Els vins escumosos de Clàssic Penedès actualment estan emparats per la
DO Penedès, però volen esdevenir una DO pròpia. Clàssic Penedès és 100% ecològic, 100% reserva i 100% Penedès.

Clàssic Penedès ha iniciat els tràmits per convertir-se en una nova denominació d’origen catalana. De moment, però, aquests vins escumosos continuen dins de la DO Penedès i gaudeixen de tots els avantatges qualitatius de formar part d’una DO. En aquest sentit, a finals del 2021, la DO Penedès presentava el seu Pla Estratègic 2030 on es feia evident les diferències estratègiques entre els vins tranquils i escumosos, ja no només a nivell productiu, sinó també en polítiques comercials i de mercats.

Davant d’aquest fet, “el Pla Estratègic preveu traçar un nou camí pels vins escumosos i crear una nova denominació d’origen exclusiva per a vins de bombolles d’alta qualitat del Penedès. Clàssic Penedès són els vins escumosos emparats per la DO Penedès que segueixen el mètode tradicional i ancestral d’elaboració. Les principals característiques d’aquests escumosos són l’elaboració 100% ecològica, la criança 100% reserva i l’origen 100% Penedès“, comenten fonts d’aquesta iniciativa.

Aquests tres punts, juntament amb la realitat vitícola del territori, converteix el Penedès en una de les zones de vins escumosos més important del món. Els escumosos Clàssic Penedès van néixer amb la garantia de respectar una agricultura que s’integra en el medi, utilitzant mètodes tradicionals de conreu i tècniques 100% ecològiques. Els impulsors d’aquest projecte afirmen que “la DO Penedès és la primera DO 100% ecològica del món pel que fa als vins escumosos de qualitat. Un altre de les característiques dels Clàssic Penedès és la utilització de varietats autòctones de raïm per fer els vins escumosos“.

Penedès, zona de bombolles
Des de finals del segle XIX s’han elaborat vins escumosos a la zona del Penedès de manera continuada. Aquest fet històric, juntament amb la realitat vitícola del territori, posiciona el Penedès com una de les zones de vins escumosos més importants del món. La creació d’una nova denominació d’origen de vins escumosos del Penedès “permetrà transmetre aquesta potencialitat territorial i la seva història“, expliquen.