Qui ha de parlar ha de ser el raïm, ensenyar-nos i explicar-nos d’on ve. De com són les seves vinyes i el seu terreny“. Són paraules de l’enòleg responsable del projecte, Ricard Rofes durant la presentació oficial dels dos primers vins de la col·lecció de vins de la DO Penedès de Raventós Codorniu. “Es tracta de vins frescos i aromàtics elaborats de forma artesanal amb raïm de les petites vinyes que envolten el Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs, al terme d’Avinyonet del Penedès“.

L’enòleg Ricard Rofes.

Després de 150 anys elaborant caves de qualitat a la regió del Penedès, Raventós Codorníu presenta la seva primera col·lecció de vins de prestigi D.O. Penedès. “Un projecte amb entitat pròpia que porta per nom Sant Sebastià dels Gorgs, en homenatge al monestir del mateix nom situat al terme municipal d’ Avinyonet del Penedès i envoltat de vinyes“. Vins que tenen el raïm com a protagonista i que busquen transmetre els valors del celler: tradició i artesania. “

Fidels a les varietats cultivades al Penedès, s’utilitza xarel·lo, macabeu, garnatxa i syrah, però també alguna altra varietat com cabernet sauvignon“, expliquen des del citat celler. Cal recordar que el Penedès és la denominació d’origen catalana “més rellevant“: té el 40% d’hectàrees de vinya de Catalunya, el 30% dels cellers i el 30% del negoci de vi català a nivell global.

Els vins de Sant Sebastià dels Gorgs són fruit del meticulós treball de voler plasmar el seu origen de la forma més nítida possible. Són vins honestos, francs i directes. I amb una clara intenció de fer  gaudir des del primer instant” assegura Xevi Carbonell, enòleg de la col·lecció d’aquesta col·lecció de nous vins del Penedès.

 Sant Sebastià dels Gorgs neix amb dos vins: un blanc i un negre, però aviat presentarà més novetats. En aques sentit cal destacar cinc nous vins que formaran part d’aquesta col·lecció i que hores d’ara continuen el seu procés d’alaboració:

– El Claustre de l’Abat Miró, blanc. Cupatge de garnatxa blanca i xarel·lo.

– El Claustre de l’Abat Miró, negre: amb un cupatge d’ull de llebre, pinot i syrah.

– Can Matas, un 100% xarel.lo, que constituirà un dels vins de gamma més alta de la col·lecció.

– L’Aguilera, una vi elaborat amb garnatxa negra i el raïm d’unes vinyes de cabernet sauvignon de més de 45 anys.

– Soldoni i Bonastre, elaborat amb carinyena i garnatxa negra.

Aquesta nova col·lecció, que tindrà una producció d’unes 100.000 ampolles en total, es  comercialitzarà a partir d’avui a través de la restauració, botiga especialitzada i el web 15bodegas.com.

Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs Blanc 2021: és un vi blanc (macabeu i sauvignon blanc) on es busca mostrar l’expressió directa, sense matisos, de les vinyes on neix i ser un reflex pur de la l’anyada. En el seu cas, la de 2021 va estar marcada per la gran sequera durant tot el cicle de la vinya. “La primavera i el final d’estiu càlids van fer que la verema fos avançada i el resultat final ha estat un vi d’aroma intens, franc i afruitat, fresc, amb nervi i amb un llarg post-gust“, comenten.

Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs Negre 2021: elaborat amb syrah, garnatxa negra i cabernet sauvignon, és un vi que també vol ser expressió pura de les vinyes on neix i de les característiques climatològiques que l’han acompanyat. De color viu amb reflexes violàcis, té un aroma intens i afruitat, propi de la joventut, on destaquen els aromes de fruita vermella i un fons floral i especiat.  S’elabora amb raïm de tres petites parcel·les d’un sòl calcari i argilós en pràctica ecològica o en conversió.

”Tant amb Monestir de Sant Sebastià dels Gorgs blanc, com la seva versió en negre, volem portar a la taula la tradició vinícola del Penedés, apropant els diferents terrers i donant-los a conèixer” afegeix Ricard Rofes, responsable del projecte.

El monestir de Sant Sebastià dels Gorgs va ser fundat el 1024 pel noble Mir Geribert, autoanomenat Príncep d’Olèrdola, que va encapçalar una revolta contra el comte de Barcelona Ramon Berenguer I. Durant els primers anys, Sant Sebastià dels Gorgs va arribar a ser una abadia i el monestir de referència de tot el Penedès, l’Anoia i el Baix Llobregat, amb moltes possessions de terres i vinyes. El 1409 va passar a dependre de l’abadia de Montserrat i hi va desaparèixer la vida comunitària. Amb les desamortitzacions del segle XIX, el monestir va passar a pertànyer a particulars.

Vins del Llegat

Sant Sebastià dels Gorgs forma part de Vins de Llegat, la divisió de Raventós Codorníu que reuneix projectes de produccions petites, vinyes històriques i de baixos rendiments, veremes manuals, vinificacions separades i en dipòsits petits, etc. En definitiva, projectes vitivinícoles basats en l’elaboració al detall de vins de petites vinyes extraordinàries que primen la qualitat per damunt de tot.

Vins de Llegat inclou els cellers més petits del grup a Catalunya: Portal del Montsant, Cellers Scaladei, Abadia de Poblet, Montargull (Parxet, Mont-Ferrant, Titiana), Can Matons i Sant Sebastià dels Gorgs. Cellers que tenen especial cura dels seus vins, des de la vinya fins a la taula. I que comparteixen el respecte per la tradició vitivinícola de cada regió i el respecte per l’origen de la vinya.

PVP rec. Monestir de St Sebastià dels Gorgs blanc: 12€

PVP rec. Monestir de St Sebastià dels Gorgs negre: 12€

Per adquirir els vins: https://www.15bodegas.com/monestir-sant-sebastia-dels-gorgs-negre