Les dues anyades de l’Alta Alella 10, 2010 i 2012, reben la millor puntuació del podi cava de la Guía Peñín 2023. La Família Pujol-Busquets consolida el seu lideratge entre els grans vins amb la sortida al mercat de la nova anyada de l’Alta Alella 10, 2012

La Guía Peñín ha escollit per segon any consecutiu l’Alta Alella 10 Gran Reserva com a millor cava de la denominació d’origen. En aquesta edició, les dues anyades del vi de col·lecció de la Família Pujol-Busquets, la 2010 i la 2012, encapçalen les puntuacions de cava. Segueixen en el podi (95+) dos caves més del celler: l’Alta Alella Mirgin Exeo Paratge Qualificat Vallcirera 2016 i l’Alta Alella Mirgin Exeo Evolució+ Gran Reserva 2005. “Una fita que reforça l’aposta del celler pel cava d’alta gamma i consolida el seu lideratge entre els grans vins“, expliquen fonts del celler.

L’Alta Alella 10 és un cava amb “ànima de gran vi, una personalitat pròpia i que destaca per la seva enorme frescor, sense perdre elegància i complexitat. Una frescor que perdura després de 10 anys d’espera i constància” i que, segons Josep Maria Pujol-Busquets, és la suma de diversos components: “la llarga criança, les característiques pròpies del raïm, el sòl de sauló on creixen les vinyes i la climatologia singular del territori Serra de Mar”.

LLARGUES CRIANCES

L’objectiu, explica Mireia Pujol-Busquets, és “fugir de l’estandardització i crear tendència en acostar-nos a l’estil dels grans vins del món, en una direcció diferent del que s’acostuma a fer en el món del cava”. Seguint aquest camí, neix l’Alta Alella 10: cava de col·lecció, ecològic i d’anyada, que reivindica l’especial rellevància que pren el pas del temps en l’elaboració de grans vins. Les llargues criances són, segons la família, “les que despullen un vi, les que defineixen un territori, les que radiografien un moment determinat en un espai de temps concret”.

L’Alta Alella 10 s’elabora amb una selecció del millor raïm procedent de la finca Vallcirera (actualment catalogada com a Paratge Qualificat per la DO Cava), veremat de manera manual en caixes petites. El gra sencer se sotmet a un premsatge molt suau i la primera fermentació es realitza en bota de roure francès. Posteriorment, s’aplica el Mètode Tradicional i passa a fer una criança mínima de deu anys. Finalment, surt al mercat sense necessitat de maquillatge (sense licor d’expedició), i amb la data del degollament i els mesos de criança indicats a l’etiqueta.

L’ANYADA 2021

Una anyada marcada per la falta de pluja durant el període vegetatiu. Les altes temperatures van provocar una ràpida maduració, que es va frenar amb les pluges caigudes a mitjan setembre. El resultat va ser una verema molt concentrada i extraordinàriament sana.

NOTA DE TAST – GUÍ PEÑÍN 2023

Color: daurat brillant. Aroma: caramel torrat, pastisseria, flors marcides, lies fines, fruita gebrada. Boca: gustós, gras, fina amargor, elegant, bombolla fina.