Josep Ramon Nebot, del celler prioratí Terres de Vidalba, amb una ampolla del seu D'Sempre, la seva carinyena blanca, actualment en fase experimental.
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Priorat aprobava -el passat dia 30 de maig- la incorporació de la carinyena blanca com a nova varietat autoritzada, un tràmit que des d’aleshores es troba en fase de recorregut administratiu fins que arribi el permís definitiu per tal de poder-la incorporar al seu plec de condicions. Un tràmit que contempla una certa complexitat ja que des del citat acord del Consell Regulador, aquest s’ha de traslladar a l’Institut Català de la Vinya i el VI -INCAVI- aquest l’ha de comunicar al Ministerio de Agricultura i la darrera institució a dir-hi la seva serà la Unió Europea.
Aquest és una recorregut que el seu dia ja es va realitzar a partir de la petició de la Denominació d’Origen Empordà qui, el mes de novembre de l’any 2019, rebia l’autorització del Ministerio de Agricultura per poder-la incloure dins el seu plec de condicions. Segons les consultes realitzades per aquest diari digital, una gestió d’aquesta mena pot arribar a durar habitualment sis mesos fins rebre l’autorització definitiva.
Actualment, les varietats recomanades blanques i les autoritzades a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat són: garnatxa blanca, macabeu, Pedro Ximénez, chenin, moscatell d’Alexandria, moscatell de gra petit, pansal, picapoll blanc i viognier.
Anys enrere, la DOQ Priorat, amb el suport de l’Incavi, va iniciar un estudi-assaig de les varietats carinyena blanca i monestrell, amb l’objectiu d’ampliar el coneixement tècnic i científic, a més d’analitzar l’arrelament a les vinyes d’aquesta denominació d’origen. L’acordha permés que durant els propers quatre anys, es portés a terme un estudi per determinar quina és l’adaptació agronòmica d’aquestes dues varietats així com també la seva acceptació enològica i si finalment podrien ser reconegudes o no en aquest àmbit vitivinícola.