Després de prop de dues setmanes convulses i d’una forta crisi interna dins la junta del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta provocada per la publicació dels resultats d’un informe auditoria encarregat per l’antic Consell Regulador -presidit aleshores per Joan Arrufí- la situació viu una nova fase.  Un canvi propiciat per l’enviament d’una llarga carta -9 folis- del citat Arrufí als cellers d’aquest organisme on mostra la voluntat de detallar els punts i les presumptes ‘deficiències’ de gestió econòmica que es podien desprendre de l’informe-auditoria redactat i signat el juny de 2023 per l’empresa auditoria amb seu a la capital del Baix Camp.

De fet, aquests dies de palpable enfrontament intern dins el Consell Regulador i que ha suposat la celebració de dues reunions on es volia reemplaçar l’actual president de la DO Pere Bové per part d’un sector determinat de la junta (voluntat que es repetirà d’aquí a 15 dies en una nova convocatòria d’aquest òrgan directiu) amb acusacions cap a Bové per haver ‘filtrat’ aquest informe, la carta redactada i tramesa per Arrufí suposa un punt d’inflexió en aquest panorama que durant aquestes dues darreres setmanes han fet aflorar les males relacions entre diferents parts representades dins el Consell. Males relacions que també s’han fet extensibles al contacte entre el Consell Regulador de la DO Terra Alta i alguns mitjans de comunicació, amb acusacions greus per part de la DO i que han fet que el Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre hagi redactat una nota censurant aquesta actuació.

Una realitat i una ‘baralla interna’ que bona part dels socis inscrits a la DO han seguit amb preocupació i incredulitat al llarg d’aquestes jornades. “Amb aquesta situació, haurem perdut més prestigi aquests dies que amb la feinada que tots plegats hem fet durant tants anys a la nostra comarca, a les nostres vinyes i als nostres cellers“, lamentava el propietari d’un dels cellers destacats de la DO i sense representació dins la junta del Consell Regulador.

La carta de Joan Arrufí, després d’un seguit de valoracions diverses i crítiques personals sobre la finalitat de la publicació d’aquest informe auditoria, que -com dèiem- presenta inicialment tot un seguit d’interrogants sobre la gestió econòmica interna de la DO de l’any 2022, detalla la situació de cada punt. “M’agradaria fer un repàs de les anotacions que publiquen (en referència al citat i polèmic informe auditoria) perquè no quedi cap dubte que la DO Terra Alta ha estat ben gestionada“. Arrufí, d’altra banda, s’avança a les explicacions amb la proposta de convocar “una reunió informativa per aportar tota la informació i documentació amb transparència i poder debatre allò que convingui“.

Al llarg de 10 capítols, l’antic president del Consell Regulador, aporta informació sobre les suposades “irregularitats” que es concreten en l’esmentat informe redactat pel despatx reusenc Abad Saltó Auditors i no defuig de comentar algunes de les actuacions de gestió i/o econòmiques que -a priori- s’haurien realitzat dins aquest organisme regulador i que ell -com a president- va haver d’afrontar i -en algun cas- de corregir.

En aquest document, Arrufí surt en defensa de l’equip de treball de la DO  també del secretari de l’organisme Jordi Rius i ho argumenta amb aquestes paraules “Les tasques del secretari de la DO, igual que els altres companys de la casa, estan ben descrites i protocolitzades. Així i tot, segur que ho entendreu, que dins d’una entitat com la DO, amb un volum de personal més ajustat i un volum de treball molt gran, és habitual que tant el secretari com els altres membres de l’equip, els hi toqui fer feines que no estant dins el seu protocol. Això de fet, passa a totes les DO’s catalanes“.

Diverses dades com ara les diferents responsabilitats i càrrecs ocupats per l’antic Consell Rector, dades més que interessants sobre ingressos de viticultors i cellers per bastir el pressupost de l’entitat, facturacions i gestions de cobrament i pagament a proveïdors, desajustos en el pagament de nòmines, el funcionament de la botiga ubicada a la seu de la DO, dades sobre viatges i dietes dels càrrecs amb representació a la DO, valoracions sobre la ‘rendibilitat’ del suport a l’organització del Festival Cruïlla o les relacions i aportacions econòmiques a l’empresa externa de comunicació contractada per la DO Terra Alta aquests darrers anys, són abordades per Joan Arrufí en aquest document que, reproduïm textualment en aquest article per tal de presentar-lo de la manera més objectiva possible. Un dels apartats més sensible que comenta Arrufí fa referència a la instal·lació d’un seguit de plaques fotovoltaiques a la seu de la DO i que va ‘tensar’ la relació amb el secretari de la DO per la gestió que en va fer del tema. Al document adjunt, concretament en el capítol 3, podeu llegir textualment l’explicació que dona Joan Arrufí.

Sóc conscient que aquest document és extens, però considero que només el detall pot acabar amb aquest allau de mitges veritats i interpretacions malèvoles. Tot i l’extensió ben segur que queden punts per aclarir i per això proposo realitzar una reunió informativa on poder aclarir tots els punts exposats i aquells que quedin pendents“, finalitza el document d’Arrufí.

Un pas més en aquests dies de convulsions internes i que deixen encara tot un seguit d’incògnites i d’interrogants que alguns dels socis de l’organisme contemplen -com dèiem inicialment- amb “sorpresa, tristor i estupefacció“. Alguns d’ells tampoc entenen com aquest informe d’auditoria “no s’ha tractar en el seu moment dins la nova Junta del Consell Regulador o que el seu nou president hagi trigat 11 mesos a tenir-lo a les mans“. De fet, si una cosa uneix d’entrada als diversos grups existents dins la junta, és la de posar en marxa un pla de transparència que “posi ordre” en aquesta gestió de l’entitat, expliquen a Vinassos, uns i altres.

Aquest enfrontament intern però, sembla que continuarà els propers dies ja que la reunió celebrada ahir en la que es “ratificava” la figura del president actual Pere Bové ha estat impugnada i el grup que representa la major part del sector cooperatiu i pagès ha forçat una nova reunió -que es podria celebrar a les instal.·lacions de l’INCAVI- per canviar de president. “Acusacions de politització de l’entitat, actuacions per la hipotètica creació d’un nou grup de cellers que es mostren molt crítics amb la gestió global la DO i històriques males relacions entre diversos membres de la junta” albiren més que mai aquests dies a les converses en els diversos municipis de la Terra Alta.

En aquest enllaç podeu llegir la carta redactada per Joan Arrufí, expresident del Consell regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta i responsable de la junta que va encarregar l’informe auditoria que ha provocat aquesta polèmica.

CARTA DE JOAN ARRUFÍ, EXPRESIDENT DE LA DO TERRA ALTA