Cinc sommeliers catalans, en representació de l’Associació Catalana de Sommeliers, participaran en el Campionat d’Espanya que se celebrarà dimecres i dijous a Madrid en el marc del Saló Gurmets que acull les instal·lacions de Fira de Madrid. Es tracta de Cyril Vermeulen, Anna Casabona i Chus Brion per una banda, com a primer, segon i tercer classificat del Concurs Millor Sommelier de Catalunya celebrat el passat més de febrer a Barcelona. A aquests tres professionals de la sommelieria s’hi afegiran Marta Cortizas i Toni Albiol, classificats arran del concurs celebrat el 2024. En total, aquesta competició comptarà amb 51 representants de les diferents associacions estatals.

Els tres primers classificats del Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2025.

Aquests cinc representants de l’ACS, se sumaran a un total de 46 sommeliers que disputaran el dimecres 9 i dijous 10 d’abril el 30è Campionat d’Espanya de Sommeliers Terra de Sabor per a ser proclamat o procalamada Millor Sommelier d’Espanya 2025 en el marc del Saló Gurmets que se celebra en la Fira de Madrid (IFEMA). El campionat constarà de dues proves eliminatòries: en la semifinal del dimecres, els aspirants s’enfrontaran a un qüestionari escrit, amb preguntes tipus test i per a desenvolupar, i un tast escrit de vins. Els millors passaran a ser finalistes i disputaran la final del 10 d’abril, on realitzaran un test ràpid, un tast de vins, un tast erroni, identificació de destil·lats, licors i begudes i, en últim lloc, la decantació i servei d’una ampolla de vi. Totes aquestes proves es realitzaran davant un jurat de professionals d’alt nivell en el món del vi. Aquest concurs és organitzat per la UAES, Unión de Asociaciones Españolas de Sumilleres, que presideix Rafa Bellido i que compta amb Anna Vicens (presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers) com a vicepresidenta.

Als quaranta-tres participants que han guanyat, en les diferents competicions autonòmiques, la seva classificació per a la semifinar del dimecres; se sumen altres vuit aspirants que són semifinalistes per haver quedat entre els deu millors de l’any passat. El guanyador o guanyadora representarà a l’Estat Espanyol en el Campionat Mundial de Sommeliers ASI (Association de la Somellerie Internationale).

Els participants al Concurs Millor Sommelier de Catalunya 2025.

El campionat s’iniciarà el 9 d’abril, a les 13.30 hores, amb un tast de dos vins, la identificació d’un producte, una prova sorpresa i un examen. A la tarda, hi haurà una Masterclass a càrrec de Laura Rodríguez, Millor Sommelier en els Internacional Wine Challenge Merchant Awards.  Després d’una petita pausa, els sommeliers participants rebran una altra classe magistral de Celler Quatre Ratlles, en aquesta ocasió a càrrec de Robert L. Tello, enòleg i Brand Ambassador d’aquest celler; amb el títol “Microvinificacions que reinventen i empoderen el versàtil raïm verdejo“.

A continuació, s’enllaçarà amb l’última Masterclass de la jornada, aquesta vegada conduïda per Carmen Aragó, enòloga de Cellers Tarsus. El títol serà “Els Terroirs de Cellers Tarsus”. Una vegada finalitzada el tast, se celebrarà la prova sorpresa que posarà el punt final a la primera jornada. El dijous, 10 d’abril a partir de les 10 hores, es lliuraran els diplomes de participació a tots els concursants per a després donar a conèixer als deu finalistes als quals se’ls donarà un diploma acreditatiu.

En finalitzar, es donarà el nom dels tres finalistes que, a partir de les 10.45 hores, realitzaran les proves col·lectives i individuals. L’acte seguirà amb la deliberació del jurat, el lliurament dels Diplomes ASI 2024 i les paraules dels diferents representants dels patrocinadors del concurs. Finalitzats els parlaments, es donarà a conèixer el veredicte del jurat amb el guanyador o guanyadora, i el segon i tercer classificat o classificada.