El grup d’empreses Reserva de la Tierra (Viña Tridado SL, Bodegas Altza SA, Golf Global Wines SL, la citada Reserva de la Tierra i Reserva de la Tierra Casas de Autor) hauria hagut de pagar prop de 850 mil euros entre els anys 2019 i 2020 a les cinc DO’S si no hagués falsificat els segells de garantia i hagués pagat les taxes a les DO’S per cadascuna de les ampolles comercialitzades de la DO Terra Alta, DO Tarragona, DO Catalunya, DO Montsant i DOQ Priorat.

Una xifra que es desprén de la quantitat d’ampolles venudes durant aquest dos anys i del preu que cada Consell Regulador fixa per cada ampolla qualificada, comptant el citat distintiu de garantia i la qualificació de cada vi. En aquesta simulació només es té en compte els perjudicis econòmics presumptament provocats a cadascuna de les denominacions d’origen. A banda caldria analitzar i quantificar d’altres situacions derivades de la resta de delictes tipificats pel Jutge Diego Álvarez de Juan del Jutjat d’Instrucció Número 3 de Reus en les seves diligències de data 22 de juliol passat (delicte contra la propietat industrial, delicte d’estafa, delicte de publicitat engañosa, de falsetat documental i falsetat de certificats). Recordem que pocs dies enrere ha trascendit que el fons inversor Sherpa Capital hauria adquirit els actius d’aquest grup d’empreses investigades i imputades. Una operació de la que no n’han trascendit quasi cap detall i que el sector ha rebut amb escepticisme i certa incredulitat.

Les quantitats que haurien rebut les DO’s ‘suplantades’

Si analitzem la situació hipotètica de cadascuna de les DO’s en el cas que hagués ingressat els imports corresponents per la qualificació de vins i pels distintius de garantia, arribem a aquesta xifra presumpament estafada de 854.788,75 euros. Una quantitat que es desglosaria de la següent manera:

1) La DO més afectada seria la Terra Alta.

Dels 22.394.459 ampolles comercialitzades, només se n’haurien qualificat 1.730.862 a través de l’empresa Viña Tridado. Per tant, la quantitat d’ampolles amb segell falsificat 20.663.597 multiplicada per 0,0220 (preu aproximat que la DO factura a cada celler per ampolla) sumaria l’import de 454.599,13 euros.

2) La segona DO més perjudicada -sempre tenint en compte nombre d’ampolles amb segell fals i el preu que cada DO factura per ampolla qualificada- seria la DO Tarragona. En aquest cas, el grup d’empreses investigat i imputat, hauria comercialitzat durant aquests dos anys 6.318.854 ampolles, de les quals Viña Tridado només n’hauria demanat qualificació de 252.398 unitats. Aquesta denominació d’origen factura a cada celler el preu -aproximat- de 0,0564 euros per ampolla, que suposa la suma del segell distintiu i de la qualificació. Per tant, l’import que hauria hagut de liquidar Reserva de la Tierra a la DO Tarragona hauria estat de 342.148, 11 euros entre 2019 i 2020.

3) En tercer lloc -d’aquest hipotètic rànquing- hi hauria la xifra que s’hauria estafat presumptament a la DOQ Priorat. En aquest cas concret, Reserva de la Tierra hauria comercialitzat 1.319.948 ampolles, de les qual Viña Tridado només en tindria legalitzades amb els corresponents segells de qualitat, 147.972 unitats. Aquesta DOQ repercuteix per cada ampolla que qualifica, un cost de 0,0368 euros. La xifra no liquidada doncs a aquesta DOQ fora de 43.128,71 euros.

4) En quart lloc, ens referirem a la DO Catalunya. Concretament, les diligències judicials -a partir també de les investigacions realitzades durant aquests mesos pel cos dels Mossos d’Esquadra- xifren en 2.748.730 ampolles comercialitzades. D’aquestes, a través de Viña Tridado, se n’haurien qualificat un total de 972.927 unitats. La diferència, 1.775.803 ampolles, haurien suposat 14.206,42 euros si la multipliquem pel preu que la DO factura per ampolla a cada celler, 0,0080 euros.

5) Finalment, la DO menys que hauria estat menys perjudicada “econòmicament” durant aquests dos anys -recordem que sempre parlem des del punt de vista econòmic i en aquest període de 2019 i 2020- seria la DO Montsant. En aquest cas, s’haurien comercialitzat un total de 27.405 ampolles, de les quals, Viña Tridado n’hauria demanat qualificació per 6.993. La diferència, 20,412 unitats, multiplicada per 0,0345 euros, donaria la xifra de 704 euros. Fonts d’aquest Consell Regulador expliquen que tenen la convicció que “a partir de les gestions i del seguiment que es va fer a l’empresa durant els darrers anys, aquesta hauria reduït sensiblement la comercialització d’ampolles amb segells falsificats de la DO Montsant“.

Una altra dada certament a destacar, obtinguda de les ampolles que el Grup Reserva n’hauria demanat la seva certificació, és que de la DO Terra Alta, només n’hi hauria un 8% de declarades, de la DO Tarragona, només un 4%, de la DO Catalunya un 35%, de la DOQ Priorat, un 11% i de la DO Montsant, només un 26%.

Recordem que a partir d’aquesta investigació policial i judicial, actualment hi ha cinc empreses investigades -imputades-: Reserva de la Tierra SL., Viña Tridado SL., Corporación Vinícola Solitierra SL., Golf Global Wines SL  Batevins SL. Pel que fa a directius investigats, el Jutge ha citat a declarar a F.F.G.R. – C.V.G. – N.V.M. el proper dia 21 de setembre i a G.B.P. – A.A.G.R. i J.V.A. pel proper dia 22 del mateix mes.

EL FONS D’INVERSIÓ SHERPA CAPITAL COMPRA ELS ACTIUS DE L’EMPRESA RESERVA DE LA TIERRA, ACUSADA DE FALSIFICAR 40 PROP DE MILIONS D’AMPOLLES DE VI