LA CARINYENA BLANCA, EN EL TRÀMIT FINAL PER SER UNA NOVA VARIETAT AUTORITZADA A LA DENOMINACIÓ D’ORIGEN QUALIFICADA PRIORAT

Aquest és una recorregut que el seu dia ja es va realitzar a partir de la petició de la Denominació d’Origen Empordà qui, el mes de novembre de l’any 2019, rebia l’autorització del Ministerio de Agricultura per poder-la incloure dins el seu plec de condicions. Segons les consultes realitzades per aquest diari digital, una gestió d’aquesta mena pot arribar a durar habitualment sis mesos fins rebre l’autorització definitiva.
Actualment, les varietats recomanades blanques i les autoritzades a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat són: garnatxa blanca, macabeu, Pedro Ximénez, chenin, moscatell d’Alexandria, moscatell de gra petit, pansal, picapoll blanc i viognier.
Anys enrere, la DOQ Priorat, amb el suport de l’Incavi, va iniciar un estudi-assaig de les varietats carinyena blanca i monestrell, amb l’objectiu d’ampliar el coneixement tècnic i científic, a més d’analitzar l’arrelament a les vinyes d’aquesta denominació d’origen. L’acordha permés que durant els propers quatre anys, es portés a terme un estudi per determinar quina és l’adaptació agronòmica d’aquestes dues varietats així com també la seva acceptació enològica i si finalment podrien ser reconegudes o no en aquest àmbit vitivinícola.

La carinyena blanca

Aquesta varietat no va ser reconeguda oficialment a l’Estat Espanyol fins a la tardor de l’any 2018. Segons explica l’enginyer agrícola i doctor en història Josep M. Puiggròs Jové, “es va començar a parlar de la carinyena blanca l’any 1900 com una mutació de raïms de color blanc de la carinyena“. Actualment és una de les varietats més antigues a les vinyes de l’Alt Empordà i al Llenguadoc-Roselló, si bé també hi ha diversos cellers que fa força temps que estan en procés d’estudi i de recuperació al Penedès i també, en diverses vinyes al Priorat, com per exemple els cellers Vall LLach i el celler Família Nin Ortiz a Porrera, Mas Alta a la Vilella Alta i el celler Terres de Vidalba al municipi de Poboleda.