Es tracta de les varietats negra “pàmpol girat” i la blanca “escanyagós“, que haurien format part del paisatge i patrimoni vitivinícola de Salou. “Aquesta iniciativa ajudarà a recuperar un espai vinícola desaparegut i contribuirà a posar en valor la relació històrica entre el port natural de Salou i la viticultura“, expliquen fonts del consistori.

Aquesta iniciativa suposa la recuperació d’un dels nostres paisatges desapareguts, a més d’aprofundir en la nostra història ja que Salou va tenir una relació molt estreta amb el món vinícola del Camp, a través del seu port natural“, explica Pere Granados, alcalde de Salou.

El consistori salouenc va engegar fa mesos un ambiciós projecte centrat en la recuperació històrica del seu patrimoni vitivinícola. Un capítol de la seva història que va tenir -per exemple- una importància cabdal segles enrere de la mà del rei Jaume I i de la seva expansió comercial per la Mediterrània. I si fem un recorregut encara més antic de la història de Salou, caldrà atorgar la rellevància necessària del jaciment de la vila romana de Barenys.

Aquest conjunt arqueològic estava destinat a la fabricació de materials de construcció i d’àmfores per a l’exportació de vi tarraconense. Consta d’un forn per coure ceràmica que conserva completament la cambra de foc i, al seu costat, hi ha restes d’un gran espai amb columnes que correspondria als tallers on els terrissers treballarien les peces de fang“, expliquen des del consistori de Salou. “Tot i que les restes conservades són molt reduïdes, també es considera l’existència d’una premsa per produir vi, gràcies a la troballa d’uns contrapesos que suggereixen que es tractaria d’una premsa de palanca“.

Gregorio Muñoz, director del Departamento d’Investigación Agroalimentaria de El Encín, on s’han localitzat peus de ‘pàmpol girat’. Foto: Joan Carrion.

Mesos enrere, el consistori salouenc, en col·laboració amb la “Colección de Variedades de Vid de la Finca El Encín a Alcalà de Henares (el principal banc de germoplasma de l’Estat Espanyol), amb l’Institut Calatà de la Vinya i el Vi i la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, va determinar impulsar aquesta recuperació de la varietat ‘tradicional’ pàmpol girat i que avui es considera extingida. “Cal destacar que a principis dels anys 70 es podien localitzar alguns conreus de vinya d’aquesta varietat als termes de Salou i de Vila-seca. D’entre ells, en destacaven els que estarien ubicats a l’espai conegut com a Cala Vinya, al Cap de Salou“, afirmen aquestes fonts municipals.

Aquesta iniciativa salouenca, suposa una aportació significativa als treballs de recerca enològica per tal d’anar recuperant paisatge i el patrimoni vitivinícola tradicional que, tants cellers de les nostres DO’s com de l’administració catalana o la mateixa URV estan realitzant en aquests darrers anys“, manifesten fonts dels impulsors d’aquest projecte.

Recordem que no fa tants anys, els voltants de la simbòlica Torre Vella de Salou, del Mas de l’Esquerrer, la zona del Pla de Maset del Cap Salou i altres zones del terme municipal, eren ocupades per vinyes històriques“, destaquen les citades fonts.

De fet, tot just aquest passat dilluns, l’alcalde de Salou Pere Granados, en el decurs del sopar de La Nit dels Sommeliers de Catalunya 2023 celebrada a Salou, destacava “la importància que el món del vi i de la vinya ha tingut en la història de Salou. Una història que es remunta segles enrere amb la importància del port natural de Salou i de la figura del rei Jaume I en la promoció comercial de productes d’aquest territori al llarg de la Mediterrània“. Granados explicava que, actualment, des del consistori s’està treballant en “la recuperació de varietats de vinya que temps enrere havien ocupat una bona part del terme salouenc“. “De fet, el món de la vinya i del vi és fàcilment palpable al llarg del nostre terme, des del jaciment del Barenys fins a una de les nostres cales més simbòliques anomenada Cala Vinya“.

Peus de ceps de ‘pàmpol girat’ a El Encín, a Alcalà de Henares (Madrid). Foto: Joan Carrion.

Procés de recuperació de les citades varietats

En aquests moments, el projecte està centrat en la transferència del corresponent material per poder fer els empelts de reproducció (provinents de la col·lecció de la Finca El Encín) i en el procés de preempelt en un viver especialitzat. Per la seva part, l’Incavi subministrarà les plantes per tal que l’Ajuntament en realitzi la seva plantació en uns terrenys de titularitat municipal preparats oportunament per acollir aquests ceps, en una zona que antigament ja havien estat ocupada per conreus agrícoles. La voluntat de l’Ajuntament de Salou passaria per un procés “on aquesta vinya jove entrés en una fase d’experimentació tutel·lada per la Facultat d’Enologia de la URV i que aquesta n’estudiés el seu comportament i la seva evolució. Un treball que serviria per avaluar el seu interès i el seu potencial enològic“.

De la varietat ‘escanyagós’

En relació a la varietat blanca ‘escanyagós’, que havia estat la més abundant i extesa pels conreus dels termes de Salou i Vila-seca -i per tant la més típica i tradicional d’aquest patrimoni litoral- l’Ajuntament de Salou realitza una labor de recerca i localització d’alguna planta de cep vella supervivent per algun hort o antic bancal de l’entorn que presentés les característiques ampelogràfiques i pogués ser identificada ja que, en l’actualitat, cap col·lecció oficial de varietats de vinya en tenen cap mostra.