El celler acollirà el 24 de març de 2025 el I Simposi de Vins Mediterranis juntament amb cellers de les principals regions vitivinícoles banyades pel mar Mediterrani. Aquesta trobada vol posar de relleu la qualitat dels vins mediterranis i contribuir a la divulgació al sector, amb una aposta clara per la investigació i la formació

 Perelada serà la seu del I Simposi de Vins Mediterranis el proper 24 de març de 2025, juntament amb diferents cellers de les principals regions vitivinícoles implicades. El congrés servirà per a reivindicar la importància del mar Mediterrani i la feina desenvolupada per aquests cellers.

Set grans experts del més alt nivell configuren el comitè assessor que ha elaborat un programa únic de tastos i continguts inèdits, amb l’objectiu de posar en valor el Mediterrani, el seu model d’èxit i la riquesa cultural, històrica i gastronòmica. Juancho Asenjo, membre de l’Acadèmia Internacional del Vi i Cavaliere dell’Ordine della Stella per la República Italiana per la seva divulgació del vi italià, dirigeix el comitè format per Josep Roca (del reconegut Celler de Can Roca), Yiannis Karakasis (Master of Wine, Grècia), Gabriele Gorelli (Master of Wine, Itàlia), Gaston Hochar (director general del celler Château Musar, Líban), Maria Snoussi (professora de la Facultat de Ciències de la Universitat Mohamed V del Marroc) i Delfí Sanahuja (director d’enologia de Perelada).

L’esdeveniment reunirà grans cellers de la conca mediterrània per a mostrar la importància i la idiosincràsia enològica dels vins que s’elaboren al voltant de la mar Mediterrània com una única regió, emfatitzant el seu origen i reivindicant al món la qualitat i tradició dels seus vins. El Castell Perelada acollirà la gran majoria de les activitats que inclouran tastos, experiències enogastronòmiques, taules rodones i el gran showroom amb diferents cellers mediterranis.

Delfí Sanahuja.

El congrés comptarà diverses ponències que tractaran temàtiques diferents. Sense oblidar el repte del canvi climàtic, participarà Nathalie Ollat, investigadora en l’Institut Nacional per a la Recerca Agronòmica de França i directora de LACCAVE (el projecte francès que va estudiar l’adaptació de les vinyes al canvi climàtic).

També hi haurà espai per la gastronomia, a càrrec de Josep Roca, que impartirà una masterclass sobre l’alta cuina i els vins mediterranis; per a la història, amb Gaston Hochar, que explicarà l’evolució del vi en les diferents civilitzacions mediterrànies; i per a conèixer la percepció exterior, a càrrec de David Allen MW, Wine Director de Wine-*Searcher, que explicarà com es perceben els vins mediterranis i quins reptes tenen.

Respecte als tastos, Rafel Sabadí, sommelier i gerent de Uain concept, relatarà la història dels vins de l’Empordà amb una selecció de referències de la zona. Toni Gerez, maître i sommelier del restaurant del Castell Perelada, realitzarà una experiència enogastronómica a través de formatges i vins mediterranis. Juancho Asenjo recorrerà les costes del Mediterrani a través del raïm malvesia; mentre que Victoria Ordóñez, propietària del celler malagueny homònim, tastarà les varietats més destacades de la conca mediterrània. Dos dels membres del comitè Gabriele Gorelli MW i Yiannis Karakasis MW oferiran una masterclass sobre les regions destacades dels seus respectius països, Itàlia i Grècia. Així mateix, Perelada organitzarà un gran tast per a celebrar aquesta primera edició a la seva casa.

Paral·lelament a aquestes activitats, en el showroom, al costat de Perelada, participaran diversos cellers procedents de diferents països mediterranis: 4Kilos, Casa Gran de Siurana, Gutiérrez de la Vega i Victoria Ordóñez, d’Espanya; Artemis Karamolegos, Lyrarakis, Mikra Thira, Troupis Winery, de Grècia; Masseria Li Veli, Petra, Planeta i San Salvatore 1988, d’Itàlia; Château du Pibarnon i Mas Amiel, de França; Domaine Vicomte De Noue Marinic (Eslovènia), Château Musar (Líban), Château Roslane (el Marroc), Corvus (Turquia), Vouni Panayia (Xipre) i Zlatan Otok (Croàcia).

Aquests cellers s’han sumat a aquest projecte en sintonia amb un manifest d’aquest Primer Simposi de Vins Mediterranis que destaca la seva cerca per contribuir a la divulgació en el sector del vi apostant per la recerca i la formació, fent que altres cellers i institucions s’uneixin i comparteixin aquesta inquietud.