Les jornades de la galera i de la carxofa es fusionen en la campanya “Les Reines de Cambrils”. Del 14 de febrer al 23 de març, prop de 40 restaurants oferiran menús amb aquests dos productes del mar i la terra. El programa inclou dues degustacions populars, visites guiades a la Confraria, un tast de vins i caves, i un concurs per a joves cuiners. Com novetat, s’ha organitzat una trobada-esmorzar per a pagesos/es i pescadors/es jubilats/des en reconeixement a la feina del sector primari
Les 20es jornades gastronòmiques de la galera i les 11es de la carxofa es fusionen en la campanya “Les Reines de Cambrils”, que es portarà a terme del 14 de febrer al 23 de març amb els menús i plats especials dels 38 restaurants participants i un programa d’activitats al voltant d’aquests dos productes de proximitat de la capital gastronòmica de la Costa Daurada. Tota la informació es pot trobar al web www.lesreinesdecambrils.cat.
La regidora de Promoció Econòmica, Neus Cárdenas; la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, i el president de la Cooperativa Agrícola, Pau Serra, han presentat les novetats de les jornades, que obren el calendari gastronòmic de Cambrils per aquest 2025.
La regidora de Promoció Econòmica ha destacat “la implicació i el treball conjunt de tots els agents implicats; l’aposta per aquesta combinació de productes del mar i la terra; el compromís dels restauradors, que han doblat el nombre de restaurants participants, i, com a novetat, l’esmorzar popular per a pagesos/es i pescadors/es jubilats/des, que es vol convertir en un espai de trobada i reconeixement d’aquestes persones que han treballat al sector primari“.
Per la seva part, la secretària de la Confraria ha afirmat que “enguany les jornades es reinventen però mantenen l’essència, ajuntant per primera vegada galeres i carxofes i mostrant el vincle entre Cooperativa i Confraria, que tenen objectiu i interessos comuns, com ara promocionar els productes, fer pedagogia amb activitats com les visites guiades i aconseguir que les feines de pescador/a i pagès/a siguin més atractives“.
En la mateixa línia, el president de la Cooperativa s’ha mostrat molt il·lusionat amb la iniciativa de l’esmorzar conjunt, i ha afirmat que “cal estrènyer vincles entre mariners i pagesos, històricament separats per la via de tren que ara es desmantella“.
El programa d’activitats de les jornades de la galera i la carxofa començarà aquest divendres, 14 de febrer, amb la primera visita guiada a la Confraria de Pescadors “Galeres en Viu”, per explicar el recorregut que fan les galeres de les barques fins la llotja. Les visites es realitzaran tots els divendres de febrer i març de 17h a 18h i les inscripcions es poden fer a peconomica@cambrils.cat.

Les jornades també inclouen dos actes populars al Mollet del Rec. El primer serà el tast de fideus amb galeres que oferirà la Confraria de Pescadors del 23 de febrer d’11 a 13 hores, que es complementarà amb la música del Último Vinilo, la demostració de Vela Llatina de l’Arjau i les passejades en llagut de Vent d’Estrop. La segona degustació serà el tast de Bao de carxofes, amb música de Casiotones Brothers, que tancarà les jornades el diumenge 23 de març.
A més, Cellers Vilarnau oferirà un tast de caves del territori a la Torre del Llimó el divendres 28 de febrer de 19 a 20h. L’activitat, amb aforament limitat, té un preu de 5 euros i cal inscripció prèvia al correu peconomica@cambril.cat o al telèfon 977 794 679.
A banda, també s’han programat dues activitats per a públics concrets. Per una banda, el 14 de març es portarà a terme una nova edició del concurs “De la mar i l’hora als fogons” per a joves cuiners/es a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils. Per l’altra, el diumenge 23 de març se celebrarà la primera trobada-esmorzar per a pagesos/es i pescadors/es jubilats/es a la Confraria de Pescadors.
Restaurants participants
Els 38 restaurants participants a les jornades “Les Reines de Cambrils” són Acuamar, Al Punt, Barabar, Bar del Pòsit, Bec d’Or, Bresca, Brisas de Mar, Cal Tendre, Casa Macarrilla 1966, Confraria del Port, Copacabana Cambrils, Club Nàutic Cambrils, Del Mar, Denver Cambrils, El Capi, El Pescador, El Portal, El Pòsit, Gami, Germans Miquel’s, Hiu, Kema, La Palmera de la Llosa, La Stiva, Les Barques, Les Fonts, Llop de Mar, L’Escandall, L’Original, Mar de Tierras, Maset, Miquel, Miramar, Montserrat, Rincón de Diego, Taberna Lekeitio, Vora Cambrils i Xiringuito Restaurant del Mar.