Llopart llança la nova anyada 2021 del Vi·brant, un vi perlat d’agulla rosat, de Xarel·lo Vermell, elaborat amb una única fermentació acabada en ampolla que li permet mantenir unes bombolles espontànies, subtils i molt delicades, d’on li ve el nom de perlat.

És un vi que inicia la fermentació en dipòsit i s’embotella quan aquesta encara no ha acabat i perquè aquesta finalitzi a dins l’ampolla. “Aquestes bombolles endògenes preserven la seva identitat de vi natural de mínima intervenció. La fermentació del Vi·brant  té lloc a partir de llevats indígenes propis, prèviament seleccionats, sense sulfits afegits, i fa una criança de quatre mesos amb les mares“, expliquen fonts del celler. Passat aquest temps, les ampolles es remouen per aclarir-les i es desgorgen manualment. “El resultat és un vi rosat de bombolla ingràvida, lleuger i equilibrat, amb aromes de fruita fresca, com la pera, la maduixa i la grosella. També hi destaquen aromes de sotabosc, amb un fons de tènues notes de molla de pa“.

El xarel·lo vermell, una varietat rosada molt escassa que Llopart ha anat recuperant en els darrers anys, és protagonista en el cupatge del Vi·brant. Aquest raïm, de pell rosada fruit d’una adaptació del xarel·lo tradicional, creix en tres terrasses de vinyes de muntanya ecològiques a tocar dels 400 metres sobre el nivell del mar.

La primera anyada del Vi·brant va sortir al mercat l’any passat, en una edició de 863 ampolles “que van tenir una extraordinària rebuda“. Aquest any el celler n’ha elaborat 5.124 ampolles. “Amb aquest vi Llopart explorem noves tendències del món vinícola, a la vegada que volem acostar-nos a un públic més jove i amb patrons de consum diferents, més desenfadats i relaxats. Per això hem volgut buscar la sorpresa també amb el disseny de l’ampolla i el tancament“.

El Vi·brant s’emmarca dins La Vida Secreta de les Plantes, el nom que engloba els vins que Llopart elabora  en l’empara de la D.O Penedès i el most del celler: L’Enigma, el vi misteriós i efímer, de varietat secreta; el blanc jove Vitis, el Xarel·lo amb criança Clos dels Fòssils, el rosat de Sumoll, Carmí i el Most Flor de Xarel·lo, el most solidari del celler. Amb aquest distintiu volen transmetre la seva admiració cap al misteriós món de les plantes: éssers vius amb sensibilitats, estratègies i mecanismes d’adaptació al medi sofisticats i fascinants.

Sobre Llopart

Llopart és un celler familiar històric situat a les muntanyes de Subirats. La família Llopart és una de les nissagues amb més tradició vinícola al Penedès, que s’inicia al segle XIV segons documenta un pergamí en llatí del 1385. Les seves 102 hectàrees de vinyes de muntanya creixen en sòls miocènics de les muntanyes d’Ordal, a una alçada entre 240 i 420m sobre el nivell del mar.  Les més velles, plantades fa prop de 90 anys, es troben en una àrea inclosa en el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEIN). El celler s’ha especialitzat en l’elaboració de vins escumosos, fent especial èmfasi en les llargues criances i el Brut Nature, i compta també amb una línia de vins i most ecològic. Llopart és membre cofundador de Corpinnat, la marca col·lectiva que distingeix els grans escumosos elaborats al cor del Penedès, amb raïm autòcton, 100% ecològic, veremat a mà i vinificat a la propietat.