Els premiats són els proveïdors Tomàs Peig, Verallia i Logística Juan Ruiz, Caldes de Montbui i el divulgador José Luis Gallego. Miguel A. Torres fa una crida a l’acció i al canvi d’hàbits i advoca per l’ús de les energies renovables

Família Torres ha lliurat els VI Premis Torres & Earth, que reconeixen les accions encaminades a reduir les emissions de CO2 i també aquelles que ajuden a conscienciar sobre l’emergència climàtica. Anomenats així en referència al programa ambiental de Família Torres, els premis van néixer el 2017 per animar als proveïdors del celler a reduir les seves emissions de CO2, ja que representen el 90% de la seva empremta de carboni. Des de fa quatre anys, a més de proveïdors, també es distingeixen territoris que impulsen iniciatives a favor del medi ambient i comunicadors que alerten de la gravetat de l’escalfament global.

Els VI Premis Torres & Earth, en la categoria de proveïdors, han recaigut en el viticultor de la Terra Alta, Tomàs Peig, per reduir un 9% les seves emissions en un any; el fabricant d’ampolles de vidre Verallia, per optimitzar el transport de palets, apostar per l’economia circular, promoure la reutilització d’ampolles de vi i millorar l’eficiència energètica dels seus forns; i en el proveïdor de transport Logística Juan Ruiz, una empresa familiar de Granada, per la renovació constant del seu parc de camions amb vehicles més eficients.

El premi al territori sostenible ha estat per a Caldes de Montbui, representat pel seu alcalde Isidre Pineda i el regidor d’acció climàtica Jordi Martín, per impulsar la transició emergència mitjançant la iniciativa CEL de Caldes, una comunitat energètica local que ofereix tres modalitats en funció de la forma d’obtenció d’energia fotovoltaica i consumir-la. El seu objectiu és fomentar l’ús d’energies renovables per reduir les emissions de CO2 gràcies a la participació ciutadana, establir mecanismes de lluita contra la pobresa energètica i baixar la factura elèctrica dels ciutadans

El naturalista i divulgador ambiental Josep Lluís Gallego ha rebut el premi Torres & Earth al millor comunicador. La seva és una trajectòria llarga i fructífera vinculada a la divulgació en defensa del medi ambient i la cura del planeta. Considerat una de les persones més influents a l’Estat espanyol en matèria mediambiental, és autor de més de 30 llibres de divulgació i col·laborador en nombrosos mitjans de comunicació. Actualment participa en el programa radiofònic Julia en la onda d’Onda Cero i dirigeix l’àrea de medi ambient i sostenibilitat d’El Confidencial.

Els Premis Torres & Earth els ha entregat Miguel A. Torres, president de Família Torres, que ha agraït als premiats els esforços i les iniciatives contra el canvi climàtic i ha fet una crida a l’acció. “Hem d’involucrar-nos en l’emergència climàtica i estar disposats a canviar coses: s’ha de deixar de dependre dels combustibles fòssils i utilitzar energies renovables, aproximar-nos a l’alimentació vegetariana o reduir l’ús de plàstics”, ha comentat Miguel A. Torres.

Actuant envers al canvi climàtic des del 2008
En la seva intervenció prèvia a l’entrega de premis, Miguel A. Torres ha fet balanç del programa ambiental Torres & Earth, que va implementar el 2008 per adaptar-se al canvi climàtic i reduir la seva empremta de carboni, i poder així contribuir a minimitzar-ne els efectes. La inversió realitzada des d’aleshores ha superat els 16 milions d’euros. El 2021, Família Torres va aconseguir reduir les seves emissions de CO2 per ampolla, tant directes com indirectes, en un 35% respecte al 2008, i té l’objectiu de superar el 60% de reducció el 2030 i convertir-se en un celler de zero emissions netes abans del 2040.

Els factors que més contribueixen a la reducció d’emissions són l’ús de les energies renovables -a principis de 2023, el celler es generarà el 50% de l’energia que consumeix en les seves instal·lacions de Pacs del Penedès-; la captura del CO2 de la fermentació del vi per reutilitzar-lo com a gas per inertitzar els dipòsits de vi i evitar així la compra a tercers; la reducció del pes de les ampolles; mesures d’eficiència energètica i l’ús de vehicles elèctrics. “A més, Família Torres du a terme projectes de reforestació i viticultura regenerativa per segrestar el CO2 atmosfèric“, comenten des del citat celler.

Miguel A. Torres ha destacat “excel·lent tasca que està realitzant l’associació International Wineries for Climate Action (IWCA), que va cofundar el 2019 amb Jackson Family Wines, com un grup col·laboratiu amb objectius ambiciosos de reducció d’emissions, per liderar la descarbonització del sector a tot el món. Ja formen part d’aquesta associació 40 cellers de 9 països“.

Tot i les evidents conseqüències de l’emergència climàtica en la viticultura en forma de sequera, calamarsa, gelades tardanes o incendis cada vegada més freqüents, el president de Família Torres es mostra optimista: “Encara hi ha esperança si aprofitem l’energia del sol. Només així podem mantenir l’objectiu de no superar 1,5 graus d’augment de temperatures a finals del segle XXI”, ha declarat Miguel A. Torres.