Domini de la Cartoixa (més conegut pel nom del seu vi més icònic, Clos Galena) fa vint-i-cinc anys encarnant el somni d’en Miguel Pérez i la Merche Dalmau que, el 1999, corpresos de la força mística del Priorat, van decidir donar forma, a partir d’onze hectàrees de vinya pròpia (actualment són prop de 30), a un celler amb vocació de sostenibilitat social i mediambiental

Una aposta innovadora en aquell moment en un Priorat que sempre ens ha enamorat i on apostem per elaborar vins excepcionals“, explica la Merche Dalmau, CEO i propietària de Clos Galena, i una de les dues meitats que van donar vida a aquest projecte, encarregada, després de morir el seu espòs el 2013 després d’una greu malaltia, “de preservar l’essència d’un projecte molt personal, mantenint-se fidel a una filosofia de respecte pel territori i les seves gents“.

La Merche va decidir, “per romanticisme”, lluitar contra l’adversitat per a continuar el somni d’en Miguel, acompanyada del qual ha estat el seu director tècnic des dels inicis, l’enòleg Toni Coca, i del responsable de viticultura i celler, Enric Amorós. “Hi ha una part sentimental en aquesta aventura feta per persones bones i honestes que ens han permès créixer i gaudir de la vida“, recalca en Toni.

Per un Priorat sostenible
Situada al Molar, en el sud-oest de la comarca del Priorat, a la dreta del riu Siurana, el celler i les seves vinyes es troben en una lloma a 228 metres d’altitud. Miguel Pérez, farmacèutic, enòleg i professor universitari saragossà, va apostar des del principi per l’agricultura ecològica, certificada pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE). Les vinyes es gestionen sense l’ús de fungicides sistèmics, insecticides, herbicides o fertilitzants sintètics.

Les plagues i la mala herba es prevenen i controlen a través de mètodes mecànics tradicionals i naturals i la fertilització es realitza a través de cobertures de compostos, adob verd o fem d’animals. Així, en aquesta terra de sòls privilegiats i un clima extrem que marca caràcter, l’equip de Clos Galena treballa per a mantenir i recuperar vinyes centenàries en una aposta honrada per preservar el territori, que s’estén al suport de l’entramat social i cultural de la comarca.

 

El 2002, fa gairebé 22 anys, es van comercialitzar els seus dos primers vins, els negres Galena i Clos Galena, el seu vi més icònic. Des dels seus inicis tots els seus vins són ecològics, amb les tradicionals garnatxa negra i carinyena (amb raïm nascut d’una vinya plantada fa més de 70 anys) com a reines de les seves vinyes, acompanyades de cabernet sauvignon i syrah.

Clos Galena s’ha elaborat vins tots els anys excepte en la coneguda com a anyada del canvi climàtic, la 2003, ja que no va aconseguir els estàndards de qualitat exigits pel celler. Des dels seus inicis va ser rebut amb entusiasme per la crítica internacional, atorgant-li la publicació nord-americana The Wine Advocate, dirigida llavors per Robert Parker, 96 punts a Clos Galena 2004. Una altra de les fites del celler va ser quan el seu Formiga de Vellut 2014 va ser triat per al banquet dels Premis Nobel de 2017. Va ser la primera vegada que un vi català rebia aquest honor en els més de 100 anys d’història dels prestigiosos premis.


Clos Galena 25 Anys d’un Somni 2022. “Un brindis per la vida”

Clos Galena ha volgut celebrar aquest primer quart de segle, d’una banda, “recuperant algunes de les anyades històriques de Galena i Clos Galena procedents de l’enoteca del celler i, d’altra banda, creant un vi commemoratiu, únic i irrepetible: Clos Galena 25 Anys d’un Somni 2022, una edició limitada de 1.398 ampolles elaborades a partir del raïm de cinc de les seves parcel·les més especials“. Plantades en el característic sòl del Priorat, la llicorella, les vinyes de carinyena tenen al voltant de 80 anys, les de garnayxa entre 45 i 60 anys, i les vinyes de syrah són una mica més joves, amb uns 30 anys. En el cupatge d’aquest negre tan especial participen totes elles i s’afegeix un toc de cabernet sauvignon. Cada cep produeix només 0,5 kg de raïm, la qual cosa fa que la seva producció sigui molt especial.

Veremades i seleccionades a mà, el raïm de cada varietat es fermenten i maceren per separat. Finalment, es realitza l’acoblament, combinant les diferents varietats, abans que el vi es criï en botes de roure francès durant 12 mesos. S’ha triat per a aquest negre tan exclusiu la collita 2022, una anyada seca, en la qual es van patir tres onades de calor a l’estiu, però que, gràcies a les pluges de la primavera i a les reserves d’aigua que el sòl mantenia de les nevades de Filomena de l’any anterior, va tenir una bona maduració i unes produccions normals.

El resultat és un vi d’aromes complexes, amb identitat de zona i vinya, on destaquen les fruites madures i les herbes de sotabosc mediterrani, acompanyats subtilment d’espècies dolces i balsàmics frescos. A la boca ens hi trobarem un vi amable però persistent, amb volum i untuositat. Un negre que comença el seu recorregut de manera subtil i delicada per a anar desenvolupant, en el seu pas, tot el seu caràcter, destacant en ell la tipicitat zonal, la complexitat i el difícil equilibri aconseguit entre frescor i força tànnica continguda”.

“Singularment fresc i suau, -continuen comentant des del celler- fruit d’una anyada contradictòriament calorosa i seca, reflecteix la pròpia dualitat dels 25 anys d’història d’aquest celler, anys plens“, en paraules de la Mercedes Dalmau, “de moments difícils, però també de grans moments“. Un vi que “celebra no sols la nostra trajectòria, sinó també l’esperit de superació i innovació que ha guiat al celler i a les persones que treballen en ella. Sens dubte, un Brindis per la Vida, un homenatge al somni d’en Miguel, però també la justa recompensa al treball de Mercedes i els seus per mantenir viu aquest somni“, destaquen.