La biodiversitat i la riquesa existent en varietats minoritàries a Catalunya són valors que es consideren estratègics per, una banda, poder fer front als reptes del canvi climàtic i, per l’altra, singularitzar més els vins de qualitat. Amb aquesta finalitat 16 centres de recerca vitivinícola de l’estat espanyol, entre ells l’INCAVI i l’IRTA del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb més de 50 investigadors i 21 cellers de 14 Denominacions d’Origen es van unir el juny de 2019 per posar en marxa el projecte Minorvin: ‘Valorització de varietats minoritàries de vinya pel seu potencial per a la diversificació vitivinícola i de resiliència al canvi climàtic”.

En el projecte, que finalitza el setembre de 2022, s’han estudiat 57 varietats minoritàries de tot l’estat espanyol, actualment poc conegudes i algunes en perill de desaparèixer, avaluant-ne la seva fenologia, fertilitat i paràmetres de producció, la seva resistència a la sequera, l’estat sanitari de les mateixes (presència de virus), la tolerància a malalties fúngiques (míldiu i oïdi) i el potencial enològic (característiques físico-químiques, perfil fenòlic, aromàtic i sensorial) per diversificar la producció de vi.

A Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’INCAVI i l’IRTA, lidera un dels tres subprojectes del treball, estudiant el potencial vitícola i enològic de set varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes i efectuant les anàlisis sensorials dels vins del projecte elaborats a tot l’Estat. L’anàlisi organolèptic dels vins l’ha portat a terme el Panel Oficial de Tast dels Vins de Catalunya de l’INCAVI. Els tastadors del Panel han jutjat les característiques sensorials (fase visual, fase olfacte-gustativa i fase gustativa) de 205 mostres de vins corresponents a les 57 varietats estudiades en el projecte i elaborades durant tres campanyes de verema consecutives: 2019, 2020 i 2021.

Tast inèdit de tres vins experimentals de varietats minoritàries

A la Barcelona Wine Week, la fira professional de vins més important del sud d’Europa, acollirà el proper 6 d’abril, a les 13h un tast inèdit de tres vins elaborats de forma experimental per l’INCAVI amb les varietats minoritàries catalanes Albana (vi blanc), Carinyena roja o Carinyena gris (vi rosat) i Sanguina (vi negre). Prèviament es presentarà el projecte, a càrrec de Gregorio Muñoz, director de la investigació; Anna Puig, investigadora IRTA-INCAVI, i Enric Bartra, investigador de l’INCAVI, que conduirà el tast. El projecte ha estat finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Ministerio de Ciencia e Innovación (MCINN) i la Agencia Estatal de Investigación (AEI).

El Minorvin és un dels projectes que lidera l’INCAVI i que, juntament amb altres línies de recerca, identificació, incorporació i millora de varietats formen part de l’estratègia de la institució per avançar cap a una viticultura sostenible a través de la promoció i transferència al sector pràctiques agrícoles sostenibles en pro a l’adaptació del cultiu al canvi climàtic i en la singularització de les elaboracions de vi.