La gallega Marta Cortizas (del Celler Can Roca) i la vallenca Anna Casabona (Wine educator de Juvé & Camps), les dues en representació de l’Associació Catalana de Sommeliers, han triomfat aquest matí al Campionat d’Espanya celebrat a Madrid. Cortizas ha aconseguit la primera posició, mentre que Casabona, la segona. En aquest concurs hi ha pres part els 50 millors sommeliers de l’Estat Espanyol
La sommelier Marta Cortizas del restaurant Celler de Ca Roca de Girona s’ha proclamat aquest matí guanyador del Campionat d’Espanya de Sommeliers Terra de Sabor, que organitza la Unió Espanyola de Sommeliers (UES) en el marc de la celebració de la trentena edició del certamen que ha tingut lloc dins del Saló Gurmets que se celebra aquests dies en IFEMA Madrid i que també tanca avui el seu 38a edició.

Cortizas, gallega de naixement i representant de l’Associació Catalana de Sommeliers, s’ha imposat als altres dos finalistes la també catalana Anna Casabona i el canari Diego Alfonso Tornel, segona i tercer classificats respectivament, després de ser la millor valorada en les proves de test ràpid, tast oral de vins, carta errònia, identificació de destil·lats, licors i begudes, i, finalment, la decantació i servei d’una ampolla de vi.
A primera hora del matí, al costat dels tres finalistes, també s’han conegut els altres set sommeliers que configuren el Top ten del campionat. Un reconeixement que els facilita el pas directe al campionat del 2026. Ademàs de Tornel, Casabona i Cortizas, la desena d’elit la conformen Mara de Miguel, Toni Albiol, Cyril Vermeulen, Diego Ortega, Juan Enrique Gil, Alejandro Aparicio, i Antonio Fernández. D’altra banda, Diego Gonzalez, s’ha classificat per al mundial de l’Associació Internacional de Sommeliers (ASI) de l’any que ve.
Rafa Bellido, president de la UES assegura que “la competició d’aquests dos dies ha estat un reflex de l’alt nivell professional de la sommeliers en tota Espanya. D’altra banda, també vull destacar el compromís i lliura de l’equip de la UAES en l’organització de l’esdeveniment.”
Marta Cortizas, sommelier del restaurant Celler de Ca Roca de Girona, va ser Millor Sommelier de catalunya en 2024; està titulada per l’Institut Galego do Vi, i Diploma WSET nivell 3 per la Wset School London. Així com va cursar estudis de Gestió i Organització de Serveis de Restauració en el CETT de la Universitat de Barcelona.

Anna Casabona, sommelier i enòloga per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, també és WSET 4 per la Wset London School. Actualment, sommelier i Wine educator a Juvé & Camps. Amb més de vint anys d’experiència al capdavant del servei d’àpats i botiga de vins El Rebost i 7 anys en el celler de Capçanes. Ha estat finalista dels Concursos Millor Sommelier de Catalunya i d’Espanya en diferents edicions.
Diego Alfonso Tornel és cap de sommeliers en Paradisus Gran Canària by Melia de Las Palmas de Gran Canaria. Amb Diploma WSET 3 i certificat per la Court of Masters Sommeliers; des de 2005 treballa en hosteleria, passant per diversos departaments, des de cuina a sala amb càrrecs de responsabilitat com manager i F&B manager. Els últims anys més enfocat en posicions de Maitre i Sommelier en restaurants i finalment un hotel de categoria cinc estrelles.