Fa dies que l’ambient i les relacions internes dins el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta no passen pel seu millor moment, amb tot un seguit d’acusacions sobre l’autoria de la ‘filtració’ dels resultats d’un informe d’auditoria interna del citat organisme encarregada per l’anterior junta del citat Consell, abans que es produís el relleu per un nou equip liderat per l’actual President, Pere Bové.
Una auditoria realitzada per l’empresa reusenca Abat Saltó Auditors i que recollia un seguit de diverses actuacions comptables a esmenar, ja que no s’ajustaven presumptament a les normes fiscals vigents i posava en rellevància d’altres incidències en la comptabilitat revisada. El citat informe d’auditoria incloïa també un gruix de recomanacions -entre d’altres aspectes- sobre quina hauria d’haver estat la dimensió i estructura de personal del citat organisme, així com dels balanços comptables de l’exercici 2022. Un document signat per la citada auditora reusenca en data 23 de juny de l’any passat.
Algunes d’aquestes incidències recollides en aquest informe -lliurat fa un any a la DO Terra Alta- es van fer públiques aquesta setmana a partir de diversos articles publicats a diversos mitjans digitals i que responsabilitzaven d’aquesta presumpta mala gestió al Secretari de la Denominació d’Origen, Jordi Rius . Una acusació que hauria provocat l’ennuig de bona part del Consell Regulador “per la publicació d’unes informacions que no han estat contrastades en una preocupant falta de deontologia periodística. Es tracta d’una sèrie d’articles plens de judicis de valor, i basats en informacions esbiaixades, no veraces i/o fora de context“, segons explica una nota de premsa de la pròpia DO emesa aquest migdia.
La citada nota diu també que “els articles –periodístics– estan fonamentats sobre extractes d’un document no finalitzat i de caràcter intern d’una auditoria realitzada per la mateixa DO, amb l’objectiu d’optimitzar el seu funcionament i facilitar el traspàs d’una junta a l’altra“, manifesta la citada nota.
Aquesta nota de premsa s’ha redactat aquest matí, en una reunió celebrada Gandesa a la seu de la DO, on una part dels membres del Consell  han retret al seu president, en Pere Bové, de ser el responsable d’haver ‘filtrat’ el citat informe i que el mitjà digital Vadeví.cat va publicar dimecres i dijous d’aquesta setmana. Una acusació -a la que s’han afegit curiosament- d’altres arguments-i que ha derivat en la petició de la dimissió del President del Consell Regulador, Pere Bové. Exactament amb aquestes paraules:  “Davant d’aquesta campanya de desprestigi construïda sobre interessos i rancúnies personals, la DO Terra Alta afronta unes setmanes d’una enorme activitat, que coincidiran amb una de les veremes més complicades dels darrers temps marcada per la forta sequera.  Davant aquesta situació, el Consell Regulador ha sol·licitat la dimissió de Sr. Pere Bové com a President. La DO Terra Alta agraeix al Sr. Bové la seva dedicació que de ben segur seguirà essent de gran ajuda com a vocal“.
En el diversos punts d’aquesta comunicació, a banda de les citades crítiques al mitjà citat s’explica sobre aquest controvertit document que “es tracta d’una auditoria que és de l’any 2022, sobre la que s’han fet correccions a posteriori, i de la que ja s’han aplicat les recomanacions que s’han considerat necessàries i que corresponen a qüestions ordinàries i en cap a cap irregularitat greu. La seva filtració i elevació a la categoria de notícia només pot perseguir el desprestigi d’una institució i d’una marca fonamental a la comarca, que representa centenars de viticultors i una seixantena d’empreses i que també són víctimes de la difamació“.
El Consell Regulador de la DO Terra Alta -segueix la nota- lamenta profundament les injúries i insinuacions que els articles contenen contra l’equip tècnic de la casa, especialment contra el seu secretari, i els seus proveïdors, que han treballat sempre des de la professionalitat i el rigor i vol reiterar públicament la confiança dipositada”.
Segons ha pogut saber aquest diari digital –Vinassos.cat– la voluntat del citat Consell Regulador era el de fer efectiva ahir mateix la substitució del seu president, una proposta a la que Pere Bové s’hi ha negat argumentant defectes de procediment. Hores d’ara, sembla que la reunió es farà divendres de la setmana vinent i -segons ha pogut constatar aquest mitjà- amb el citat Marc Paladella com a candidat a President per part de la majoria de membres que “haurien perdut la confiança” amb Pere Bové.
La reacció de Pere Bové
Però hores després de la citada reunió, Pere Bové, l’encara màxim responsable del Consell Regulador s’ha mostrat contrariat per aquesta situació i ha rebutjat quasevol acusació relativa a una hipotètica filtració de l’informe d’auditoria. Bové ha explicat que “avui es un dia molt trist per a mi. Estic molt sorprès pel què ha passat. Em fan dimitir com a president de la DO Terra Alta sense motiu, sense raó, perquè no he fet res. En tot moment he actuat seguint la meva obligació com a President del Consell Regulador de saber la situació real de la gestió del propi consell. Porto un any com a president i no ha estat facil aconseguir aquest informe que s’ha filtrat a la premsa. He trigat molts mesos en aconseguir-lo, la qual cosa, dit sigui de pas, em sembla una falta de respecte no a mi, sinò a la presidència d’una entitat de dret públic tan important com ho és un Consell Regulador“.
El primer que vaig fer en rebre l’informe, fa un mes -diu Bové- va ser compartir-lo amb tots el membres del Consell, per intentar arreglar la situació i seguir millorant. Quedo sorprès perquè diuen que jo he filtrat aquest informe, quan jo no he filtrat res. Tinc la consciència molt tranquil·la. Ha estat justament en el moment que jo plantejo arreglar-ho i amb l’ànim de donar transparència, de continuar en una auditoria, quan a mi em demanen la dimissió. Dimissió sobre la qual no hi estic d’acord, ja que jo no he fet res. L’informe que s’ha filtrat és de l’any 2022, quan jo ni tan sols formava part del Consell. Vull que quedi constància que faig aquestes declaracions no per respecte al Pere Bové, sinó per respecte a la presidència de la DO. En tot cas, la meva fidelitat a la Terra Alta fa temps que la tinc demostrada“.
En aquest punt de la situació doncs, les agendes marquen la data de divendres vinent per convocar aquesta nova reunió del citat Consell Regulador per provocar aquest canvi de presidència. Per la seva part, l’encara màxim responsable es remet a una propera consulta jurídica par tal d’analitzar aquest procés a realitzar dins l’òrgan que aglutina empreses i viticultors de la Terra Alta.