Rosa Caballé, representant del Celler Batea al Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, té tots els números de ser escollida durant els pròxims dies com a nova presidenta d’aquest organisme. Un nomenament que es provocaria a partir de la proposta de ‘revocació de la presidència’ signada per un grup de membres de la junta actual (11 dels 12 representants) i que es va començar a tramitar el 4 d’abril passat.
Amb aquest nou episodi de la tibantor que des de fa mesos existeix en el si de la Junta Rectora de la DO, l’actual President Pere Bové hauria perdut el suport dels representants del grup compost per ‘petits’ elaboradors. Mesos enrere, la majoria de representants dels sector viticultor i cooperatiu ja havien mostrat la seva posició contrària a la presidència actual.

Des del dia 4 d’abril, es va obrir un procés -tutelat per l’Institut Català del Vi i la Vinya- per tramitar aquesta ‘revocació’, per notificar la proposta de ‘sol·licitud de cessament’ a la presidència actual, per convocar una reunió extraordinària del citat Consell Regulador i procedir a l’elecció de nou president. Una tramitació que es concretava ahir mateix (dilluns) amb la notificació d’aquesta iniciativa dels 11 membres a l’encara president.
Segons ha pogut saber aquest diari digital, a principis de la primera setmana d’abril, s’hauria celebrat una reunió del Consell on s’hauria debatut aquest relleu a la presidència amb el president actual Pere Bové, però com que no s’hauria arribat a cap acord entre les dues parts, els impulsors d’aquesta mena de ‘moció de censura’ (tot i que orgànicament no es podria anomenar així) hauríem optat per enregistrar-la l’endemà mateix de la trobada i presentar a Rosa Caballé com a candidata a encapçalar la Junta Rectora de la DO.
Per ser més concrets, segons contempla el Reglament de la Denominació Terra Alta -publicat al BOE el dia 7 de desembre de l’any 2006- al seu punt 43.3 diu que “el president d’aquest organisme cessarà al finalitzar el seu mandat, o a petició pròpia una vegada acceptada la seva dimissió o per revocació del plenari del Consell Regulador aprovada per la majoria absoluta dels seus membres“. Ara mateix, s’obre un termini de 15 dies hàbils per convocar la Junta i procedir a aquesta votació.
Tot i amb això, la situació encara por tenir alguna hipotètica variació perquè Pere Bové, dies abans de rebre aquesta notificació, havia convocat per la seva part una reunió extraordinària del Consell Rector per aquest mateix dijous, dia 17 d’abril, amb una convocatòria que podria afectar i avançar aquest canvi de presidència. De fet, el propi Bové inclou un punt en el que anuncia la seva ‘dimissió’ si no obté el suport en diverses votacions proposades (com ara determinades despeses a realitzar o sobre la situació de les auditories que l’Institut Català del Vi i la Vinya estaria realitzant sobre la gestió de la DO corresponent als anys 2022 i 2023). Se suposa que si Bové fes efectiva aquesta renúncia el calendari d’aquest relleu podria quedar modificat.
Recordem que aquesta mala maror entre diversos membres d’aquest òrgan directiu fa mesos que dura, sobretot des de la publicació d’un informe d’auditoria encarregat per l’anterior president de la DO. La seva transcendència pública en els mitjans de comunicació va derivar en acusacions creuades sobre qui hauria estat el responsable de la ‘filtració’ d’aquest document i sobre la gestió de l’organisme que s’hauria analitzat, en concret corresponent a l’any 2022.