S’ha celebrat la tercera edició de la Nit de Verema CORPINNAT al celler Sabaté i Coca a Subirats, on els diversos cellers associats s’han conjurat per posar en valor la figura jurídica de Marca Col·lectiva de la Unió Europea, el seu reglament i la garantia i excel·lència de CORPINNAT. El president de la marca col·lectiva de vins escumosos CORPINNAT, Ton Mata, ha destacat la trajectòria del col·lectiu: “10 anys des que es comencen a organitzar, 7 anys des que estan constituïts com a Marca Col·lectiva de la Unió Europea, 6 anys des que es van presentar en societat i 5 anys des que van sortir les primeres ampolles CORPINNAT al mercat“.

Marcel Sabaté -esquerra- i Ton Mata.

No hi ha cap dubte que CORPINNAT és una realitat consolidada“, ha explicat Mata.
 
El màxim representant de CORPINNAT ha posat en valor la figura jurídica amb la que està organitzada l’AVEC (Marca Col·lectiva de la Unió Europea). “Una forma rigorosa i àgil que ajuda i empeny a estructurar el sector vitivinícola cap a l’excel·lència. També dona la possibilitat de regular aspectes claus que no pot fer una Denominació d’Origen i que són fonamentals per valoritzar zones vitivinícoles singulars com són la vinificació 100% a la propietat i el preu mínim de compra de raïm garantit pel viticultor“.

També ha assenyalat que si CORPINNAT fos una D.O. “seria la quarta catalana en volum de negoci, la vuitena en número d’ampolles, la primera en valor mig per ampolla i la última –i única amb 0 €–, en rebre ajuts i subvencions“.
 
En Ton Mata s’ha lamentat pel fet que “dóna la sensació que CORPINNAT no existeix per a l’administració“, fent al·lusió a “l’absència d’ajuts i subvencions que rep l’Associació, a la no convocatòria a la participació en les taules sectorials i a la inacció a la proposta de segmentar tots els cellers del territori català segons el model productiu per la integració vertical del sector“. Ha fet èmfasi en què CORPINNAT espera molt més de l’administració donada la seva important aportació al valor del territori. “El nou Conseller ens ha dit que estem de moment en llista d’espera per poder celebrar una trobada amb el nou govern“, expliquen.

La verema 2024 de Corpinnat

Quant a la collita 2024, el president de CORPINNAT ha fet referència a la situació d’extrema sequera que pateix el Penedès i que ha provocat una escalada general de preus. CORPINNAT –tal i com s’estableix en el seu reglament–, no n’és una excepció: des del 2018 ha augmentat un 47% el preu mínim reglamentat que en la present campanya s’estableix en 0,88 €/Kg. El preu mig pagat per CORPINNAT el 2024 es situa en 1,15 €/Kg.
 
Mata ha continuat el seu discurs destacant “el reglament de CORPINNAT, essent el més exigent de Catalunya, de tot l’Estat i, fins i tot, de tot Europa. Un reglament que recalca el rigor de ser viticultor, de premsar i vinificar a la propietat un raïm ecològic, collit a mà i amb un mínim de 18 mesos de criança“.

Amb l’objectiu innegociable de l’excel·lència: la garantia CORPINNAT.
 
Amb el pas dels anys noves empreses s’aniran auditant i comprometent-se amb els requisits i aniran formant part d’aquest projecte tan important al nostre territori que és CORPINNAT i que està obert a tothom“.

Per la seva part, Marcel Sabaté, ha fet una reflexió final en el sentit que “a banda de les complicacions i greus problemes que hem hagut de superar en aquests darrers anys, estem davant d’un nou panorama que ens obliga a adaptar-nos any rere any, mes rera mes, setmana a setmana a unes noves condicions climàtiques. “Enguany portem acumulades com a mínim tres collites molt escasses, amb prop d’un 40 % menys d’una verema normal i tot això en una de les collites més llargues que recordo dels darrers 30 anys. Comença un clicle d’esperances en els que haurem d’adoptar noves decisions, adoptar per exemple nous models de plantació i, sobretot, caldrà buscar noves fórmules per poder tenir més aigua”.

Imatges de la celebració de la Nit de la Verema CORPINNAT 20024 al Celler Sabaté i Coca.