La trajectòria d’en Marc Ripoll Sans i de la seva família de llarga tradició pagesa al capdavant de les vinyes de municipi de Gratallops és un dels exemples que ens serveix per explicar la dinàmica del món del vi en una de les zones més genuïnes de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. “Uns quants anys enrere, tampoc massa, la situació a la comarca era complicada perquè molts homes i dones nascudes en els diferents pobles, havien de marxar fora a buscar feina o a iniciar i completar una formació professional allunyada de la pagesia“, explica Ripoll.

Ell mateix, en un moment determinat va optar per anar a Barcelona a cursar els estudis d’enginyeria mecànica. “Jo en aquell temps tenia un futur complicat al meu poble i vaig decidir encarrilar el futur fora de casa“. Paral·lelament, els padrins i els pares continuaven dedicant bona part del seu temps a cuidar les vinyes que les diferents generacions de la família havien plantat anys enrere tant al terme de Gratallops com al de Torroja. En aquest darrer indret, es concentraven les vinyes velles procedents de la família de la mare del Marc. “Algun dia o altre haurem de retre tribut a aquestes generacions que durant tants anys van mantenir vius aquests ceps no pas pel rendiment que donaven, sinó per preservar un patrimoni que s’estimaven moltíssim“.

Durant anys, en Marc Ripoll va combinar els estudis a Barcelona amb la feina del cap de setmana a les diferents vinyes familiars. Però en un moment donat, aquesta preservació dels ceps repartits pels dos termes municipals prioratins citats, va coincidir amb la “revolució” vitivinícola del territori i amb la gran fama que els seus vins anaven assolint.

“En aquell moment vam viure una situació excepcional, ja que veiem com la demanda dels vins del Priorat anava creixent de manera sorprenent”, comenta Ripoll. “Els vins, les vinyes ja hi eren, però ens feia falta aquesta feina que es va fer en el seu moment de situar les nostres elaboracions dins els vins d’alta gamma. Va ser una període definitiu per establir un nou model i per afavorir un nou perfil del Priorat “. En aquell moment, al voltant de l’any 2000 en Marc decideix reorientar el seu futur i transforma aquella feina dels caps de setmana a Gratallops en una dedicació exclusiva amb la família per elaborar els seus propis vins. En aquest període, des del primer moment (2009), a Cal Batllet van optar per elaborar tots els seus vins sota el distintiu de “Vi de Vila”. “Creiem que és fonamental aportar per la filosofia del vi de terrer, que ens ajudi a expressar el caràcter de cadascuna de les vinyes i dels seus ceps, bé siguin a Gratallops o bé a Torrroja“, diu Ripoll. “Tots els vins que fem provenen de vinyes pròpies de fins a 100 anys d’edat, plantades en costers de llicorella“, diu.

Reivindicar les carinyenes del Priorat

En Marc Ripoll es mostra un absolut defensor de la varietat carinyena. “Tenim unes vinyes centenàries i hem aprofitat un canvi de percepció dels viticultors que han certificat aquesta aporta clara i decidida per aquesta varietat autòctona“. “Al Priorat tenim poc menys de 2000 hectàrees de vinya conreada i considerem que la carinyena, per la seva diversitat i complexitat de sòls constitueix una magnífica expressió dels diferents terrenys, dels diferents microclimes que tenim en distàncies en vinyes unes a tocar de les altres, en l’empremta que deixa al raïm i als vins aquestes llicorelles tan especials“, comenta. “De fet, la clau dels nostres vins rau a la vinya. és aquí on cal fer la feina més important. Que la terra i el clima marqui el vi. Al celler la intervenció ha de ser mínima. És així doncs com trobem grans -i diferents- vins a Gratallops, a Torroja, a Escaladei i a la resta de zones del Priorat“, manifesta Ripoll.

“El mateix passa amb les garnatxes negres”, explica. “Perquè el Priorat és una terra complexa on trobem grans diferències generades per l’alçada de les vinyes, per l’impacte que reben en un lloc o un altre per la garbinada que bufa des de la costa. Les diferències poden ser molt importants entre una finca o una altra. Ripoll pensa també que a partir d’aquesta realitat, “és important la feina que es porta a terme en determinar aquestes distincions i classificacions de partides per tal de donar rellevància a cada vinya, a cada parcel·la“.

L’Escanyavella, la varietat genuïna de Cal Batllet

A més de les carinyenes, Cal Batllet destaca a la DOQ Priorat per l’elaboració d’un vi amb una varietat molt peculiar: l’escanyavella. Dels cinc vins que el celler elabora, l’escanyavella és la varietat blanca. “És una varietat molt antiga, autòctona, ancestral, rústica, molt resistent. Abans se’n podria trobar per d’altres municipis del Camp però poc a poc va anar desapareixent. A casa nostra es va decidir conservar-la. Jo recordo el padrí que mentre feia empelts de carinyena, de tant en tant n’hi posava un cep d’escanyavella“. El nom que rep aquest raïm prové -diu la tradició- pel fet que té una pell molt dura, i que era difícil de menjar. Era difícil de mastegar i de pair per persones d’edat avançada. “Per això l’escanyavella. Nosaltres des de sempre hem pensat que és una varietat que cal recuperar, tot i que la seva elaboració no és gens fàcil. Parlem d’un raïm blanc però al que li costa madurar. De fet, no fem verema fins a mitjans de setembre o ja a l’octubre. Però en reivindico la seva frescor, la seva acidesa tot i que venim d’un raïm madur. És un vi que té una gran complicitat amb la restauració“. L’ESCANYAVELLA ha esdevingut un dels vins que més renom ha donat a Cal Batllet als darrers anys que n’elabora prop de 1200 ampolles en un any de certa normalitat.

Els seus vins

Actualment, les vinyes de Cal Batllet ocupen una superfície aproximada de 9 hectàrees i la producció de vi ratlla les 17 mil ampolles/any. A banda de la citada varietat blanca, elaboren quatre vins més amb varietats negres:

DIATRA. Un vi que “constitueix la representació per excel·lència d’un vi del Priorat. Elaborat amb carinyena, garnatxa i un toc de cabernet sauvignon. Potent, envellit en bótes de roure. (El nom ret homenatge al seu fill, Artai).

LLUM D’ALENA. Elaborat amb garnatxa negra de Gratallops, 100%. Envellit en dipòsits de flextank per “fugir” de l’empremta de la fusta. (El nom ret homentage a la seva filla, Alena).

5 PARTIDES. Elaborat amb raïm de cinc vinyes velles repartides pel terme de Gratallops. “És una magnífica expressió de les diferents parcel·les del poble”, explica Marc Ripoll. “Són ceps amb un rendiment molt baix, de vinyes de diferents orientacions i alçades. Destaca per la seva maduresa, bona frescor i molt equilibrat”.

RONÇAVALL. Un vi que Cal Batllet elabora amb carinyena de les vinyes velles de Torroja del Priorat. Vi de criança de prop de 16 mesos en bóta nova de roure francès, amb una edició molt limitada de només 300 ampolles. “D’una zona molt extrema, molt càlida. Un vi molt mineral, molt rotund”.