Fa dies que es porten a terme tot un seguit de negociacions per nomenar un nou responsable de l’Institut Català del Vi i la Vinya, l’INCAVI. Un responsable que el sector porta reclamant des de fa setmanes tot just en un dels moments més critics i delicats que viu el món del vi de casa nostra. Viticultors i elaboradors fa dies que mostren la seva sorpresa pel fet que aquest càrrec no hagi estat ocupat fa setmanes, una reivindicació que fa pocs dies es va fer arribar al propi President de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, en la seva recent visita al municipi del Cabassers on es va reunir amb diversos representants del sector agrícola, fortament preocupats per la davallada brutal de la verema d’enguany com a conseqüència de la sequera.

Tot just avui, la fins ara directora d’aquest organisme, Alba Balcells ha deixat el càrrec i -davant la impossibilitat de consensuar un nou responsable del departament- el govern ha nomenat -sembla que de manera temporal- a Rosa Cubel,  actual Secretària d’Alimentació, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Cubel, de 57 anys, és nascuda a Tuéjar, és licenciada en veterinària per la Universitat de Saragossa des de l’any 2019 ha estat directora de Relacions Institucionals a l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries).

Ball de noms com a candidats

Al llarg d’aquests dies han ‘sonat’ una llarga llista de noms com a possibles substituts d’Alba Balcells per desbloquejar aquests impàs en un organisme que ha d’emprendre mesures urgents per fer costat al sector i alleugerir els greus problemes que envolta el sector. Segons ha pogut saber aquest diari digital, un dels col.lectius que han mostrat fins ara el seu desacord amb diversos candidats, ha estat el Sindicat Unió de Pagesos que reclama un desbloqueig ràpid de mesures per ajudar el món del vi i paliar la greu sequera que pateixen les vinyes de casa nostra.

Altres candidats

Noms amb pes polític socialista a Sant Sadurní, a la Terra Alta, al Penedès, entre d’altres- s’havien analitzat aquests dies per ocupar aquest càrrec. De fet, aquesta temporalitat de Rosa Cubel serviria per acabar de trobar línies de consens amb alguns d’aquests possibles candidats/tes.

Buscant un perfil més tècnic, un dels noms que aquests dies semblava que hauria estat considerat és el de Joan Gené i Albesa, actual director-gerent del Consorci d’Inspecció i Control, l’organisme encarregat de realitzar les auditories de tots els cellers adscrits a les 11 Denominacions d’Origen Catalanes i també a DOQ (Priorat). Gené ja havia ocupat un dels càrrecs tècnics de la Generalitat de Catalunya, en concret va ser entre el juliol de 2007 i desembre de 2010 el Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) de la Generalitat de Catalunya.