Un euro. Aquest és el preu assenyalat per l’oferta d’adquisició que l’empresa Worldwide Wines SL, sota l’òrbita del grup inversor Sherpa Capital (les dues comparteixen seu al tercer pis del número 21 del carrer Serrano de Madrid) va presentar per tal de participar en el concurs de creditors instruït pel Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona i adquirir com a lot únic “la unitat productiva de Reserva de la Tierra i Viña Tridado.” Una informació que es dedueix de la documentació consultada per aquest digital Vinassos.cat.

Un tema a destacar inicialment, és que la primera oferta de Worldwide Wines SL per aquestes unitats productives es van presentar el dia 3 de maig de 2022 i el seu interès “es va materialitzar amb la presentació d’una oferta que va acompanyar la petició de sol·licitud de concurs de creditors presentada el 4 de maig de 2022“, segons consta en un informe redactat per una consultoria externa que va analitzar la situació del concurs de creditors. Recordem que la declaració de Reserva de la Tierra i Viña Tridado en concurs de creditors es va dictaminar el 2 de juny de 2022 pel citat jutge instructor del Mercantil de Tarragona. L’empresa que va optar al concurs, va presentar un annex el 17 de juny amb l’ampliació de detalls de la seva primera oferta. Segons es després de la documentació consultada, aquesta va ser l’única oferta presentada en aquest procés.

Anem a pams. Com a contrapartida,  a més d’aquest “euro simbòlic” la citada companyia adjudicatària es comprometia a assumir els següents deutes i/o obligacions:

– La subrogació de 41 treballadors, per un import de 260.000 euros.

– La subrogació del lísing per un import de 882.812 euros.

– Assumir el deute de 823.000 euros amb l’empresa subministradora d’ampolles BAA.

– Assumir el deute de 15.000 euros amb l’empresa fabricant de palets Chep España.

– Assegurar el que se’n diu finançament ‘circulant’ (una partida que permet cobrir a curt termini la despesa que genera la pròpia dinàmica del dia a dia de l’empresa) per un import d’1.104.523, 28, en dues partides diferents.

Antiga façana de Reserva de la Tierra a Borges del Camp (Baix Camp).

Però aquest capital compromés per l’oferta presentada per Wordlwide Wines, podia tenir una compensació d’1.323.000 d’euros procedent del saldo deutor d’antics clients de les empreses afectades pel concurs de creditors i encara pendents de cobrar.

Aquest és una de les resolucions incloses en un dels ‘autos’ dictats pel Jutjat Mercantil 1 de Tarragona en data de 28 de juny de 2022. En les seves disposicions s’explica que “Queden expressament exclosos del perímetre de la Unitat Productiva tots els saldos deutors amb clients, a excepció de la cartera de clients inclosa en el perímetre de la unitat productiva per un import d’1.323.000 euros, tots els saldos amb les Administracions Públiques, així com les posicions bancàries deutores de tresoreria i inversions financeres (sic)“. L’empresa que resultés adjudicatària, podria també “excloure d’aquest perímetre productiu d’aquells contractes que consideri innecessaris per a la continuïtat de l’activitat“.

Obligació de subrogar 41 contractes laborals

L’auto dictat pel citat Jutjat Mercantil, concreta que un dels punts d’obligat compliment per qui pogués optar al concurs de l’antiga Reserva de la Tierra i Viña Tridado, és la “Subrogació de 41 contractes laborals” de les citades empreses que van presentar el concurs voluntari de creditors.

Si fem un recompte simple de la informació recollida fins ara podem concretar que Worldwine Wines s’hauria adjudicat les empreses ubicades a Borges del Camp per un euro, més un import d’1.713.312 euros dels deutes pendents per Reserva i Tridado amb els lísings, el proveïdor d’ampolles i el fabricant de palets. Una xifra que l’adjudicatària podria compensar en part amb els cobraments pendents de cobrar de les ampolles de vi comercialitzades, per un import d’1.323.000 euros. En aquest cas quedaria un saldo negatiu de prop de 400 mil euros? Les interpretacions poden ser ben diverses.

Per tal de continuar amb l’activitat de l’empresa WordlWide Wines aportaria també 1,1 milions d’euros en finançament concurrent i -important- l’esmentada subrogació de 41 treballadors.

Pel que fa a la recuperació de l’activitat de les planta embotelladora i comercialitzadores de vi, la nova empresa que opera al mercat com a Terra Cellars ha posat ja als líneals de diversos supermercats la marca Elegido, un vi de taula elaborat amb ull de llebre, i que va quedar fora de la investigació per frau en la falsificació de segells de garantia de les DO’s Montsant, Tarragona, Catalunya, Terra Alta i la DOQ Priorat.

El cas Reserva de la Tierra al Jutjat d’Instrucció Número 1 de Reus

D’altra banda, i encara en el marc del procés judicial penal iniciat pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus, s’està a l’espera que els sis investigats per aquesta presumpta estafa, facin o avalin l’aportació dels 65 milions d’euros procedents de la fiança solidària dictada pel Jutge Juan Álvarez de Juan per fer front a les possibles responsabilitats de l’aquesta activitat fraudulenta en la que s’haurien comercialitzar prop de 80 milions d’ampolles amb segells no reglats impressos en una impremta murciana.

EL FONS D’INVERSIÓ SHERPA CAPITAL COMPRA ELS ACTIUS DE L’EMPRESA RESERVA DE LA TIERRA, ACUSADA DE FALSIFICAR 40 PROP DE MILIONS D’AMPOLLES DE VI

L’EMPRESA TERRA CELLARS, SORGIDA A PARTIR DELS ACTIUS DE RESERVA DE LA TIERRA JA HA COMENÇAT A COMERCIALITZAR ELS ‘SEUS’ VINS EN CADENES DE SÚPERMERCATS