Unió de Pagesos alerta que enguany la collita de raïm “pot baixar fins al 40% respecte a la de l’any anterior a tot Catalunya a causa de la forta sequera que pateixen les vinyes, i demana al Govern un ajut per fer front a les pèrdues derivades d’aquesta situació i per a la replantació de les vinyes mortes” Gairebé a mig setembre i a meitat de la verema, la varietat macabeu ja s’està acabant de collir a moltes comarques, i en altres, com la Conca de Barberà, ara comença.

Pel que fa a la collita de la varietat parellada, “no serà tan nefasta com s’esperava gràcies a les últimes pluges la primera setmana de setembre. El macabeu, en canvi, patirà una davallada de producció del 31% respecte a la verema anterior, i la del xarel·lo també serà molt més baixa“.

Moltes vinyes del Penedès i del Camp de Tarragona tenen unes produccions mitjanes que poden oscil·lar entre 1.500 Kg-5.000 Kg/ha, molt més baixes fins i tot que les de la campanya anterior. A la DO Terra Alta la situació tampoc és favorable, amb produccions de 1.500 Kg/ha en finques de secà, i de 5.000 Kg-6.000 Kg/ha en regadiu. Al Priorat, a la DO Montsant, es preveu una collita de  3.000 Kg-4000 Kg/ha, un 50% menys que un any normal, i a la DOQ Priorat, entre 500 i 1.500 kg/ha, tot i que en zones de Porrera i Morera del Montsant la producció pot arribar als 3.500 Kg-4.000 Kg/ha.

Segons les xifres del control de pesades per DO del Departament, comparades amb les de collita del 9 de setembre de l’any passat, que ja van ser baixes, actualment a Catalunya s’ha collit un 41% menys que l’any anterior. En l’àmbit DO Cava, un 24,5% menys; a la DO Penedès, un 46% menys; a la DO Terra Alta, un 48,5% menys; a la DO Empordà, un 41,4% menys; a la DO Pla de Bages, un 73% menys; a la DO Montsant, un 53% menys; a la DOQ Priorat, un 68% menys, i a la DO Costers del Segre, un 85% menys.

D’altra banda, tot i l’increment de preus de compra de raïm que els cellers s’han vist obligats a aplicar per la falta de producció, el sindicat considera que encara no son suficients per a la rendibilitat del sector, ja que la pagesia hauria d’obtenir una rendibilitat de 4.500 euros/ha.

Un altre dels problemes que han patit les vinyes en aquesta verema “és la presència del míldiu larvat amb l’augment de les temperatures a partir de la segona quinzena de juliol, que ha accelerat l’estrès hídric acumulat, així com els atacs persistents del mosquit verd. Tot plegat ha contribuït que la campanya sigui escassa i amb poc grau alcohòlic“.