Territori, aprenentatge i consciència. Els nous menús gastronòmics de Quatre Molins by Rafel Muria expandeixen el Priorat. “La nostra essència i Els nostres pensaments reflecteixen l’evolució personal i professional del xef. Dedicació, equilibri i harmonia: el rusc com a origen, fi i metàfora

Rafel Muria, reconegut xef amb una Estrella Michelin, ha presentat dues noves propostes gastronòmiques al restaurant Quatre Molins de Cornudella del Montsant: “La nostra essència i Els nostres pensaments“. Amb aquests menús, Muria “no només explora el seu creixement personal i professional, sinó que busca posar la gastronomia del Priorat a l’altura de la seva reconeguda tradició vinícola“.

MENÚ GASTRONÒMIC: ELS NOSTRES PENSAMENTS
Segons expliquen fonts d’aquest projecte gastronòmic,  “es tracta de la proposta més ambiciosa i arriscada del jove xef. Un reflex dels records, aprenentatges i inspiracions acumulats al llarg de la trajectòria de Muria. Amb tretze capítols, aquest menú es planteja com un viatge sensorial que explora el territori del Priorat, l’apicultura i la Mediterrània“. “És el repte més important que hem experimentat fins al moment. Una aposta arriscada i necessària per posar la gastronomia del Priorat a l’alçada dels seus vins”, explica Rafel Muria.

La creació d’aquest menú ha estat el resultat d’anys d’experiències i treball. Però també el reflex del pas del temps i l’evolució dels gustos durant la infància, l’adolescència, la joventut i la maduresa. Conceptes que l’equip trasllada al plat en una seqüència elaborada amb productes com la nata d’ovella, l’ostra, el wasabi i el llom de vaca madurat durant noranta dies. “És un menú que parla de la meva infància, la meva formació i els grans mestres que he tingut el privilegi de conèixer“, diu Muria. Pel xef nascut al Perelló, els mestres són Michel Gras i Joël Robuchon, però també Fran López de Villa Retiro i sobretot, totes les persones que han treballat amb ell.

El seu rusc. Un concepte que el vincula als orígens i que utilitza com a metàfora, origen i fi en el procés de creació d’Els nostres pensaments. Un rusc que s’evidencia al capítol final d’aquest viatge gastronòmic amb uns postres elaborats amb gelea, pròpolis, pol·len i mel. “El rusc és el saber fer de tot un gran equip que hi ha al darrere. Un concepte que es materialitza en cada plat, entès com una cèl·lula viva d’aquest rusc, una peça essencial creada amb amor i respecte per la terra que el defineix”, destaca.

Connexió amb el territori.

El Priorat i el Delta de l’Ebre com a fonts d’inspiració
El menú té una forta connexió amb el Priorat; terra de vi, muntanya i fruits secs. Muria ha volgut destacar els productes locals i reivindicar la riquesa d’aquest territori singular creant un aperitiu amb rillet de cabirol, mares de vi ranci i mores salvatges de Siurana o reinventant plats icònics com la truita amb suc. “Volem mostrar què és el Priorat, i fer-ho a través dels sabors que defineixen aquesta terra“, comenta.

I també connecta amb el Delta de l’Ebre. A través del menú Els nostres pensaments, Rafel Muria vol reivindicar-ne la seva bellesa i conscienciar sobre els greus problemes que l’afecten, seleccionant el millor producte del seu mar per defensar l’ecosistema i preservar-lo com un tresor.

Un menú conscient que cuida l’entorn i les persones
I és que Muria posa cap i cor en tot el que fa. Per aquest motiu, el resultat és també un menú conscient que es materialitza en la voluntat de potenciar el reaprofitament com una oportunitat per transformar el que sembla sobrer en autèntiques delícies; en la intenció de crear una proposta plàcida per la salut utilitzant zero sucres i poc greix; en les ganes d’arriscar-se incorporant superaliments peculiars com la gelea real, en la tria de plantes ‘que utilitzaven les iaies per fer olives’, com la sajolida i en el treball amb productes ecològics i exòtics del jardí botànic d’Ecoherbes.

MENÚ: LA NOSTRA ESSÈNCIA
Aquest menú és un homenatge als plats icònics del Quatre Molins. Una proposta més curta i assequible que ha estat concebuda per oferir als comensals una visió nostàlgica de l’evolució del restaurant, amb una selecció dels millors plats que s’han cuinat a la casa. “És un menú que recull els plats que han marcat el nostre camí fins ara; una retrospectiva pensada per a aquells que volen tornar a connectar amb els sabors que ens han definit”.

Consolidació i creixement de Rafel Muria
Amb aquests dos nous menús, Rafel Muria també ha posat de manifest el moment de consolidació i creixement que viu el seu projecte, així com la voluntat de potenciar i expandir la gastronomia del Priorat; un territori que es troba en un dels seus millors moments. Després de sis anys i mig al capdavant del Restaurant Quatre Molins, el projecte es troba en plena expansió obrint noves vies de negoci i creant experiències gastronòmiques vinculades al territori.

Poseu consultar els menús:

Menus

Menus