L’INCAVI sol·licita incorporar cinc noves varietats a la llista del Potencial Vitícola Català, dues d’elles resistents a míldiu i oïdi. Es tracta de les varietats següents: trobat, bornac, montori, soreli i merlot khorus


Un cop finalitzat el període de recerca i validació que estableix la reglamentació comunitària, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha demanat incorporar al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) cinc noves varietats a la llista de varietats de vinya permeses per a la producció de raïm de vinificació

Pel que fa a les varietats pròpies, se n’han sumat tres de noves: trobat, bornac i montori, també coneguda com a cua de moltó. La incorporació de la varietat trobat, tot i que molt minoritària, ha estat iniciativa de la Denominació d’Origen Costers del Segre en tractar-se d’una varietat que va ser característica de les comarques de Ponent i del Pirineu. Referent a la bornac, es tracta d’una varietat que podria ser descendent de la traminer, i parental de la varietat querol, de la qual, segons la base de dades de l’INCAVI, existeixen accessions coincidents que la localitzarien al Berguedà, Lluçanès i Osona. En el cas de la montori o cua de moltó hi ha dades coincidents que la situen en les comarques de l’Anoia i el Pla de Bages. Aquestes dues varietats s’han estudiat dins un projecte d’R+D col·laborativa entre TORRES SA, la DO Catalunya i l’INCAVI.

Varietat trobat negre.

Varietats resistents a malalties

Així mateix, els viticultors catalans també podran fer ús de dues noves varietats híbrides, resistents a l’oïdi i el míldiu, que són el soreli i el merlot khorus. Respecte a la varietat soreli, que compta amb unes característiques morfològiques, agronòmiques i enològiques que faciliten el seu conreu, es tracta d’una hibridació entre dues varietats, de vitis vinífera Tocai Friulano i una varietat de vitis no vinífera, i respon a l’objectiu d’obtenir una varietat resistent a malalties fúngiques com el míldiu i l’oïdi. En aquest cas el projecte de R+D col·laboratiu ha estat amb l’empresa AGROMILLORA.Varietat merlot khorus

L’ús d’aquestes cinc varietats es podrà dur a terme un cop es publiqui la modificació anual del Reial Decret de Potencial Vitícola. Si com es preveu, aquesta petició prospera de forma òptima, a Catalunya es podrà vinificar amb 66 varietats de raïm diferents. En els últims 12 anys s’han incorporat 16 varietats i incorporant aquestes ja serien 21.

Sobre l’INCAVI

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) és un organisme autònom de la Generalitat de Catalunya creat l’any 1980. Té la consideració de Centre Públic d’Investigació al servei de l’activitat productiva vitícola i enològica nacional i té capacitat plena en matèria vitivinícola.

Les actuacions de l’INCAVI van des de la col·laboració amb els sectors productors de raïm i els elaboradors de vi, fins als mateixos consumidors finals.

L’Institut Català de la Vinya i el Vi té com a objectiu incentivar els vins de qualitat i fer-los més competitius de cara als mercats interior i exterior, impulsar la recerca, l’experimentació i la transferència de tecnologia, així com difondre el coneixement dels vins catalans, les Denominacions d’Origen i fomentar la cultura del vi.