, ha destacat la proximitat dels productes locals, com, per exemple, l’oli d’oliva, la tòfona i el safrà; i de llotja, com la gamba, “el producte més reconegut a nivell internacional com a autòcton, amb identificació geogràfica protegida de la zona i mostra de la riquesa marina que tenim al costat”, ha assenyalat; afegint que “som a l’espai més ric en producte de proximitat vegetal, animal i marí, més gran, potser, de la zona més propera”.  També, ha remarcat l’objectiu principal de la AEH Salou, aconseguir organitzar una desena d’accions gastronòmiques; i ha fet referència al Tasta Salou, que és “un globus d’oxigen” per dinamitzar la restauració local.

Pep Moreno, l’Estrella Michelin de Salou.

Per últim, Moreno ha posat en relleu els “tres motors d’aquestes jornades gastronòmiques de Salou”, que avui es presenten: l’arròs, el producte més popular que hi ha; és econòmic; de qualitat; energèticament, molt saludable; i es molt versàtil a l’hora de cuinar-lo. El segon, el calamar, que és “l’emblema de Salou, el producte que encara es manté de les jornades que feien els pescadors, i que és una iniciativa arrelada a la ciutat”. I, per últim, el Gastro Wine & Music, que “és, probablement, l’esdeveniment més potent que s’ha fet a la província”.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha mostrat la seva satisfacció pel fet de “poder presentar aquesta agenda tan completa, ambiciosa i potent, que reafirma l’excel·lent moment que viu la gastronomia salouenca”.

Les iniciatives gastronòmiques que conformen l’agenda de 2022:

– Tasta Salou: Aquestes jornades ja són en marxa, des del passat 3 de febrer, coincidint amb la Festa Major d’Hivern, i se celebren cada dijous, al vespre, a partir de les 19 h, als 14 restaurants participants. Per només 5 euros, es poden degustar les creacions dels xefs, que varien cada setmana, i que van maridades amb vins i caves de Raventós Codorniu. Es poden consultar a les xarxes socials de Tasta Salou i de Salou Food Experience. Cal dir que de cara a l’abril, s’actualitzarà la iniciativa, incorporant nous restaurants.

– La Salou Food Experience a Barcelona: Salou viatjarà fins a Barcelona per donar a conèixer la gastronomia local salouenca a tot l’àmbit català, el proper 28 de març, a l’Antiga Fàbrica Damm. Recordar que l’any 2020, ja es va presentar a Madrid, i, enguany, el format serà similar, que combinarà gastronomia amb alguna actuació.

– Premis gastronòmics Josep Lladonosa: Salou acollirà la semifinal del concurs de joves cuiners de les demarcacions de Tarragona i Lleida, el 7 d’abril, al Teatre Auditori de Salou (TAS), amb reconegudes figures de la gastronomia catalana que formen part del jurat, com Josep Lladonosa; els Germans Torres; i el xef salouenc Pep Moreno, entre altres. Aquests premis es van presentar la setmana passada, a Barcelona.

– Jornades gastronòmiques de l’arròs: Aquesta 3a edició consolida el protagonisme d’un dels productes estrella del territori com és l’arròs del Delta. Se celebrarà abans de Setmana Santa, del 25 de març al 10 d’abril, als establiments de restauració de Salou.

– Jornades gastronòmiques de la gamba: Aquesta nova iniciativa és dedicada a aquest crustaci i tindrà lloc, després de Setmana Santa, segons la veda, als restaurants del municipi.

– Sabor Salou: Es tracta d’una de les iniciatives gastronòmiques més consolidades al municipi, amb 10 anys de recorregut, i que, enguany, es durà a terme el cap de setmana del 6 al 8 de maig, al Passeig Jaume I, com ja és tradició. Es complementarà amb un contingut paral·lel més encaminat al professional de la cuina, i amb animació i accions populars.

– Gastrotour, especial cuines del món: Aquesta nova edició és dedicada a la cuina més cosmopolita i internacional, un dels grans avantatges de Salou, la diversitat gastronòmica, i es durà a terme al juny, en diferents punts del municipi.

– Salou Mediterranean Wine Week: Aquesta acció és completament nova, i se celebrarà al juny. Constarà de diferents degustacions, en diversos punts de la ciutat. El fil argumental és convertir el vi en protagonista, a través del llegat històric local, amb la figura del Rei Jaume I, i Salou com a porta d’entrada al nostre entorn, que acull la major concentració europea de DO.

– Gastro Wine & Music: Després d’una exitosa primera edició, l’any 2019, aquesta iniciativa torna a la Torre Vella de Salou, durant un vespre, al mes de setembre, per tornar a gaudir d’aquest maridatge de delícies gastronòmiques, vi i música, a través d’exposicions i show cooking dels millors restauradors de Salou.

– Jornades gastronòmiques del bolet: Al mes d’octubre, els restaurants de Salou oferiran elaboracions que uniran els sabors de muntanya i de mar.

– Jornades gastronòmiques del calamar: Del mar a la taula: Al mes de novembre, tornarà aquesta iniciativa, amb el producte estrella de Salou, el calamar, coincidint amb la Festa del Calamar i el tradicional concurs de pesca.

El regidor Hèctor Maiquez, finalment, ha anunciat que “tenim en ment organitzar una última iniciativa, al mes de desembre”, coincidint amb la prèvia de Nadal.